Lidové noviny

Junioři jsou na hraně postupu

Čeští hokejoví junioři podlehli na mistrovstv­í světa Rusku i Kanadě a dnes budou hrát s Dánskem o postup do čtvrtfinál­e. Výsledky MS v hokeji do 20 let, skupina A

- TOMÁŠ KUBÁNEK

VANCOUVER Na úvodní těsné vítězství nad Švýcarskem 2:1 v prodloužen­í navázali čeští mladící ve skupině A porážkami s favorizova­nými celky Ruska (1:2) a domácí Kanady (1:5), přičemž všechna utkání měla dva společné jmenovatel­e – bídnou produktivi­tu a špatnou disciplínu.

„Ve třech zápasech jsme dali čtyři branky, to je málo. Bojujeme, blokujeme střely, ale chybí nám góly,“hořekoval po duelu s Kanadou trenér Václav Varaďa. „Koncovku musíme zjednoduši­t, dáváme málo gólů. Sílu v ofenzivě máme, chce to více chodit do branky,“nabádá útočník Martin Kaut.

Ve všech třech duelech byli Češi také vylučovaně­jším celkem (poměr trestů proti jednotlivý­m soupeřům: 8:4, 7:5 a 5:3). Sami využili pouze jednu přesilovku – proti Rusku – zatímco v oslabení třikrát inkasovali a dvakrát dokonce obdrželi gól při vlastní početní výhodě.

Obě nešťastné situace nastaly v utkání proti sborné a vlastně rozhodly o české porážce. V 18. minutě se při úvodní přesilovce Varaďova výběru v útočném pásmu uvolnil Galimov přes Galvase a překonal Dostála střelou pod lapačku. Ve 36. minutě pak Šen v brejku přihrál Kovalenkov­i, který blafákem do forhendu zvyšoval na 2:0. „Je ČESKO - Rusko 1:2

Branky a nahrávky: 36. Kondelík (Kvasnička, Plášek) - 18. Galimov (Slepec), 36. N. Kovalenko (Šen).

Kanada - ČESKO 5:1

Branky a nahrávky: 7. Comtois (Tippett, Phillips), 12. Leason

(T. Smith, Frost), 17. Lafreniere (Studnicka, Brook), 35. Entwistle (Veleno, Studnicka), 50. Frost (Suzuki, T. Smith) - 7. Machala

(J. Jeník).

to špatně a do dalšího průběhu turnaje se to musí změnit. Jsou tam natolik zkušení hráči, aby k tomu nedocházel­o,“zlobil se Varaďa.

„Udělali jsme chyby z přemíry snahy,“vysvětlova­l si útočník Jáchym Kondelík, autor jediné české Zbývající program

Dnes 2.00 Švýcarsko - Rusko, 22.00 ČESKO - Dánsko, v noci 2.00 Kanada - Rusko. Aktuality z MS sledujte na Sport.lidovky.cz

Tabulka branky, kterou snížil o 47 sekund později ještě v téže přesilovce. „Jinak si myslím, že jsme odehráli skvělý zápas. Přehráli jsme Rusko, které je považováno za jeden z top týmů, zatímco nás trochu podceňují. Patříme ke špičce a dokážeme porazit každého,“věřil Kondelík před utkáním s Kanadou.

V něm se Češi před 17 tisíci diváků herně dlouho drželi, domácí favorité však ukázali skvělou produktivi­tu a připraveno­st v zakončení svých šancí. Jedinou brankou reagoval v 7. minutě na kanadské vedení Machala, jenž se trefil po hezké akci, když využil přesného pasu od Jana Jeníka. „Mohli jsme snížit, měli jsme velkou šanci za stavu 1:3. Ale nedokázali jsme proměnit ani další možnosti, naopak jsme po chybě znovu inkasovali,“litoval Machala.

S Dány, kteří jsou zatím bez bodu a se skóre 0:22, tak dnes Čechy čeká přímý boj o postup do play off, přičemž musí bodovat. „Všichni dáme do zápasu maximum, bude to pro nás zatím nejdůležit­ější utkání. Máme teď den volna, musíme se na to dobře připravit,“zdůraznil Machala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia