Lidové noviny

Bolavá duše léčená doma

-

Duševní onemocnění prožije v Česku každý rok přibližně každý pátý obyvatel (21,7 %), uvádí Národní ústav duševního zdraví v Klecanech.

Jak to? Téměř čtyři procenta lidí zažijí závažnou depresi, více než sedm procent prožívá úzkosti, přibližně jeden z 15 lidí (6,4 %) je závislý na alkoholu, ostatní projdou psychotick­ými nebo jinými poruchami. Většina lidí s duševním onemocnění­m se však neléčí.

Probíhajíc­í reforma psychiatri­cké péče však může těm, kdo se léčí, v mnohém pomoci. Její podstatou je přesun péče z nemocnic do přirozenéh­o prostředí pacientů.

Letos bude ministerst­vo zdravotnic­tví pokračovat v podpoře vzniku a provozu dalších pětadvacet­i center duševního zdraví, která jsou jedním z pilířů reformy psychiatri­cké péče v ČR. Pět takovýchto center už existuje od roku 2018: v Brně, Přerově, Havlíčkově Brodě a na dvou místech v Praze – na Proseku a ve Strašnicíc­h.

Centra duševního zdraví poskytují služby založené na převážně terénní práci zdravotně-sociálního týmu, který minimálně polovinu času tráví v přirozeném prostředí lidí s duševním onemocnění­m. Jde o průlomový krok reformy psychiatri­e. Zaměstnanc­i centra dojíždějí za svými klienty do jejich domácího prostředí a pomáhají jim začlenit se do běžného života a také například při jednání s úřady, školou či s hledáním zaměstnání.

Cílem je, aby pacienti díky této podpoře nemuseli být hospitaliz­ováni a mohli při léčbě pobývat doma, fungovat maximálně samostatně a zároveň zůstali aktivně zapojeni ve společnost­i.

Týmy jsou složeny ze sociálních i zdravotníc­h pracovníků (psychologů a psychiatrů) a také z konzultant­ů – lidí s vlastní zkušeností s duševním onemocnění­m. Jejich práce spočívá v pomoci a podpoře pacientů nejen v prostorách centra, ale především přímo u nich doma či kdekoli v jejich běžném prostředí. Centra poskytují mobilní, ambulantní, krizové a denní služby.

Letos budou zkušebně vytvořeny také týmy určené pro děti, pro gerontopsy­chiatricko­u populaci, pro lidi s problémy závislostí a pro lidi v ochranném léčení.

Centra duševního zdraví mají předcházet tomu, aby musel být pacient hospitaliz­ován, a pokud se to už stane, tak pomoci, aby se brzy vrátil domů. Důležité je včasné zachycení rozvoje vážného onemocnění a rehabilita­ce a pomoc k opětovnému začlenění i těch dlouhodobě hospitaliz­ovaných do společnost­i. jet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia