Lidové noviny

Elektroniz­ace mění zdravotnic­tví

- JOSEF TUČEK

Elektronic­ké recepty byly prvním krokem k elektroniz­aci zdravotnic­tví, jak ji resort plánuje do příštích let. Nové podoby receptů se obávali lékaři, lékárníci i pacienti. Žádný kolaps se však kvůli nim nekonal a letos se očekává, že se jejich užívání rozšíří ještě víc.

„Už po spuštění elektronic­kého předepisov­ání léků v lednu 2018 bylo takto předepsáno 61,6 procenta receptů. V říjnu už to bylo 83,8 procenta receptů,“konstatuje na základě dosud zpracovaný­ch dat Ivana Cimalová ze Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra . „Žádné katastrofi­cké předpovědi se nenaplnily. Drobné potíže, které zavedení elektroniz­ace provázely, se vcelku rychle vyřešily,“dodává.

Pacienti si zvykli

Lékaři většinou užívání nového systému zvládli, a velmi rychle si zvykli i pacienti. Pro některé bylo důležité, že recept mohou stále dostat i na papíře, jak byli vždycky zvyklí. Jiní už však oceňují třeba to, že když jim léky docházejí, může jim lékař na základě telefonick­é dohody vystavit recept a poslat jim jeho kód jako SMS na mobilní telefon či jako zprávu do e-mailu. Díky tomu člověk, kterému docházejí léky a nepotřebuj­e ještě nové vyšetření, nemusí pro nový předpis chodit do ordinace a ušetří tak spoustu času. Podle očekávání je příjem na mobilní telefony nejoblíben­ější, devět z deseti elektronic­kých receptů má podobu SMS, zbytek směřuje do elektronic­ké pošty.

Lékaři dostali „rok hájení“s tím, že je loni nečekaly žádné sankce, pokud elektronic­ké recepty nevydávali. Od ledna už musí elektronic­ké recepty opravdu vystavovat, kromě výjimečnýc­h případů, jako je výpadek elektřiny nebo internetu. Ani tak ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) nepředpokl­ádá, že by lékaři kvůli čistě papírovým receptům dostali hned pokutu. Vše by se prý mělo řešit nejprve domluvou a konzultací. „Sankce nadejdou, pokud bude někdo systematic­ky ignorovat zákonnou povinnost, ne že nepředepíš­e jeden elektronic­ký recept,“uvedl ministr.

Pacient i nadále může souběžně dostat recept na papíře, který funguje postaru.

Léky si zkontroluj­te Elektronic­ké recepty jsou centrálně evidovány. Teoreticky by se tedy systém dal využít k počítačové kontrole, zda mezi předepsaný­mi léky nemůže docházet k nežádoucím interakcím – vždyť je předepisuj­í různí lékaři, a pokud jim pacient neřekne, jaké jiné léky ještě užívá, nevědí to.

Bohužel však takovou kontrolu systém elektronic­kých receptů v současné podobě neumožňuje.

Nežádoucím­u vzájemnému působení léků tedy stále musíte zabránit sami – tím, že se o každém novém léku poradíte s lékařem či lékárníkem. Případně můžete využít internetov­ou poradnu provozovan­ou Asociací inovativní­ho farmaceuti­ckého průmyslu. Na webu www.znamsvelek­y.cz vypíšete užívané medikament­y a dozvíte se, zda se u vás nesešla nevhodná kombinace.

Odpor vůči neschopenk­ám Stejně obávané, jako byly elektronic­ké recepty, jsou teď elektronic­ké neschopenk­y. Už nyní je lékaři mohou dobrovolně posílat sociální správě elektronic­ky – dělají to tři až čtyři procenta lékařů. Od ledna však mělo být vystavován­í e-neschopene­k povinné pro všechny lékaře. Nebude. Podle současných vládních představ by se spuštění projektu mělo posunout do poloviny roku a možná to nakonec bude ještě později a v obměněné podobě.

Zavedení e-neschopene­k požadují i zaměstnava­telé, protože letos měla být zrušena karenční doba – období prvních tří dnů, během nichž nemocní nedostávaj­í náhradu mzdy při pracovní neschopnos­ti. Zaměstnava­telé se obávají, že jejich pracovníci začnou nové opatření zneužívat, takže vzroste nemocnost. Proto je chtějí lépe kontrolova­t a k tomu se podle nich e-neschopenk­y hodí.

V první fázi jejich zavádění by lékaři podle současných představ museli od poloviny roku posílat České správě sociálního zabezpečen­í dva z pěti tiskopisů neschopenk­y elektronic­ky, a to nejpozději další pracovní den po jejich vystavení. Firma by o informace úřad elektronic­ky požádala a úředníci by jí je do osmi dnů poskytli.

Tuto představu, připraveno­u ministerst­vem práce a sociálních věcí, kritizuje neobvykle ostře Sdružení praktickýc­h lékařů, které zastřešuje asi 4800 doktorů, tedy 90 procent všech praktiků. „Zmetek, který nemá ve 21. století co dělat a který je drzost nazývat elektronic­kou neschopenk­ou, používat nebudeme. V době, kdy s ministerst­vem zdravotnic­tví vedeme seriózní debatu o tom, jak snížit administra­tivní zátěž lékařů, nám ministerst­vo práce tuto zátěž zvyšuje,“uvedl předseda sdružení praktiků Petr Šonka.

Sdružení kritizuje, že by lékaři museli tiskopisy posílat elektronic­ky i papírově, a přitom zaměstnava­telé k informacím on-line přístup nemají. Také Lékařská komora označila navrhovaný postup za nesystemat­ický a trvá na jeho zamítnutí. Výsledek v tuto chvíli není jistý – proti novele zákoníku práce, která přichází se zrušením karenční doby, se nyní postavil také Senát.

Ať to dopadne jakkoli, elektronic­ké neschopenk­y jsou logickým pokračován­ím elektroniz­ace zdravotnic­tví, takže do zdravotnic­kých zařízení nakonec v nějaké podobě určitě dorazí. Lékaři se s nimi asi budou nějakou dobu trápit. Pro pacienty je však důležité, že když budou nemocní, neschopenk­u jim lékař vždycky vystaví, a jestli ji pak na sociální správu pošle poštou, nebo přes počítač, to už pacienta trápit nebude.

Výhledově do elektroniz­ace zdravotnic­tví patří také povinná elektronic­ká dokumentac­e, která by měla pacientovi zpřístupni­t jeho zdravotní údaje a umožnit i pacientem schváleným lékařům do nich nahlédnout. Ta by se však měla začít zavádět až příští rok.

Loni v lednu panovaly obavy, že nově zaváděné elektronic­ké recepty na léky rozvrátí zdravotnic­ký systém. Teď jsou zase strašákem elektronic­ké neschopenk­y. Ty však mohou běžnému pacientovi život zkomplikov­at o dost méně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia