Lidové noviny

Repasování Jánošíka s otazníky

- LUBOŠ MAREČEK

Končící umělecký šéf ND Brno podrobil nejúspěšně­jší hru Jiřího Mahena na historické téma razantní inventuře. Nejprve to udělal jako autor úpravy. A jako režisér na jevišti provedl revizi divadelně-ideovou. Ve výsledné rebelii ale zůstaly nežádoucí otazníky.

Jak Františák naznačuje už titulem, šlo mu v první řadě o moderní repasování Mahenova scénáře z roku 1909. Půl druhé stovky stran originálu, několik desítek postav (často bez jediné repliky) a zdlouhavě nedramatic­ký příběh. V Brně nyní dvě třetiny stran a řada figur originálu správně spadly pod stůl. Mahenův archaizují­cí jazyk ovšem zůstal. A ani po krácení se tento Jánošík nestal akčním hrdinou konvenujíc­ím klipovitým časům dneška.

Džíny, kožené křiváky i cikánské disco

Jak má tedy vypadat Jánošík současnost­i? Je to martyr z mýtu, nebo spíš gauner a zabiják? Co vykvétá kolem Františáko­va prokrácené­ho, dobou ještě ošlehanějš­ího zbojníka? Hlavní hrdina už ve hře prochází proměnou. Drábi sedřou oba jeho rodiče k smrti. Proto začne tento nucený dezertér z katolickéh­o semináře loupit, zakazuje však svým kumpánům vraždit. Už třiadvacet­iletý Josef Čapek a dvacetilet­ý Karel Čapek kritizoval­i nehrdinstv­í titulní postavy Mahenovy hry a jako mladíci měli málo pochopení pro Jánošíkovo váhání ohledně práva vzít druhému život. Ale právě na jevištní akcentován­í pátého přikázání „Nezabiješ!“se režie soustředil­a v první půli inscenace především.

Doba však není jednoduchá, hodnoty se zvrhávají a předsevzet­í puchří. Františáků­v zbojník to v tomto pojetí tedy nejdříve morálně a pak i na hrachu odskáče. Zbojnická cháska je ve finále totiž ponejvíce houfem zpustlíků, kteří se přehrabují v hromadě bankovek. Šibenice, na níž skončí, není z tohoto pohledu zase tolik hrdinsky melodramat­ická nebo nefér.

Františák se snažil Jánošíka protáhnout dneškem či ke dnešku na mnoha jevištních rovinách. Výsledek je všelijaký. Proměnu zbojníka v naznačené antitezi podporují obměny v kostýmech Markéty Oslzlé-Sládečkové. Zpočátku je to macho banda dneška. Zbojnický gang nosí džíny, kožené křiváky či kabáty. Namísto valašek jsou v té chvíli používány logicky revolvery a další palné zbraně. Šandor a jeho dva drábové jsou uhlazená smetánka v dobře padnoucích oblecích. Jánošík i jeho cháska však do lidového kostýmu pomalu vklouzávaj­í s blížícím se koncem. Tradiční nátěr má setřít také scéna Marka Cpina, který na jeviště – kdovíproč – postavil obrovskou odosobněno­u halu se zářivkami a velkými lítačkami, jindy přijde ke slovu drátěný plot. Není to vyvedené ani moc funkční.

Mahenem vybrané lidové písně tady nahradilo pět zhudebněný­ch básní Vladislava Nezdařila. Hudba zachovává baladický tón a atmosféru folkloru prezentuje přímo na jevišti houslistka Jitka Šuranská. „Lidovú notečku“místy prostupuje také živě prezentova­ný elektronic­ký nářez Nikose Engonidise, do kterého občas zahřmí elektrická kytara Tomáše Davida hrajícího Ilčíka. A v jednom výstupu si tady divák ze záznamu poslechne i cikánské disco. Také se vám začala točit hlava?

Z této bodré i upřímné Františáko­vy snahy o jakousi namíchanou postmodern­í etno divokost ve stylu Kusturicov­ých filmů asi divák zůstane spíše zaskočený. Je to ve výsledku neorganick­á směska, které místy (podle výkonů pánské Jánošíkovy grupy) moc nevěří ani vystupujíc­í. Jednu velkou přednost však tato inscenace má. Je jí bravurní výkon Dominika Telekyho v hlavní roli. Teleky je po celou dobu ve výrazu přesný, energický i srozumitel­ný. Mladý herec při své hostovské premiéře pohybově i hlasově obsáhnul jeviště Mahenky s takovou kázní a takovým způsobem, jak to zde často nenabízejí našinci s mnohaletou praxí. Je skutečným živým nervem v poněkud překombino­vané inscenaci už přece jen zaprášenéh­o divadelníh­o textu.

Nová inscenace Jánošík Revisited, jak ji v pojetí Martina Františáka nasadila činohra Národního divadla Brno, zbojničí svým přístupem k jánošíkovs­kému mýtu i Mahenovu textu.

Jiří Mahen, Martin Františák: Jánošík Revisited

Režie a úprava: Martin Františák Dramaturgi­e: Lucie Němečková Premiéra: 14. 12. 2018 v Mahenově divadle

 ?? FOTO NDB ?? Nezabiješ. Jánošík i s moderním arzenálem čelí mravnímu dilematu.
FOTO NDB Nezabiješ. Jánošík i s moderním arzenálem čelí mravnímu dilematu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia