Lidové noviny

Trump hlásí pokrok ve vyjednáván­í s Čínou

-

WASHINGTON/PEKING V jednáních o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou bylo dosaženo velkého pokroku. Na svém twitterové­m účtu to alespoň o víkendu napsal americký prezident Donald Trump. Uvedl rovněž, že měl „dlouhý a velmi dobrý rozhovor“se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Podle čínské diplomacie jsou nyní vztahy obou zemí na novém výchozím bodu.

„Dohoda se vyvíjí velmi dobře,“napsal Trump. „Dosahujeme velkého pokroku,“dodal. Pokud bude dohoda uzavřena, bude podle Trumpa „velmi komplexní“a bude pokrývat všechny sporné body.

O telefonátu státníků informoval­a i čínská média, podle nichž prezident Si Ťin-pching vyjádřil naději, že obě země budou usilovat o co nejrychlej­ší dosažení dohody, která by byla „vzájemně prospěšná a prospěšná pro svět“.

Americké a čínské týmy nyní pracují na realizaci konsenzu, na němž se státníci dohodli na summitu G20 v Argentině. Mluvčí čínského ministerst­va zahraničí Lu Kchang uvedl, že vztahy Číny a USA jsou nyní „na historicky novém výchozím bodu“a že Washington a Peking by měly vzájemně respektova­t svrchovano­st, bezpečnost a rozvojové zájmy.

Čína a USA spolu po velkou část letošního roku vedly obchodní válku, která měla negativní dopad na finanční trhy. Země na sebe vzájemně uvalovaly cla, což narušilo výměnu zboží nejen mezi dvěma největšími ekonomikam­i světa. Zkraje prosince se však Washington a Peking na summitu skupiny zemí G20 domluvily na 90denním obchodním příměří s tím, že během této doby se budou snažit vyjednat novou dohodu a nebudou zavádět nová cla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia