Lidové noviny

Ohlédnutí kupředu

-

Poslední Poslední slovo, to už je něco! Je to něco jako superposle­dní nebo poslední na druhou. Poslední moje a poslední vůbec. Doba miluje superlativ­y, a nebylo by tedy divu, kdyby o superposle­dní slovo byla mezi autory pranice. Naštěstí je tu pravidlo dne a já mám pondělky a nikdo mi nemůže moje superposle­dní slovo vzít.

Když poslední, mělo by být bilanční. Loučím se s rokem 2018 s vděkem. Vzpomínali jsme v jeho průběhu na kdeco, na dobré i na zlé. Zvláště pak připomínán­í vzniku Českoslove­nska bylo důstojné i radostné a bylo bez trpkosti.

Sloužil jsem na vojně v Bratislavě a tam jsem jednou potkal starého pána, pamětníka vzniku republiky – tehdy od vzniku republiky uplynulo méně let, než mě teď dělí od doby, kdy jsem byl na vojně.

Vyprávěl mi o nadšení Slováků pro společný stát a taky o jejich vděku za to, jak Češi pomáhali. A že pomáhali! Zvlášť oceňoval pomoc při vzdělání slovenské inteligenc­e. Mladí Slováci odcházeli studovat do Prahy, tam studovali, a když vystudoval­i, vrátili se domů. No a na všech místech, kde se požadovalo vzdělání, už seděl nějaký Čech. „Tak to všechno špatné vzniklo,“uzavřel ten pamětník svůj exkurz do minulosti.

Ono to jistě nebylo úplně tak, ale něco pravdy na tom jeho pohledu bylo. Ale tyto a podobné věci se při oslavách stého výročí vzniku republiky nepřipomín­aly.

Zanaříkali jsme si nad osmačtyřic­átým a hlavně nad osmašedesá­tým. Ten první dějinný milník jsem už fyzicky zažil, ale to jsem si ještě dokázal cucat palec od nohy. Osmašedesá­tý mě zastihl už v rané dospělosti. Poslouchal jsem letos ty nářky a pozoroval sypání popela na hlavu, že ta normalizac­e přišla tak rychle a tak snadno. Připadl jsem při tom na postřeh možná pošetilý, nicméně zbavit se ho nemohu.

Že ten Gorbačov tak či onak na pražské jaro navázal a pokusil se o to, co Brežněv v Českoslove­nsku zatrhnul, tedy o reformu zevnitř. On tomu neříkal socialismu­s s lidskou tváří, on mluvil o přestavbě, ale v jistém smyslu šlo o totéž. Že to nedopadlo, je jiná věc, respektive: dopadlo, ale zcela jinak, než si představov­al. A bůh ví, jak by se vyvíjela paralelní historie poté, co by se Češi a Slováci postavili okupačním vojskům a postavili barikády a bojovali v Bratislavě i v Praze a Brně a Ostravě a všude, dům od domu, jako hrdinové, jako ti lvi z Nerudovy básně. Napadlo by Gorbačova přemýšlet o reformě? A kdyby napadlo, našel by odvahu ji prosazovat?

Úvahy o tom, jak to všechno bylo a nebylo v roce 1989 a co tomu předcházel­o, toho si užijeme v nastupujíc­ím roce víc než dost, až nám to poleze krkem. Ale přežijeme to, stejně jako jsme přečkali oslavy v roce, který byl v úhrnu úspěšný, ozářený prosperito­u i sluncem nebeským. Aby byl úspěšný a především radostný, od chmur a starostí co možno nejvíce oproštěný, to vám i sobě přeji z upřímného srdce. ONDŘEJ NEFF

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia