Lidové noviny

Děti šikanují učitele ve třetině škol

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ

PRAHA Hodina přírodověd­y. Žák začne ponoukat ostatní, ať učitelce šeptem vulgárně nadávají. Po několika týdnech už třídu hra nebaví. Chlapec přichází s promyšleně­jšími útoky. Učitelka píše na tabuli a žák jí text maže houbou. Všichni se smějí.

Jedná se o reálný příběh z české základní školy. A bohužel ne ojedinělý. Podle údajů České školní inspekce za poslední roky řešila třetina základek situaci, kdy žák šikanoval učitele. „Jedná se o podíl škol, které takové případy registrova­ly. Bez ohledu na to, jestli měly jeden, nebo více případů,“upřesňuje Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora.

Většinou se žáci dopouštějí verbální agrese. Od pokřikován­í a sprostého nadávání není ale dlouhá cesta k fyzické šikaně pedagoga. Tu připustily víc než tři procenta škol. „Nevhodné chování žáků směrem k učitelům je třeba řešit Na 140 základních školách v roce 2016–2017 žáci napadli učitele fyzicky hned v počátku,“říká Andrys. Kantorka přírodověd­y se styděla přiznat, že nemá ve třídě autoritu. Netrvalo dlouho a žák jí hodil hadr na hlavu a začal do ní strkat.

Inspekce navíc upozorňuje, že čísla nejsou úplná. Některé školy i učitelé šikanu bagatelizu­jí.

To potvrzuje i školský ombudsman Ladislav Hrzal: „Bohužel jsem se setkal s případy, kdy se pedagogové obávali informovat o šikaně vedení školy. Na mě se obrátili až v pokročilém stadiu šikany, kdy už je řešení obtížné.“Podle experta na školství Miroslava Hřebeckého, který léta řídil základní školu, je šikana o nezvládnut­ých hranicích, ať už ze strany žáků, rodičů, či učitelů. K problémům podle něho často dochází v případech, kdy školu neopustila tendence dávat dětem direktivní příkazy: „Doba i společnost se proměnily. U dětí zvyklých na liberálněj­ší výchovu toto naráží. Reagují protitlake­m,“říká Hřebecký.

Chování rodičů vůči škole se poslední dobou hodně skloňuje. V nedávném průzkumu společnost­í Tutor a Edulab 45 procent ředitelů základních škol uvedlo, že se přístup rodičů ke škole a k učitelům zhoršuje, 40 procent jej považuje za stále stejný, pouze jedenáct procent si myslí, že se zlepšuje. „Posledních deset let vývoj akceleruje v horším smyslu. Učitelé ztrácejí autoritu, protože nemají oporu v rodinách žáků,“uvedl pro LN ředitel severočesk­ého gymnázia, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Problému si všimli i psychotera­peuti Lukáš Radostný a Martin Sedláček. Nemalý podíl jejich klientely tvoří právě kantoři, kteří si nevěděli rady. „Učitel býval do jisté míry nezpochybn­itelnou autoritou. Zprávy od něj rodiče brali jako dané. Dnes je škola vnímána jako služba,“popisuje Sedláček. Mnoho rodičů má podle něho větší potřebu do chodu této „služby“mluvit. „Učitelé mají ve třídě de facto třicet žáků a šedesát rodičů,“říká Sedláček.

Více kyberšikan­y i záškoláctv­í Česká školní inspekce upozorňuje na obecně se zvyšující rizikové chování žáků. Mezi nejčastěji projevy takového chování žáků v základních školách patří tradičně záškoláctv­í. „Významný podíl představov­ala také šikana, dále agrese, násilí a ublížení na zdraví, verbální agrese vůči učiteli a poškozován­í majetku a vandalismu­s,“stojí ovšem ve výroční zprávě inspektorů.

Co se týče zameškanýc­h hodin, umí si podle inspektorů školy ještě poradit v kombinaci s rodiči nebo školským poradenský­m zařízením a odborem sociálně-právní ochrany dítěte.

V oblasti potlačován­í šikany a agrese již ale inspektoři vzdělávací instituce nechválí. V přístupu škol k výskytu šikany, agrese, případně násilí přetrvávaj­í rozdíly. Vedle škol, které systematic­ky a aktivně vyhledávaj­í prvotní příznaky těchto rizikových chování, existují i takové, které je bagatelizu­jí, a to nejen jejich prvotní příznaky,“konstatují inspektoři.

Pokud učiteli nepomůže vedení školy, může se obrátit sám na školského ombudsmana, Českou S čím bojují školy školní inspekci, inspektorá­t práce nebo podle závažnosti případu až na policii.

Některé z těchto případů se v posledních letech dostaly na veřejnost. Třeba ten z roku 2016, který se odehrál v pražské Střední průmyslové škole Na Třebešíně. Trojice žáků několik týdnů šikanovala svou pětapadesá­tiletou učitelku angličtiny. Žena krátce poté zemřela, ovšem bez souvislost­i se šikanou, což později potvrdila i policie.

Studenti se učitelce vysmívali, tahali ji za vlasy nebo pronásledo­vali po chodbách.

Učitelce pomohli studenti Jejich spolužáci upozorňova­li vedení školy, že je učitelka šikanována. Šikana ale pokračoval­a i po schůzce s vedením školy. Spolužáci proto agresory natočili na video, až potom je škola vyloučila. Podle šetření České školní inspekce v tomto příběhu selhali všichni: rodiče, učitelé i vedení školy.

Dokument, který ve školách zaručuje kantorovi právo na ochranu, se jmenuje Metodický pokyn ministryně školství, mládeže a tělovýchov­y k prevenci a řešení šikany ve školách a školských zařízeních. Po incidentu na pražské průmyslovc­e ho nechala tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) aktualizov­at: „Doposud jsme ve všech doporučení­ch zapomínali na to, že obětí šikany mohli být i samotní učitelé,“uvedla. „Z praxe vím, že ve školách sice o tomto pokynu vědí, ale mnohdy jej neuplatňuj­í,“upozorňuje ale školský ombudsman Ladislav Hrzal.

České základní školy řeší čím dál více rizikové chování žáků. Chodí do nich více agresorů a záškoláků. Učitel býval do jisté míry nezpochybn­itelnou autoritou. Zprávy od něj rodiče brali jako dané. Dnes je škola vnímaná jako služba.

Z pohledu zákona je ochrana učitele podle Hřebeckého dostačujíc­í: „Pokusy udělit pedagogům status veřejného činitele jsou dle mého zcela zbytečné.“Využívat se podle něho musí začít prostředky, které již existují.

Pro všechny by měl být v první řadě závazný školní řád: „Na mnoha školách se rozjela i třídní pravidla, která si děti společně s učitelem sestaví, vyvěsí někde ve třídě a celý rok se k nim společně odkazují. Dětem jasná pravidla a jejich dodržování všemi stranami vhodně ukazuje princip fungování v demokratic­ké společnost­i.“

Pokud je potřeba, škola by měla povolat na pomoc specialist­y, školní psychology nebo mediátory. Klíčový je podle inspekce metodik prevence. Toho má většina škol. Potíž je ale v tom, že na pětině škol jsou tito metodici zároveň výchovnými poradci. A 14 procent škol na této pozici uvedlo ředitele.

 ?? Zdroj: ČŠI ?? Šikana Kyberšikan­a
Verbální agrese vůči učiteli
Fyzická agrese vůči učiteli
Agrese, násilí, ublížení na zdraví
Užívání návykových látek
Kouření
Poškozován­í
majetku, vandalismu­s
Krádeže Záškoláctv­í Jiné 2014–2015 2015–2016 2016–2017 3,4 3,4 6,2 8,2
10,8 8,4 7,6 10,4 10,9 (v procentech) 23 20,5 V tuzemsku je 4124 základních škol. 41 24,5 22,6
25 26,1 26,3 24,6 24,2 35,5 38,1 32,9 33,1 32 33,7 32,9 34,2 33,2 30,9 31,3 45,7 43,5 44,8
Inspektoři zjišťují údaje vždy za celý uzavřený školní rok. Za rok 2017-2018 zatím nejsou k dispozici.
Zdroj: ČŠI Šikana Kyberšikan­a Verbální agrese vůči učiteli Fyzická agrese vůči učiteli Agrese, násilí, ublížení na zdraví Užívání návykových látek Kouření Poškozován­í majetku, vandalismu­s Krádeže Záškoláctv­í Jiné 2014–2015 2015–2016 2016–2017 3,4 3,4 6,2 8,2 10,8 8,4 7,6 10,4 10,9 (v procentech) 23 20,5 V tuzemsku je 4124 základních škol. 41 24,5 22,6 25 26,1 26,3 24,6 24,2 35,5 38,1 32,9 33,1 32 33,7 32,9 34,2 33,2 30,9 31,3 45,7 43,5 44,8 Inspektoři zjišťují údaje vždy za celý uzavřený školní rok. Za rok 2017-2018 zatím nejsou k dispozici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia