Lidové noviny

Bannon chce učit populisty v klášteře

- MARTIN HAMPEJS

Akademie židovsko-křesťanské­ho západu. Tak se bude pravděpodo­bně jmenovat škola, kterou si vysnil bývalý poradce prezidenta Trumpa Steve Bannon. Pokud se vše podaří, vznikne v klášteře dvě hodiny cesty od Říma. Jejím cílem bude vychovat nové politické kádry pravicovéh­o populismu.

COLLEPARDO/PRAHA Mezi kamennými zdmi kláštera Trisulti žili po více než 800 let mniši. Věnovali se modlení, četbě, ale i výrobě léčivých přípravků z bylin, které sbírali v okolních lesích. Dnes žije v klášteře poslední, 83letý mnich. Společnost mu dělá pouze dlouholetý zahradník a kuchař v jedné osobě a několik desítek koček.

Nedávno však do Trisulti přibyl nový člen Benjamin Harnwell. Třiačtyřic­etiletý Brit, který je jedním z nejbližšíc­h spolupraco­vníků amerického populisty a bývalého poradce prezidenta Donalda Trumpa Stephena K. Bannona, doufá, že se mu podaří klášter přetvořit v „gladiátors­kou školu pro kulturní válečníky“.

„Brzy bude klášter plný studentů, kteří chtějí ovládnout nástroje populistic­ké politiky,“sdělil Bannonův přívrženec reportérov­i amerického deníku The Washington Post. Velké haly s olejomalba­mi budou sloužit jako třídy, v nichž se studenti naučí „fakta“o fungování světa podle Steva Bannona, který se od vyhazovu z Bílého domu a webu Breitbart News dal na kariéru iniciátora pravicové populistic­ké politiky v Evropě.

Harnwell v současnost­i shání učitele, kteří vychovají nové lídry, jako je například italský ministr vnitra Matteo Salvini nebo ikona francouzsk­é pravice Marine Le Penová, stále ale ještě nemá potřebnou akreditaci pro spuštění „líhně“pravicovýc­h populistů. Je však přesvědčen, že nalezne dostatek studentů ochotných strávit část svého života v Apeninském pohoří. Věří, že budoucí politici budou sestupovat z hor a vracet se do Říma a dalších evropských hlavních měst,

Kardinál je pro, místní proti Klášter nacházejíc­í se dvě hodiny autem od Říma reflektuje jednak grandiózní ambice projektu, ale i jeho náboženský podtext, který je blízký Bannonovi i jeho spojencům. Věří, že západní civilizace je oslabená korupcí, globálně orientovan­ými elitami a odklonem od křesťanský­ch hodnot. Budova s nábožensko­u minulostí je tak ideálním místem pro založení školy díky historické­mu původu, ale i svojí geografick­ou polohou – daleko od mainstream­u.

„Nic, co děláme, není jen pro tuto chvíli,“uvedl Steve Bannon před časem, když se rozhodl akademii osobně financovat a zároveň dělat poradce národně orientovan­ým stranám. „Naše poselství je hlubší a musí být předáváno dál.“

Klášter v posledních letech začínal chátrat vlivem malého počtu mnichů, a tak se italská vláda rozhodla jej pronajmout. Benjaminu Harnwellov­i se podařilo získat roční pronájem komplexu za 100 tisíc eur (2,5 milionu korun) i díky tomu, že chce z místa udělat centrum kulturních aktivit. Podporu jeho projekt získal i od italského kardinála Renata Raffaele Martina, který je dlouhodobý­m bojovníkem proti trestu smrti, potratům a papeži Františkov­i. Rozhodnutí se však nelíbí místním.

„Téměř všichni jsou proti,“uvedl pro americký list starosta nedalekého městečka Collepardo Mauro Bussiglier­i. „Občané jen těžko chápou, že klášter bude místem, kde budou trénováni budoucí politici. Pořád ho vnímají jako náboženské místo, kterým je,“dodal s tím, že se místní bojí, že politika klášter zkazí. Najdou se prý však i tací, kteří vidí Harnwellov­u akademii jako místo ochrany židovsko-křesťanský­ch hodnot západní civilizace. Pro Harnwella, jenž komunikuje s Bannonem na pravidelné bázi, bude škola jedním z odkazů, který chce jeho vzor zanechat budoucím generacím.

 ?? FOTO ITALIAN WAYS ?? Mystické místo. Italský klášter Trisulti v Apeninském pohoří dvě hodiny cesty od Říma má podle představ Steva Bannona sloužit jako škola pro výchovu budoucích evropských populistů.
FOTO ITALIAN WAYS Mystické místo. Italský klášter Trisulti v Apeninském pohoří dvě hodiny cesty od Říma má podle představ Steva Bannona sloužit jako škola pro výchovu budoucích evropských populistů.
 ?? FOTO ITALIAN WAYS ?? Inspirativ­ní prostředí. Velké haly s olejomalba­mi mají sloužit jako třídy pro budoucí populistic­kou elitu. Na snímku lékárna kláštera Trisulti.
FOTO ITALIAN WAYS Inspirativ­ní prostředí. Velké haly s olejomalba­mi mají sloužit jako třídy pro budoucí populistic­kou elitu. Na snímku lékárna kláštera Trisulti.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bývalý hlavní stratég Steve Bannon Bílého domu
FOTO PROFIMEDIA Bývalý hlavní stratég Steve Bannon Bílého domu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia