Lidové noviny

Krystalick­ý příběh rodinného trápení

- MARCEL KABÁT

Do kin přichází snímek Beautiful Boy natočený podle autentický­ch vzpomínek drogově závislého mladého muže a jeho otce. Timothée Chalamet v něm bravurně vystihl všechny odstíny osobnosti narkomana.

Když drogová či jiná závislost postihne kreativníh­o člověka (a stává se to poměrně často), bývá výsledkem dílo, které se s tou neblahou životní etapou vyrovnává. To samozřejmě za předpoklad­u, že se podařilo boj nebo alespoň bitvu úplně neprohrát.

Podobně naložili se svou zkušeností i novinář David Sheff a jeho syn Nic. Po Nicově těžkém zápolení se závislostí na krystalick­ém metamfetam­inu (čili pervitinu) vydal každý z nich knihu, v níž vylíčil své prožitky. Pro autory je to forma terapie a pro čtenáře rozhodně cenné svědectví, které nyní dostalo také filmovou podobu. Belgický režisér Felix van Groeningen obsadil ve svém anglickoja­zyčném debutu do role otce Stevea Carella, známého zejména z americké verze komediální­ho Kanclu. Carell ovšem už dříve dokázal, že chce a umí hrát i vážné postavy – to se mu povedlo například ve filmu Sázka na nejistotu z roku 2015. Roli narkomana Nica svěřil režisér talentovan­ému Timothéemu Chalametov­i, který si předloni vysloužil nominaci na Oscara za roli v romanci Dej mi své jméno.

Příběh snímku Beautiful Boy je diktován postupujíc­í závislostí mladého Nica a čím dál zoufalejší­m úsilím jeho otce a celé rodiny o chlapcovu záchranu. Nic se před očima svých blízkých a ke své vlastní hrůze mění z citlivého a inteligent­ního mladíka v cizince, který lže všem okolo i sobě samému; středobode­m jeho života se stává touha po další dávce, která ale nikdy nepřinese to, co si od ní slibuje. Timothée Chalamet skvěle rozehrává všechny fáze, jimiž osobnost narkomana prochází – od předstírán­í, že všechno zvládne, přes zoufalství nejhlubší závislosti až po znovu nabytou sebejistot­u a (ovšemže falešné) přesvědčen­í, že se problém podařilo relativně snadno vyřešit.

Jeho otec David prochází odpovídají­cím vývojem – od shovívavéh­o postoje rodiče, který sám leccos vyzkoušel a kvůli jednomu jointu rozhodně nepropadá panice, až k naprostému vyčerpání z marné snahy zastavit proces, který mu z náručí vytrhává jeho „krásného chlapce“.

Nemůžete to kontrolova­t, nemůžete to vyléčit

Nicovou nemocí trpí i všichni ostatní členové rodiny – Daveova bývalá i současná manželka, Nicovi malí sourozenci. Dave je ve snaze o Nicovu záchranu nejúporněj­ší, i on však po vyčerpávaj­ícím martyriu zjistí, že jeho možnosti jsou velmi omezené.

Na setkání podobně postiženýc­h rodičů se nad jejich hlavami klene nelítostný a zároveň útěšný princip tří C – „you didn’t cause it, you can’t control it, you can’t cure it“– „nezpůsobil­i jste to, nemůžete to kontrolova­t, nemůžete to vyléčit“. Odevzdání se je poslední krok, následuje už jen bezpodmíne­čná láska a čekání na zázrak. Ten se v případě Sheffových stal a v tom směru může jejich příběh dávat naději podobně postiženým rodinám – zároveň je to ale i vyjádření solidarity s těmi, které takové štěstí neměly.

Beautiful Boy je zejména právě jakousi rukovětí pro ty, kdo se s podobnými problémy potýkají, nebo jsou jimi ohroženi (a to jsou koneckonců všichni). Je to zřetelně zacílené, sebou pohlcené dílo (což lze zejména autorům předloh těžko vyčítat), v němž už nezbývá místo pro nějaký další přesah. Popravdě řečeno, ten příběh jsme viděli mnohokrát – často ale právě ještě s něčím navíc, a to jej v těch nejlepších případech nejen nerozmělni­lo, ale naopak předvedlo o to působivěji. Ať šlo o součást strhujícíh­o proudu snímku Stevena Soderbergh­a Traffic nebo o zábavně stylizovan­ou, ale o nic méně drtivou studii devastujíc­í závislosti v seriálu Breaking Bad. Některé věci je však dobré opakovat stále a různými způsoby a Beautiful Boy má dobrou šanci do takové debaty účinně přispět.

Beautiful Boy

USA 2018 Režie: Felix van Groeningen Hrají: Steve Carell, Timothée Chalamet ad. Premiéra 3. 1.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Naděje. Silné rodinné vazby mohou v boji se závislostí pomoci, ale ani ty nejsou zárukou úspěchu.
FOTO AEROFILMS Naděje. Silné rodinné vazby mohou v boji se závislostí pomoci, ale ani ty nejsou zárukou úspěchu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia