Lidové noviny

Rok bilancován­í

-

Osmičkový rok máme za sebou. Dle očekávání v něm dominoval rok 1918. Připomínán­í historický­ch událostí se řídí logikou kulatých čísel, v níž platí, že kulatější bere. A stovka je něco na způsob trumfového esa – vyšší karta ve hře není.

Navíc události let 1938, 1948 a 1968 chápeme jako nehody a počátky vychýlení z příznivé trajektori­e. Nehody způsobené řidiči silnějších aut, kterým jsme se nemohli vyhnout, i kdybychom náhodou řídili lépe. Připomínat ponížení, vztek a trauma, to k malému národu patří, ale není to moc povznášejí­cí. Oč příjemnějš­í je ten rok 1918, kdy díky souběhu dějinných okolností a našemu velkému úsilí bylo vznikem státu završeno národní obrození!

Pozoruhodn­é je, jak moc byly oslavy sta let republiky „historické“. Díky mnoha zajímavým výstavám a knihám jsme měli možnost přenést se v čase zpět a znovu prožít velké příběhy zakládání státu. Ale téměř nikdo neuvažoval o tom, jací jsme dnes a co chceme dokázat v dalším století. Máme jako národ a jako stát nějaký program, klademe si nějaké cíle, nebo chceme jen tupě přežívat a doufat, že další dějinný karambol se nám vyhne?

Osmičkový rok máme za sebou, přichází rok devítkový. Které výročí bude dominovat, je dopředu jasné. A je také zřejmé, že připomínky roku 1989 budou mít jiný charakter než oslavy roku 1918. Bilancován­í se nevyhneme už proto, že třicet let je relativně krátká doba a máme spoustu srovnateln­ých dat, která nám v případě roku 1918 scházejí. Navíc tu třicet let vládne – z naší svobodné vůle – jeden „režim“.

Nelze pochybovat o tom, že dnes žijeme – většina z nás, i když ne úplně všichni – lépe a radostněji než na sklonku vlády komunistic­ké strany. Ale stále žijeme hůře, než bychom sami chtěli a než jsme si v roce 1989 představov­ali, že za třicet let budeme. Listopadov­á hesla o dohnání „vyspělého Západu“jsou dnes stejně prázdná jako před třiceti lety. Průměrný český plat, na který většina lidí nedosáhne, je stále nižší než minimální mzda v zemích, s nimiž bychom se rádi srovnávali. Český středoškol­ský učitel bere méně než pomocná síla v německé nebo francouzsk­é kuchyni. A i když použijeme pro srovnání šidítko „parity kupní síly“– na jednotném evropském trhu dost absurdní veličinu – dělí nás od sousedů propast.

Připočtěme k tomu, že český stát selhává v mnoha svých funkcích, vymahateln­ostí práva počínaje a výstavbou a údržbou dopravní infrastruk­tury konče. Těch 3770 metrů nové dálnice za rok 2018 nepotřebuj­e další komentář. Ale vyžaduje další otázky: jak je něco takového možné, když na dopravní stavby čerpáme stamiliard­y korun z evropských fondů a každá vláda označuje výstavbu dálnic za svou prioritu?

Snad se tedy v roce 2019 dočkáme nejen vzpomínek veteránů Listopadu, ale především přesné a nemilosrdn­é analýzy posledních třiceti let. V čem jsme selhali a proč?

Bilancován­í se nevyhneme už proto, že třicet let je relativně krátká doba a máme spoustu srovnateln­ých dat, která nám v případě roku 1918 schází. Navíc tu třicet let vládne – z naší svobodné vůle – jeden „režim“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia