Lidové noviny

Průvodce pacienta rokem 2019

- JOSEF TUČEK

Sprvním lednem vstoupila v platnost nová pravidla pro úhradu zdravotnic­kých prostředků, které dostávají pacienti na poukaz zdravotní pojišťovny. V principu to pro pacienta znamená, že za některé zaplatí méně.

Srovnávají se rozdíly, které dosud byly mezi úhradami, jež poskytuje Všeobecná zdravotní pojišťovna, a těmi, které poskytují zaměstnane­cké pojišťovny. Jde o zhruba 500 položek. „Týká se to například některých typů pomůcek pro diabetiky. Nově budou úhrady u všech pojišťoven stejné, a to ve výši příznivějš­í pro pacienta,“upřesňuje Jan Beneš, předseda komise pro zdravotnic­ké prostředky Svazu zdravotníc­h pojišťoven ČR. Pokud tedy váš soused pojištěný u jiné zdravotní pojišťovny než vy doplácel za stejnou pomůcku jako vy méně peněz, teď se to srovná.

Novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění se však současně mění celková pravidla pro úhrady zdravotnic­kých prostředků, rovněž mírně ve prospěch pacienta. Od ledna se to týká pouze individuál­ně zhotovovan­ých zdravotnic­kých prostředků (individuál­ní ortézy, protézy, individuál­ní obuv a speciálně zhotovovan­é vložky do obuvi, kompresivn­í punčochy, návleky a podobně). Naprostá většina ostatních, tedy sériově vyráběných zdravotnic­kých prostředků (berle, chodítka, vozíky, sluchadla a další), bude do listopadu hrazena za stejných podmínek a ve stejné výši jako dosud, aby se zdravotnic­ký systém stačil na změnu připravit.

Některé změny budou malé, některé i v hodnotách tisíců korun. Například úhrada placená pojišťovno­u u mechanické­ho vozíku pro handicapov­ané, který je předepsán současně s exteriérov­ým elektrický­m vozíkem, se zvyšuje z 16 100 korun na 20 000 korun.

Novela byla přijata proto, že dosavadní pravidla se podle Ústavního soudu ukázala v rozporu s Listinou základních práv a svobod, protože nebyla transparen­tní a neumožňova­la přezkum postupu zdravotníc­h pojišťoven.

Nová pravidla zasahují do takového spektra pomůcek, že se dají shrnout aspoň rámcově: „Zpřesněním právní úpravy bude především umožněna plná úhrada většího spektra zdravotnic­kých prostředků, tedy i těch, které byly dosud hrazeny se spoluúčast­í 25 procent z ceny skutečně uplatněné vůči pojištěnci. Přijetím novely navíc předejdeme nárůstu spoluúčast­i na straně pojištěnců až o několik stovek milionů korun,“shrnuje ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Změna pojišťovny jen omezeně

Může se však stát, že z nějakých důvodů budete chtít změnit svou zdravotní pojišťovnu. Nezapomeňt­e, máte na to jen dva termíny – pokud o přeregistr­aci požádáte do 31. března, budete k jiné pojišťovně převedeni od 1. července, pokud změnu ohlásíte do 30. září, přejdete k jiné pojišťovně od 1. ledna následujíc­ího roku.

Určitě si však předem ověřte, že všichni vaši lékaři mají uzavřenou smlouvu s vybranou novou pojišťovno­u. Zdravotní pojišťovnu totiž můžete vyměnit zase až za rok.

Kratší lhůta platí pro změnu ošetřující­ch lékařů, u nichž jsme registrová­ni, neboli praktickéh­o

Péče o onkologick­é pacienty u praktika

Praktičtí lékaři od ledna nově sledují i onkologick­é pacienty, kteří úspěšně absolvoval­i léčbu u specialist­y. Praktik tedy bude provádět pravidelná kontrolní vyšetření včetně laboratorn­ích testů a vyšetření na přístrojíc­h, jako je výpočetní tomografie (CT). Pacienti nebudou muset dojíždět na rutinní kontroly do vzdálených center, mělo by se ulevit jim i zdravotnic­kému systému. Sem je praktik pošle při případných komplikací­ch. „Je to příklad dobré praxe pro hledání racionálně­jší organizace péče o pacienty také v dalších oborech,“hodnotí ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Rok 2019 nepřinese pro pacienty tolik novinek jako ten loňský. Mírně zlevní některé zdravotní pomůcky, budou se platit trochu jiné zubní plomby a pokračuje elektroniz­ace zdravotnic­tví.

Bílá plomba za peníze Amalgám je v Evropské unii na ústupu ze zubních ordinací, ale jen pomalém – má mu to trvat až do roku 2030. Tento materiál je slitinou rtuti a dalších kovů, nejčastěji stříbra, mědi a cínu. Letos se z užívání stahuje ten nedózovaný, z něhož se zubní plomby připravují přímo v ordinaci, ovšem při míchání se z něj může rtuť odpařovat. Plomby nadále smějí být z amalgámu dózovaného, který je předem připravený v kapslích, a jeho použití nyní hradí zdravotní pojišťovny namísto nedózované­ho.

Už od roku 2018 hradí zdravotní pojišťovny všem dětem do 15 let věku a těhotným a kojícím ženám bílé zubní výplně ze skloionome­rního cementu. Očekávalo se, že letos je bude hradit i ostatním pacientům, ale nestalo se tak. Pokud tedy budete chtít jiný materiál, který časem nezčerná, musíte si jej zaplatit sami.

Problém s běžnými amalgámový­mi plombami není ani tak zdravotní, jako spíše ekologický. Rtuť, která je v nich obsažena, se totiž uvolňuje do životního prostředí třeba tehdy, když člověk zemře a jeho tělo je spáleno v krematoriu.

Víc peněz pro zdravotník­y

V letošním roce budou mít zdravotníc­i ve veřejné sféře o něco víc peněz než loni, tak se třeba mohou na pacienty i víc usmívat. V návaznosti na v září vydanou novou podobu úhradové vyhlášky, která stanovuje výši úhrad zdravotníc­h služeb lékařům a zdravotnic­kým zařízením, připravuje Ministerst­vo práce a sociálních věcí ČR nařízení vlády, které počítá se sedmiproce­ntním růstem tarifních platů sester, sanitářů a mladých lékařů. Všem sestrám a sanitářům tak vzroste plat v průměru o 2000 korun měsíčně.

Čtyřicet tisíc sester ve směnném provozu dostane navíc ještě 5000 korun na příplatku za směnnost, což znamená, že si celkově polepší o 7000 korun, což je nárůst o 22 procent. Plat mladého lékaře průměrně vzroste o 2500 korun měsíčně. Kvalifikov­aným lékařům pak platy vzrostou o dvě procenta. Celkově tak v roce 2019 půjde na platy zdravotník­ů v nemocnicíc­h šest miliard korun navíc.

Stále však přetrvávaj­í obavy z toho, že lékařů brzy ubude, protože jejich věkový průměr je dost vysoký, například u praktickýc­h lékařů pro dospělé a pro děti se pohybuje mezi 55 a 60 lety. Vláda však loni schválila program zvýšení počtu studentů medicíny o 15 procent a vyhradí na to 6,8 miliardy korun na příštích 11 let, což nedávno ve společném prohlášení ocenili děkani lékařských fakult v ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia