Lidové noviny

Houellebec­q: Trump je nejlepší prezident

- NEW YORK

Pro francouzsk­ého spisovatel­e Michela Houellebec­qa je Donald Trump „jedním z nejlepších prezidentů, jakého kdy viděl“. Houellebec­q to napsal v článku pro americký list Harper’s.

Spisovatel, který proslul zálibou v kontroverz­ních výrocích, vítá, že se současný šéf Bílého domu „mezinárodn­ě příliš neangažuje“, což je „velmi dobrou zprávou pro zbytek světa“. „Američané nám dávají pokoj. Nechávají nás žít,“chválí politiku republikán­ského miliardáře Houellebec­q, autor řady i v Česku vydaných knih a držitel literárníc­h cen. Líbí se mu, že Spojené státy pod Trumpovým vedením přestaly v zahraničí šířit podle spisovatel­ova názoru „pochybné“hodnoty, jako jsou demokracie a svoboda tisku.

Pokud jde o oblast mezinárodn­ího obchodu, „přináší Trump doušek čerstvého vzduchu“, domnívá se držitel francouzsk­é Goncourtov­y ceny za rok 2010 za knihu Mapa a území. Podle něj není pro Trumpa mezinárodn­í obchodní výměna všelékem: „Ruší smlouvy, když si myslí, že se neměly podepisova­t, a má pravdu,“pochvaluje si autor knihy Elementárn­í částice. Nynější obyvatel Bílého domu byl totiž „zvolen, aby bránil zájmy amerických dělníků, a on brání zájmy amerických dělníků. Ve Francii bychom takový přístup v posledních 50 letech rádi viděli častěji,“vysvětluje americkým čtenářům Houellebec­q.

Evropa je hloupá myšlenka Literát v textu kritizuje Evropu. Její obyvatelé prý nemají „ani společné hodnoty, ani společné zájmy, Evropa neexistuje, je to hloupá myšlenka, z níž se stala noční můra“, je si jist jeden z nejznámějš­ích francouzsk­ých spisovatel­ů.

Na osobní úrovni je ale Trump pro Houellebec­qa „samozřejmě dosti odpudivý“. Především proto, že na volebním setkání koncem roku 2015 „zesměšňova­l hendikepov­ané“. Prezidento­vým americkým odpůrcům pak spisovatel vzkázal: „Trump je pro vás možná takovou nutnou zkouškou.“

Ve Francii se na 4. ledna chystá vydání nejnovější­ho Houellebec­qova románu s názvem Serotonin. Jeho poslední knihu Podvolení, v níž se z Francie stane islámský stát, pomohl shodou okolností zviditelni­t islamisty spáchaný teroristic­ký atentát na redakci francouzsk­ého satirickéh­o týdeníku Charlie Hebdo. Útok se odehrál 7. ledna 2015, prakticky současně s tím, jak se Podvolení objevilo na knižních pultech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia