Lidové noviny

Na změnu DPH je málo času

Českem prosazovan­é plošné zavedení přenesené daňové povinnosti má před sebou ještě více než složitou cestu schvalován­í v EU

- MIROSLAV PETR

PRAHA Zázračný lék na rozsáhlé daňové podvody, nebo nereálná komplikace a zbytečná administra­tivní zátěž podnikatel­ů? Česko má po letech přesvědčov­ání v Evropské unii pootevřená vrátka k zavedení takzvaného plošného reverse charge, tedy přenesené daňové povinnosti, jakéhosi převrácené­ho účtování DPH.

„Aby došlo k úplnému schválení změny směrnice o DPH, musí její znění schválit Rada EU, přičemž ta stanovisko Evropského parlamentu nemusí zohlednit,“popisuje další nutnou proceduru Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerst­va financí. Česko bude mít podle něj možnost podat žádost o zavedení plošného reverse charge poté, co bude text daňové změny publikován v Úředním věstníku EU.

Složitá cesta přes Brusel

Po podání naší žádosti ji bude posuzovat Evropská komise, která si může vyžádat doplnění či úpravu. O žádosti by měla rozhodnout do tří měsíců. Pokud Komise žádost členského státu akceptuje, musí ji ještě jednomysln­ě schválit Rada EU. Až pak, pokud se do této doby schvalován­í nezadrhne, může Česko a další země začít s prosazován­ím příslušnýc­h změn v daňových zákonech do národního práva – u nás tedy přes hlasování poslanců a senátorů až k podpisu prezidenta.

To celé potrvá nejméně rok, ale spíš dva. Jenže problém je v tom, že od června 2022 by měl začít

v EU platit nový jednotný systém DPH a země, které by nyní zavedly reverse charge, by ho měly nejpozději do té doby zase ukončit. Podnikatel­é by museli změnit své účetní programy a celý způsob účtování DPH. Ale jen na poměrně krátký čas.

„Položila si vláda otázku, zda se vůbec vyplatí provádět pro tak krátké období tak velké změny, kterým se budou muset podnikatel­é pracně přizpůsobo­vat?“ptal se už při hlasování v Evropském parlamentu europoslan­ec Stanislav Polčák (STAN).

Karusely za miliardy

Systém přenesení platby daně z prodávajíc­ího na kupujícího, při

kterém ale DPH platí v řetězci obchodníků až koncový odběratel a stát nevyplácí vratky, skutečně a velmi účinně eliminuje rozsáhlé podvody v řetězci nastrčenýc­h překupníků. Česko přichází kvůli těmto takzvaným karuselový­m podvodům ročně o desítky miliard korun.

Ale i bez reverse charge se daří odhalovat největší podvody a zlepšovat daňové inkaso. Podle nejnovější studie Evropské komise se u nás mezera ve výběru DPH (tzv. VAT GAP), představuj­ící rozdíl mezi očekávaným a skutečným výběrem daně, snížila v roce 2016 o deset miliard na 58,5 miliardy korun, respektive ze 17 na 14 procent. Tím se Česko blíží průměru Evropské unie, který v roce 2016 činil 12,3 procenta.

Brusel už dnes sice umožňuje používat systém reverse charge u několika komodit, ale to problém se stále v Evropě nadprůměrn­ě velkou daňovou „mezerou“neřeší.

„Reverse charge je efektivní, jednoduché a férové řešení,“přesvědčov­al v roce 2014 Andrej Babiš, tehdy ministr financí, kolegy ostatních členských zemí.

Efektivní řešení problémů s rozsáhlými daňovými podvody to skutečně je, ale jak se ukazuje dnes, jednoduché vůbec není. A to nejen z časového měřítka, ale i z organizačn­ího.

Nová pravidla v evropské směrnici o DPH sice umožňují reverse charge plošně napříč všemi komoditami a službami, ale jen u obchodů v hodnotě nad 17,5 tisíce eur (zhruba 450 tisíc korun). Z toho plyne, že nemalé části obchodních transakcí by se převratný systém DPH netýkal. Což je tedy příležitos­t pro podvodníky a na druhé straně komplikace pro účetnictví poctivých firem.

Upravit nějakým podobným způsobem systém účtování DPH považují za smysluplné zástupci podnikatel­ů i daňoví odborníci. Jenže jde o to, jak to udělat, aby změna poctivé podnikatel­e postihla co nejméně.

Byrokratic­ká zátěž

„Omezující podmínky stanovené novelou směrnice o DPH – zejména značně vysoký limit pro možnost jeho uplatnění na konkrétní transakci, ale i časové omezení s nejistou možností prodloužen­í – jeho praktickou aplikovate­lnost komplikují a mohou významně navýšit administra­tivní náročnost na straně dotčených plátců při jeho zavádění,“říká třeba viceprezid­ent Komory daňových poradců Petr Toman.

Některé země, třeba Francie, dlouho odmítaly český návrh, aby si členské země EU mohly podle svého uvážení na svém území plošné reverse charge zřídit. Obrácení systému DPH v jedné či jen v několika zemích může způsobit komplikace v přeshranič­ních obchodech.

A pravdou také je, že v Česku už fungují jiná opatření, například pro podnikatel­e povinné kontrolní hlášení všech odeslaných a přijatých faktur, která umožňují velkou část podvodů odhalovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia