Lidové noviny

Šílející hlídači

Boj s korupcí se dobře prodává, mnohem hůř účtuje

- Martin Zvěřina

Co dělat v situaci, kdy se dnes tolik módní boj proti korupci promění v reálnou škodu? Nevíme. Pěkným příkladem budiž Lukáš Wagenknech­t, který jako náměstek ministra financí nestandard­ně (v rozporu s úředním postupem) vypustil do světa neúplný audit, jenž tvrdil, že elektronic­ký systém kontroly evropských dotací je stavěn na úplatcích a kartelové dohodě. Po třech letech nepotvrdil­a toto podezření ani policie, ani finanční správa, ani antimonopo­lní úřad. Vybudování celého systému jsme platili z rozpočtu, ačkoli nám jej měla proplatit Unie a vinou pana Wagenknech­ta se to nestalo. Můžeme si říci, že vynaložený­ch 820 milionů jsme mohli vyčerpat z EU jinak, a tedy jsme o nic nepřišli. To by však platilo jen v případě, kdybychom veškeré dotace z EU vyčerpali beze zbytku.

Pan Wagenknech­t se za tři roky přerodil z úředníka na pirátského senátora, a tedy otázka po odpovědnos­ti za 820 neproplace­ných milionů je namístě. Veškerou odpovědnos­t však odmítá s argumentem, že české orgány neumějí tyto případy šetřit. Ocitl se ovšem v čistém hájemství politiky, a proto se pan Wagenknech­t podobných otázek jen tak nezbaví, zvláště pak pseudoargu­mentem: všichni jsou hloupí, jen já říkám pravdu.

Nechme však pirátského senátora jeho problému a tažme se, zda a jak mají, a zda vůbec mohou, být pohnáni k odpovědnos­ti ti, kteří ze své funkce v rámci boje proti zločinu někoho obviní křivě. Státní zástupci na to mají jednoducho­u doktrínu, všechna myslitelná obvinění mají zaznít, co s nimi, to rozhodne až soud. Tahle strategie, kterou můžeme nekorektně shrnout do hesla „neexistují nevinní lidé, jsou jen nedbale vyšetření“, působí velmi zhoubně. Pokud se rozšíří i mezi úředníky, nic pěkného nás nečeká. Nařčení z korupce může být nástrojem likvidace konkurenta, stejně jako osobní pomsty. Ostatně třeba podávání trestního oznámení se žel stalo natolik masovou lidovou zábavou, že když je dnes na někoho podáte, už to nikoho nevzruší.

Samozřejmě že kontroloři by měli být nezávislí a rozhodně nemají být odrazováni od iniciativy, proto jejich práci nelze limitovat nějakou „povolenou chybovostí“. Podobně je ovšem kontraprod­uktivní, pokud se systém kontroly zvrhne v prakticky libovolná nařčení, která maří i chod byrokracie. Sebepoškoz­ování u lidí bývá příznakem psychickéh­o traumatu, poruchy či nemoci. A co u státu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia