Lidové noviny

„Můžeme být na svou zemi pyšní“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Tři vysocí ústavní činitelé promluvili na Nový rok k národu. Premiér i předsedové obou komor parlamentu připomněli úspěchy České republiky a apelovali na klidnější atmosféru ve společnost­i.

PRAHA Premiér Andrej Babiš (ANO) v novoročním rozhovoru na České televizi bilancoval uplynulý rok. Považuje jej za úspěšný, pochválil podíl vlády na ekonomické­m zdaru země. Vyzdvihl, že Česko je šestou nejbezpečn­ější zemí na světě. „Žijeme v krásné a bezpečné zemi. Můžeme být na naši zemi hrdí a pyšní. Důležitá je budoucnost, že se vracíme do období první republiky. V žebříčcích stoupáme v Evropě výš a výš,“pronesl předseda vlády.

Na opakovaný dotaz, zda bude vyměňovat ministry, řekl, že teoreticky to vyloučit nelze. Zatím však nic takového není na stole. Připomněl, že kdyby k takovému kroku došlo, sáhne na ministry za ANO, protože ostatní členy vlády má na starosti předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten již včera uvedl, že nikoho měnit nechce. Na přetřes přišlo konkrétně jméno ministra dopravy Dana Ťoka, u něj Babiš pouze zopakoval, že ministr musí být přitvrdit na své podřízené organizace.

Žvanírna, nebo demokracie? Novoroční projevy předsedů Senátu a sněmovny jsou politickou novinkou. Oba ve svých řečech kladli důraz na slušnost a víru v úspěchy českého státu.

Šéf horní komory Jaroslav Kubera (ODS) zmínil několik bodů, o kterých hovoří dlouhodobě. Tradičně se opřel do sociálních sítí, digitaliza­ce státní správy a především kritizoval rozbujelý stát. „Stát nás považuje za služebníky, zdánlivě se o nás stará od narození až do smrti. Polovinu roku pracujeme pro stát, aby nám pak zejména před volbami něco vrátil. A když má málo, tak si půjčí,“poznamenal kritik státního zadlužován­í se.

Nepřekvapi­l ani svým výpadem proti zákazu kouření, zákazu požívání menšího množství alkoholu před jízdou na kole či kritikou nových unijních pravidel ochrany soukromí (takzvané GDPR).

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) hovořil o důležitost­i demokracie a dialogu. Varoval před vzrůstajíc­í negativito­u. „Nelze nevidět, že společnost je rozdělena na dvě poloviny a že mezi těmito dvěma polovinami je dost zlé krve,“podotkl Vondráček. „Přeji si, aby se příkopy podařilo zasypat a my byli opět jedním spojeným národem, jakým jsme byli při vzniku Českoslove­nska nebo v roce 1989, protože národ a jeho zájmy jsou daleko víc než momentální rozdělení moci,“dodal.

Zdůraznil, že s demokracií souvisí i leckdy zdlouhavý proces v Poslanecké sněmovně. „Možná se při sledování dlouhých sněmovních debat může někdo ptát, k čemu tolik slov. Proč se místo toho raději nekoná. Pravdou je, že ti, kdo jsou právě v opozici, by obvykle chtěli mluvit déle a ti, kteří mají většinu, už by raději hlasovali. Ale to je také demokracie. Demokracie není rychlá a efektivní. To ani není jejím smyslem a účelem,“řekl Vondráček. Tím se nepřímo vymezil vůči premiéru Babišovi, který o sněmovně s gustem mluví jako o „žvanírně“, kde se víc „kecá, než maká“.

Vondráček apeloval na slušný průběh protestů na ulicích, jejich smysl však nepopřel. „Demokracie připouští, dokonce přímo vyžaduje odlišné názory, kritiku, střet názorů a hlavně dialog demokracii a společnost posouvá dál,“řekl. Dialog ale má být vedený v klidu a bez zbytečných emocí, má se obejít bez nenávisti. „Člověk, který má pravdu, nepotřebuj­e zvyšovat hlas. Demokracie není boxerský ring. I při protestech na ulicích a náměstích můžeme zůstat slušnými lidmi,“míní.

Vyjádřil tak opačný názor než prezident Miloš Zeman, který ve svém vánočním poselství o právu na protivládn­í demonstrac­e zapochybov­al.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia