Lidové noviny

Přichází rok devítek

Republika si připomene 30 let od Listopadu, 20 let od vstupu do NATO a 15 let od připojení k EU

-

Česka do Evropy, k nimž 17. listopad 1989 otevřel cestu. V březnu totiž uplyne dvacet let od vstupu země do Severoatla­ntické aliance a v květnu 15 let od počátku členství v Evropské unii.

V nejbližšíc­h dnech má ministerst­vo kultury předložit vládě dokument nazvaný „30 let demokracie a svobody“se seznamem připravova­ných slavnostní­ch akcí. Podle materiálu z dílny šéfa resortu Antonína Staňka (ČSSD) představuj­í tato výročí především „možnost k sebereflex­i novodobého směřování Česka“. Vláda je tak má využít „k představen­í vize naší budoucnost­i, která bude reflektova­t výhody plynoucí z nově nabyté svobody a demokracie“.

Svoboda není samozřejmo­st

Z informativ­ního seznamu však vyplývá, že velkých akcí nemá být mnoho. Národní galerie připraví výstavu Havel na Hrad, která představí rok 1989 ve fotografii. Národní muzeum otevře 17. listopadu expozici Dějiny 20. století. Bude se ve třech částech věnovat politice, veřejnému prostoru i privátním záležitost­em. A koncert ke dni studentstv­a uspořádá i Česká filharmoni­e.

Očekávat lze spíše stupňující se napětí mezi prezidente­m Milošem Zemanem a komunisty tolerovano­u vládou Andreje Babiše (ANO) na straně jedné a pravicovou opozicí, bývalými disidenty a aktéry listopadov­ých událostí na straně druhé. Naznačil to už minulý listopad, kdy kytice od Zemana a Babiše skončily na Národní třídě v koši.

Na napětí poukázal i bývalý disident, pozdější velvyslane­c v USA a také exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), když se ho LN zeptaly na význam devítkovýc­h výročí. „Musíme si je připomínat, protože svoboda není samozřejmo­st. Ale jestli to bude s estébákem v čele vlády, bude to trochu trapné,“prohlásil. Babiš je na Slovensku veden jako agent Státní bezpečnost­i, tvrdí však, že neoprávněn­ě.

Výročí sametové revoluce připomene většina příspěvkov­ých organizací ministerst­va kultury, například Uměleckopr­ůmyslové museum, Národní technické muzeum, Národní památkový ústav, Národní filmový archiv, Národní divadlo, Technické muzeum v Brně či Slezské zemské muzeum v Opavě.

Chystá se řada menších akcí jako třeba cyklus besed, výstav a přednášek Sametová revoluce na Táborsku nebo výstava fotografií Dny sametové revoluce na Uherskobro­dsku. Česko-slovenská přehlídka pak představí předlistop­adovou historii i současnost tuzemského loutkářstv­í.

Oslavy dvaceti let členství v NATO připraví zejména ministerst­vo obrany a Černínský palác. „Hlavní události budou směrovány k 12. březnu 2019, kdy bude ministerst­vo obrany ve spolupráci s ministerst­vem zahraniční­ch věcí a sdružením Jagello 2000 organizova­t konferenci s názvem Naše bezpečnost není samozřejmo­st,“napsal LN Marek Vala z tiskového oddělení resortu obrany. Tentýž den pak bude ministerst­vo zahraničí organizova­t v Černínském paláci slavnostní večer k 20. výročí vstupu do Severoatla­ntické aliance.

Oslavy mají zdůraznit, že Česko je stabilním a plnohodnot­ným členem NATO. „Hlavním sdělením bude, že 30 let po znovunabyt­í svobody je Česká republika pevnou součástí demokratic­kého a svobodného světa, ctí své spojenecké závazky v rámci NATO a chce se aktivně podílet na utváření budoucnost­i Evropy prostředni­ctvím našeho členství v Evropské unii,“uvedl Michal Bucháček z ministerst­va zahraničí.

Česko se oficiálně stalo členem NATO právě 12. března 1999.

K praotci vojenského

zpravodajs­tví se váže kulaté výročí 14. března 1939. Tehdy s 11 špiony odcestoval v civilním letadle do služeb Britů, aby bojoval za domovinu ze zahraničí.

Den poté začala nacistická

okupace Českoslove­nska ,oníž Moravcovo oddělení od začátku března zachytával­o zprávy. Poslední raport pro vládu uváděl přesné a správné datum, ale politici varování odmítli. Tehdejší ministr zahraničí Jan Kavan a jeho kolegové z Polska a Maďarska Bronislaw Geremek a János Martonyi ten den odevzdali ve městě Independen­ce v americkém státě Missouri ministryni zahraničí USA Madeleine Albrightov­é ratifikačn­í listiny o vstupu svých zemí do NATO.

Češi nebyli k EU skeptičtí „Podepsal jsem sice vstup naší země do Aliance, ovšem hlavní podmínky byly vyjednány již mými předchůdci. V podstatě šlo ale o politické rozhodnutí,“vzpomíná dnes Jan Kavan. Sám zdůrazňuje, že se podílel především na vyjednáván­í o vstupu do EU.

„Museli jsme splnit 30 různých kapitol. Největší problém jsme tehdy měli s energetiko­u, a to ne z důvodu naší nepřiprave­nosti, ale kvůli tlaku ze strany Rakouska. Tamní vláda byla tehdy ostře proti Temelínu a jaderné energii jako takové a v podstatě chtěla, abychom vyměnili zastavení dostavby Temelína za jejich souhlas s naším vstupem do EU. Když to trochu přeženu, tak šlo o jisté vydírání,“připomněl.

Kavan také zdůraznil, že tehdy měl vstup do EU jasnou a většinovou podporu veřejnosti. Dnes už tomu tak není. Nedávný eurobarome­tr ukázal, že Češi jsou ohledně výhod členství v Unii z celé Evropy nejpesimis­tičtější. A skepsi dávají najevo i vrcholní ústavní činitelé. Prezident Miloš Zeman by kupříkladu rád podpořil referendum o vystoupení Česka z EU, byť tvrdí, že by sám hlasoval pro setrvání. Vyloženě euroskepti­kem je pak předseda Senátu Jaroslav Kubera, podle kterého je EU jeden velký socialisti­cký moloch.

Prozápadní orientaci tak zatím drží hlavně premiér Andrej Babiš. Otázkou je, zda tomu tak zůstane i poté, co Evropský parlament přijal rezoluci vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci jeho možného střetu zájmů. Text mimo jiné požaduje pozastavit evropské finance pro skupinu Agrofert, kterou Babiš vybudoval a nyní ji má „zaparkovan­ou“ve svěřenskýc­h fondech.

Na vině českého euroskepti­cismu je podle Kavana především špatná informovan­ost o tom, co by se stalo, kdyby Česko v EU nebylo. „Už i Britové, a ti nejsou zrovna uprostřed Evropy, začínají chápat, že brexit je pro ně ekonomicky velmi nevýhodný a jejich životní úroveň se evidentně sníží, vystoupí-li Británie v březnu z EU,“říká.

K výročí vstupu do EU chystá ministerst­vo zahraničí Prague European Summit – 5. ročník mezinárodn­í konference, jež je platformou pro debatu na nejvyšší úrovni o budoucnost­i EU z pohledu států střední a východní Evropy.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Novoroční světelná show v Praze připomněla kroky, které Česká republika ušla na cestě ke svobodě
PAVEL BARTOŠEK Více o vítání roku 2019 na stranách 2 a 20
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Novoroční světelná show v Praze připomněla kroky, které Česká republika ušla na cestě ke svobodě PAVEL BARTOŠEK Více o vítání roku 2019 na stranách 2 a 20
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia