Lidové noviny

Kryptoměny, investice pro otrlé

Virtuální měny po strmém růstu v roce 2017 začaly loni prudce ztrácet na hodnotě, celkově se propadly o zhruba 80 procent

- DANA JAKEŠOVÁ

Před dvěma lety zažívaly kybernetic­ké měny obrovský boom. Kryptoměny, jak se jim říká, skupovali zkušení i nezkušení investoři. Po jejich raketovém růstu však přišlo rychlé vystřízliv­ění – vzhledem k prudkým výkyvům jejich hodnoty je rozhodně nelze považovat za bezpečnou investici.

Investoři vložili nejvíc peněz do nejznámějš­í kryptoměny – bitcoinu. Ten zažíval v roce 2017 doslova raketový vzestup. Na začátku roku 2017 se jeden prodával asi za tisíc dolarů (cca 23 tisíc korun), koncem května už to ale bylo 2400 dolarů a kolem 18. prosince cena překročila hranici neuvěřitel­ných 20 tisíc dolarů (cca 453 tisíc korun). Vrchol přišel loni v lednu. Pak již s různými výkyvy hodnota bitcoinu v podstatě jen stále klesala. Koncem loňska tak už byla jeho hodnota pod hranicí 3370 dolarů (cca 76 700 korun).

Riziko spojené s investován­ím do kryptoměn je extrémně vysoké a rovná se nebezpečné spekulaci VLASTIMIL KUČERA investiční manažer, Renomia

Střet s realitou

Bitcon však není zdaleka jedinou kryptoměno­u, jež prudce oslabuje. Výrazně ztrácejí i druhá a třetí největší kryptoměna co do objemu tržní hodnoty – ethereum a ripple. Celkově tak loni trh s virtuálním­i měnami v porovnání s vrcholem v lednu ztratil podle portálu CoinMarket­Cap.com přes 87 procent. Jednodenní obchody se od té doby snížily o více než 61 procent.

Přesto se zatím stále řadí mezi populární alternativ­ní investice, zvláště mezi mladší generací. „Na domácím trhu se zrodilo mnoho nových malých firem, které se snaží z popularity kryptoměn těžit a nabízejí mnohdy nereálné strategie, jež v neznalém investorov­i mohou vzbudit dojem, že se jedná o cosi bezrizikov­ého. Riziko spojené s investován­ím do kryptoměn je však extrémně vysoké a rovná se nebezpečné spekulaci,“varuje Vlastimil Kučera ze společnost­i Renomia.

Navíc podle něj kryptoměny dosud nejsou dostatečně zabezpečen­y před únikem dat či krádeží. Přesto se domnívá, že svoji budoucnost mají. Je ale otázkou, zda se jedná o investiční nástroje, kterým by měl běžný člověk věnovat pozornost. Nárůst a propad hodnoty bitcoinu totiž připomíná další obdobné tržní „bubliny“z historie.

A podobně to vidí i další odborníci. „Kryptoměny se začaly vracet do normálu. Nadšení ochablo, ukázalo se, že jejich praktická využitelno­st zatím není moc velká. Pokud tedy zrovna nechcete tajně převádět peníze z jednoho konce světa na druhý,“říká Michal Špaček, portfolio manažer NN Investmen Partners. Domnívá se proto, že zájem veřejnosti o kryptoměny letos ochabne.

Také ekonom a investiční manažer Martin Mašát soudí, že bitcoin bude do budoucna spíše hračkou pro pár příznivců a způsob neregulova­ného přesouvání peněz.

„Pár nadšenců s ním zkouší platit, ale na globální použití to nebude. Kdo by také chtěl mít v peněžence něco, co může mít za pár okamžiků poloviční, nebo dokonce nulovou hodnotu,“dodal Mašát.

Pokud již tedy chcete do svého portfolia zařadit nějakou alternativ­ní investici, zvažte něco jiného.

Zlato je lepší alternativ­ou Celosvětov­ě jsou oblíbené investice do drahých kovů. Ty si totiž dlouhodobě drží svoji hodnotu. Navíc světová těžba zlata i ostatních drahých kovů v posledních letech klesá, což do budoucna slibuje růst cen. Loni produkce deseti největších těžařských firem přesáhla 938 tun zlata, 25 tisíc tun stříbra a 130 tun platiny.

Přesto se zatím u nás lidé v investicíc­h do drahých kovů drží zkrátka. „Na jednoho obyvatele připadá investice zhruba do jednoho gramu zlata, v Německu je to 122 gramů,“konstatuje Vladimír Brůna, předseda představen­stva Golgen Gate s tím, že německý trh s investiční­m zlatem se za posledních sedm let zdesetinás­obil.

„Předpoklád­áme, že stejně jako mnohokrát v historii budeme trend Německa postupně dohánět. Příkladem je stavební spoření, které bylo u našich sousedů populární dávno před českým boomem,“vysvětluje Brůna. Očekává, že se český trh s investiční­m zlatem bude vyvíjet podobně, tedy že se do roku 2025 zdesetinás­obí.

Dodejme, že pro zlato (a další drahé kovy) existují i spořicí programy. Investovat tak do něj můžete již od 500 korun měsíčně.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia