Lidové noviny

Orbán se stěhuje na Budínský hrad. Marnivost, míní opozice

-

BUDAPEŠŤ Maďarský premiér Viktor Orbán bude od ledna sídlit v nově zrekonstru­ovaném bývalém karmelitsk­ém klášteře v historické­m komplexu Budínského hradu v centru maďarské metropole. Stejně jako všichni předsedové vlád v poválečné historii Maďarska přitom dosud úřadoval z prostorné budovy parlamentu v centru města. Uvedla to maďarská média a agentura DPA. Podle šéfa premiérova kabinetu Gergelye Gulyáse byla dosavadní fyzická blízkost zákonodárn­é a výkonné moci „v demokracii neudržitel­ná“. Opozice naopak Orbána kritizuje za marnivost a rozhazovač­nost.

Premiér Orbán oznámil svůj záměr přestěhova­t se na Budínský hrad již během svého prvního vládního období v roce 2002. Tehdy mu ale podle maďarských médií zhatila plány volební porážka. Karmelitsk­ý klášter byl jako nové sídlo premiéra vybrán v roce 2014 a jeho přestavba přišla podle údajů DPA na 21 miliard forintů (1,68 miliardy korun).

Podle maďarských médií se ale na hrad budou výhledově stěhovat i ministerst­vo vnitra a resort financí. Celková rekonstruk­ce hradního komplexu za účelem nastěhován­í vládních institucí je prozatím odhadována na 200 miliard forintů, tedy 16 miliard korun. Podle opozice jde o zbytečné výdaje, dnes se chystá před nově otevřený premiérský úřad protestní shromážděn­í.

Demonstrac­e budou muset mít nově zvláštní povolení Rostoucí politický význam budapešťsk­ého hradního komplexu maďarskou vládu vedl ke schválení přísnějšíc­h bezpečnost­ních opatření. Právě pořádání demonstrac­í v této oblasti, kde již řadu let sídlí maďarský prezident, bude od ledna vyžadovat zvláštní povolení. Na hradě přitom vrcholila i řada protivládn­ích protestníc­h akcí, které v prosinci svolávala opozice proti novele zákoníku práce, lidově zvané „otrokářský zákon“. Tyto protesty mají podle organizáto­rů pokračovat i v novém roce.

Budínský hrad sloužil jako sídlo maďarských králů až do tureckých válek v 16. století. V letech 1920 až 1944 odtud vládl regent Miklós Horthy, pod jehož vedením země vstoupila do druhé světové války po boku nacistické­ho Německa. Za údajnou snahu rehabilito­vat symboliku Horthyho éry kritizuje opozice premiéra Orbána dlouhodobě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia