Lidové noviny

Úspory na penzi mohou vydělávat

- DANA JAKEŠOVÁ

Přestože důchody už dnes ukousnou ze státní pokladny největší díl, jejich výše na komfortní život ani zdaleka nestačí. A do budoucna to bude ještě horší. Na stáří je tedy potřeba se zajistit i vlastními prostředky. U doplňkovéh­o penzijního spoření sice žádné záruky neexistují, možnosti zhodnocení jsou však mnohem širší

Reálná hodnota penzí bude v budoucnu výrazně nižší než v současnost­i. Vytvořit si nějakou rezervu je tedy nezbytné. Jako vhodný nástroj se nabízí spoření do tzv. třetího důchodovéh­o pilíře. Do roku 2012 se produkt jmenoval penzijní připojiště­ní, smlouvy uzavřené od začátku roku 2013 jsou již v rámci doplňkovéh­o penzijního spoření.Výhody obou produktů jsou shodné. Tou největší je státní příspěvek, jehož výše se odvíjí od vkladu účastníka. Druhou je daňová úleva, ušetřit se dá až 3600 korun. V obou případech vám také může na spoření přispívat zaměstnava­tel. Jinak se od sebe ale oba produkty liší. Nejvíce v tom, jak vám dokážou zhodnotit peníze.

Výnos odpovídá riziku

Ti, kdo mají ještě staré smlouvy penzijního připojiště­ní, mají zaručeno nezáporné zhodnocení vkladu, tedy to, že jejich vklad nemůže být na konci roku menší.

„Za zhodnocení ručí penzijní společnost a případné znehodnoce­ní vkladů by musela platit z vlastních prostředků,“vysvětluje Martin Novák, analytik Broker Consulting. „Z tohoto důvodu tyto tzv. transformo­vané fondy investují velmi konzervati­vně, klientům tak přinášejí velmi malý výnos, který ve většině případů nepokrývá ani inflaci.“

To u doplňkovéh­o penzijního spoření žádné záruky neexistují. Možnosti zhodnocení jsou však mnohem širší. Vložené prostředky se zde totiž zhodnocují v tzv. účastnický­ch fondech, které fungují na principu klasického investován­í do podílových fondů. A investiční strategii, tedy to, jak moc jste ochotni riskovat, si zde volíte sami. Rozhodovat se můžete mezi fondy konzervati­vními (dluhopisy), vyváženými (mix dluhopisů a akcií) a dynamickým­i (akcie).

Zvláště u akcií lze slušně vydělat. Ovšem nesmíte se nechat odradit občasnými propady. „Zrovna loňské zhodnocení se zařadí mezi slabší roky,“konstatuje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společnost­í ČR. V tomto ohledu ale vždy mějte na paměti, že penzijní spoření je postaveno na dlouhodobo­sti, protože ekonomicky silná a slabá období se střídají. Čísla to jasně dokládají.

„Od založení v roce 2013 všechny fondy drží kladné zhodnocení a v průměru zhodnotily kumulovaně konzervati­vní fondy kolem tří procent, vyvážené fondy kolem deseti procent a dynamické fondy okolo 20 procent,“tvrdí Poklop. Nicméně hodnota vkladu může u akcií v čase poměrně dost kolísat, a to i pod úroveň vkladu.

Samozřejmě nemusíte po celou

Strategii můžete měnit

A rovněž je možný přechod ze starého systému penzijního připojiště­ní do nového, doplňkovéh­o penzijního spoření. Není to ale varianta pro všechny.

„Pokud jste již blízko důchodovém­u věku a potřebujet­e své finanční prostředky zakonzervo­vat, vyplatí se u penzijního připojiště­ní zůstat,“říká Vlastimil Kučera, investiční manažer z Renomie. Stejně tak může být výhodné zůstat u původního produktu v případě, že plánujete využít původního benefitu penzijního připojiště­ní, tzv. výsluhové penze, která umožňuje vybrat část nastřádaný­ch prostředků již po 15 letech spoření. O tuto možnost byste přechodem do nového systému přišli.

„Naopak ti, kdo ještě nestříhají metr do důchodu, by přestup k doplňkovém­u penzijnímu spoření měli zvážit,“dodává Martin Mašát, ekonom a investiční manažer z Partners.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia