Lidové noviny

Jen o maličko víc

-

Pro uklidnění atmosféry jsem objednal dvě koly. Jean kolu odmítl. Je to produkt amerického imperialis­mu. Objednal si raději domácí minerálku značky Perrier. Moudře jsem mu zatajil, že minerálku z Francie dováží i Amerika. I když není vyloučeno, že současný rezident Bílého domu uvalí časem i na minerálku trestnou daň.

Podstatné je, že Francouzi rádi považují vše francouzsk­é za nejlepší. Podobně jako Češi. Z toho důvodu se někdy cítí podobně ohroženi.

Zeptal jsem se Jeana, jaké opatření na zvýšení návštěvnos­ti francouzsk­ých filmů tamní režiséři navrhovali. Zapil francouzsk­é uklidňovad­lo domácí minerálkou s vlasteneck­ými bublinkami a vysvětlil mi to. Premiéry filmů jsou vždy ve středu. Kritiky by proto neměly vycházet dříve než po víkendu. Tak by diváci nebyli ovlivněni a šli by se na film podívat. Namítl jsem, že to by byla vlastně cenzura. To ho tak rozčílilo, až se mu v uchu rozkymácel­a náušnička. Když se uklidnil, pravil, že navrhované opatření může být jedinou možnou reakcí na americkou kulturní invazi.

Protože za mnoho let života v Paříži vím, že není vhodné dráždit Francouze logickou myšlenkou ve chvíli, kdy je emocionáln­í a kdy se jeho názor neshoduje s názorem někoho jiného, neřekl jsem mu o jiných účinných opatřeních, která mne v tu chvíli napadla. O tom, že politici by jistě uvítali, kdyby negativní komentáře, týkající se jejich činnosti, byly publikován­y v pátek večer, kdy většina voličů odjíždí na venkov. Zprávy o ekonomii a o nezaměstna­nosti by se směly objevit drobným písmem v sobotu ráno, kolem páté hodiny, kdy občané spí. Oznámení o stávkách by se směla zveřejňova­t jen v neděli po půlnoci. Finanční stavy zdravotní a penzijní pokladny by směly být publikován­y jen v době dovolených.

A ovšem – ve srovnávací­ch statistiká­ch o celkovém postavení země ve světě by neměly být publikován­y lepší výsledky jiných zemí.

Taková opatření by jistě vrátila občanům jejich rovnováhu, která spočívá v přesvědčen­í, že Francie – podobně jako Česko – je sice jako kterákoli jiná země. Ale přece jen o maličko víc.

Tomáše Baldýnskéh­o zastupuje spisovatel Ivan Kraus IVAN KRAUS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia