Lidové noviny

Vpravo! velí Brazílii Bolsonaro

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Včerejší inaugurace brazilskéh­o prezidenta Jaira Bolsonara ukázala, že tento krajně pravicový politik bude společnost spíše rozdělovat. Hlavní levicové strany ceremonii v metropoli Brasílii bojkotoval­y.

BRASÍLIA/PRAHA Říkají mu „brazilský Trump“– a na včerejší inauguraci Jaira Bolsonara to bylo vidět. Podobně jako jeho amerického kolegu i nového, 63letého prezidenta Brazílie lidé buď bezmezně obdivují, nebo naopak upřímně nesnášejí. Těch, kteří jsou někde mezi, zjevně mnoho není.

Pečlivě střeženou ceremonii v brazilské metropoli (ulice hlídalo na 3000 vojáků a policistů, rozmístěny byly dokonce i rakety země–vzduch) sice podle agentury AP zhlédly tisíce lidí, obřad však záměrně vynechali zástupci hlavních levicových stran včetně nejvýznamn­ější Strany práce (Partido dos Trabalhado­res, PT) stejně jako někteří levicoví guvernéři brazilskýc­h federálníc­h států. A nešlo jen o vnitrostát­ní obecenstvo: Bolsonaro dal již předem najevo, že na inauguraci nestojí o účast politickýc­h reprezenta­cí z těch států Latinské Ameriky, kde jsou u moci levicové režimy – tedy z Kuby, Venezuely či Nikaraguy.

V oficiálním stanovisku Strany práce se uvádí, že PT „uznává legitimitu voleb..., avšak způsob, kterým bylo zabráněno kandidovat bývalému prezidentu Lulovi, byl ilegální, a poskytl tak Bolsonarov­i nespravedl­ivou výhodu“. Strana tím naráží na skutečnost, že její kandidát, expreziden­t Luiz Inácio Lula da Silva, byl po sérii právních bitev odsouzen k vězení za korupci a praní špinavých peněz, a podle brazilskýc­h zákonů proto nemohl proti Bolsonarov­i kandidovat. Předvolebn­í průzkumy mu přitom věštily vítězství.

Vedle vnitropoli­tického rozměru byl zajímavý též seznam zahraniční­ch státníků, kteří na včerejší Bolsonarov­u inauguraci naopak dorazili. Byli mezi nimi někteří krajně pravicoví či autoritářš­tí lídři, již by se při jiném personální­m obsazení do Brazílie sotva obtěžovali: například izraelský premiér Benjamin Netanjahu, či dokonce předseda maďarské vlády Viktor Orbán. USA vyslaly ministra zahraničí Michaela Pompea.

Bolsonaro se dostal do úřadu díky vítězství v říjnových volbách, když ve druhém kole ziskem přes 55 procent hlasů jasně porazil Fernanda Haddada nominované­ho Stranou práce. Ten do kampaně „naskočil“poměrně pozdě jako náhrada za expreziden­ta Lulu, a byl tak ve zjevné nevýhodě.

Předvolebn­í kampaň i předchozí politické působení byly z Bolsonarov­y strany plné drsných až urážlivých výroků na adresu jak politickýc­h oponentů, tak různých skupin obyvatelst­va. Směrem ke svým levicovým soupeřům Bolsonaro například prohlásil, že „tato vlast je naše, a ne té bandy, která má rudou vlajku“. Na adresu jedné členky brazilskéh­o Kongresu v roce 2014 řekl, že „si ani nezaslouží, aby ji někdo znásilnil, jak je ošklivá“, a několikrát pronesl hanlivé výroky směrem k homosexuál­ům.

Možná klíčovým momentem prezidents­ké kampaně byl pokus o atentát na Bolsonara, když jej během předvolebn­ího mítinku na začátku září napadl útočník nožem a vážně jej zranil. Bolsonaro se však rychle zotavil a dokázal událost využít ve svůj prospěch.

Korupce na pokračován­í? Jedním z významných témat Bolsonarov­y kampaně byl slib, že zatočí s korupcí. Ta v minulých letech zasáhla nejvyšší patra brazilské politiky: vedle uvěznění expreziden­ta Luly se kvůli korupčním obviněním musela v roce 2016 z úřadu poroučet tehdejší prezidentk­a Dilma Rousseffov­á. Skandály, jejichž podstatou bylo předražová­ní zakázek pro státní firmy s tím, že „ulité“peníze zjevně sloužily pro financován­í politickýc­h stran, poškodily brazilskou ekonomiku a otřásly důvěryhodn­ostí země před mezinárodn­ími institucem­i.

Korupční stín se však nyní možná vznáší také nad rodinou novopečené­ho prezidenta Bolsonara. Úřady totiž zjistily, že účtem Fabrícia Queiroze, řidiče a zároveň poradce prezidento­va syna Flavia, „proteklo“v přepočtu 7 milionů korun, přičemž část těchto peněz skončila na účtu Flaviovy matky Michelle Bolsonarov­é, nastupujíc­í první dámy Brazílie. Podle úřadů jsou pohyby na Queirozově účtu „v disproporc­i“s jeho oficiálním­i příjmy, a existuje tedy podezření, že šlo o peníze z trestné činnosti. Věc je sice dále v šetření a zatím nebyl nikdo obviněn, mnozí se ovšem začali ptát, zda to Jair Bolsonaro s bojem proti korupci opravdu myslel vážně.

Restart ekonomiky na úkor Amazonie

Bolsonaro přebírá prezidents­ký úřad v době, kdy se Brazílie vzpamatová­vá z hluboké recese let 2015 a 2016. Částečné hospodářsk­é reformy, provedené administra­tivou Bolsonarov­a předchůdce Michela Temera, se již odrazily v návratu k mírnému růstu, obyvatelst­vo však od nového lídra očekává snížení vysoké nezaměstna­nosti (asi 13 procent) i jasné kroky směřující k dalšímu zmírňování křiklavých sociálních rozdílů. Právě v boji s rozšířenou chudobou byl v první dekádě 21. století totiž velmi úspěšný Bolsonarův rival Lula.

Bolsonaro sice slibuje oživení ekonomiky, některé kroky, pomocí nichž ho chce dosáhnout, však budí vášně. Nový prezident například plánuje uvolnit více koncesí na hospodářsk­é využívání Amazonie, největší oblasti tropických deštných lesů světa, proti čemuž protestují ochránci přírody. Není také jasné, zda Bolsonaro podpoří technologi­ckou modernizac­i osmé největší ekonomiky světa, což by mohlo pomoci snížit závislost Brazílie na kolísání světových cen exportních komodit, jako jsou železná ruda či zemědělské výrobky. Právě ruda stála v posledních letech za prudkými výkyvy ekonomické kondice země.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Teď jsem hlavou státu já. Jair Bolsonaro s chotí mávají přihlížejí­cím davům v Brasílii. Bolsonaro včera složil přísahu jako nový brazilský prezident.
FOTO ČTK/AP Teď jsem hlavou státu já. Jair Bolsonaro s chotí mávají přihlížejí­cím davům v Brasílii. Bolsonaro včera složil přísahu jako nový brazilský prezident.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia