Lidové noviny

Loprais chce na Dakaru útočit zezadu

-

PRAHA Pilot kamionu Tatra Aleš Loprais bude na nadcházejí­cí Rallye Dakar nejzkušeně­jším českým závodníkem. V 38 letech sice není nejstarší, čeká ho ale účast již na třináctém ročníku legendární rallye. Nejlepší výsledek si synovec šestinásob­ného vítěze Karla Lopraise připsal v roce 2007, kdy byl třetí. Poslední ročník se mu i kvůli řadě technickýc­h problémů nepovedl, v lednu se ale chce vrátit do boje o medailové pozice. „Zkušeností už mám hodně, to je pravda. Na Dakaru ale člověk nikdy neví, co ho čeká,“řekl Loprais.

Rodák z Olomouce v minulých letech závodil s kamiony MAN a Iveco, loni se ale vrátil k Tatře. Dlouho ho však trápily technické problémy. „To byla hlavní věc, kterou jsme řešili. Věřím, že se nám podařilo vše odstranit. Při testování v Africe jsme najeli x kilometrů a vše vydrželo. Na druhou stranu na Dakaru se vždy objeví něco, s čím nepočítáte,“pousmál se.

Hlavní postava Instaforex Loprais týmu dokázala již devětkrát vyhrát na Dakaru etapu, jedno dílčí vítězství si připsala i v posledním ročníku. Tentokrát ale Loprais cílí hlavně na konečný výsledek. „Bavit se před startem o ambicích je zbytečné. Když se člověk podívá na naše dílčí výsledky, tak je to jasně dané. Jde ale o výdrž, o štěstí, o techniku,“uvedl Loprais s tím, že před startem nelze ani mluvit o tom, zda je dobré začít opatrněji. „Vždy si jedete své tempo a až v cíli etapy zjistíte, jak jedou ostatní. Určitě bychom ale radši jeli tak, abychom ze začátku nebyli tak vidět a nenápadně se probojováv­ali zezadu,“řekl.

Nadcházejí­cí ročník Dakaru se pojede pouze v Peru a pořadatelé pro závodníky připravili trať, která vede z velké části na písku. „Myslím si, že Francouzi (pořadatelé) z toho vymáčkli maximum. Určitě to bude náročné. Naštěstí jim zbylo to nejzajímav­ější z Jižní Ameriky. A když to bude logisticky přívětivěj­ší, tak to pro organizáto­ra bude i ekonomicky výhodnější. I divácky atraktivně­jší díky terénu,“podotkl. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia