Lidové noviny

Dobrá zpráva: benzin má letos zlevňovat

- MIROSLAV PETR

PRAHA Ceny na totemech čerpacích stanic vytrvale klesají. Za poslední dva měsíce litr benzinu zlevnil o víc než dvě koruny, litr nafty jen o něco méně a podobný trend vydrží možná týdny. Odhady analytiků naznačují, že tento rok by mohl být v průměru levnější než minulý.

Průměrná cena benzinu za loňský rok činila 32,4 koruny, nafta stála 31,8 koruny. „Během roku samozřejmě nastávají různé výkyvy cen, ale celkově předpoklád­ám, že rok 2019 bude pro řidiče příznivějš­í než loňský,“říká analytik společnost­i Cyrrus Petr Pelc.

Dočasné zdražení se podle prognóz dá očekávat kolem poloviny roku. V době, kdy většina lidí vyráží na dovolenou.

„Nynější cena ropy na úrovni 53 dolarů za barel těžko bude nějak víc klesat. Nízká cena nepřeje dalším investicím do rozšiřován­í těžby, zejména z amerických břidlic, takže očekáváme – a to i vlivem klesajícíc­h světových zásob – někdy kolem poloviny roku růst ropy zhruba k 65 dolarům,“odhaduje ekonom společnost­i Finlord Boris Tomčiak, který dlouhodobě sleduje světové ceny komodit.

To podle Tomčiaka může v tuzemsku zdražit litr paliva u čerpacích stanic oproti současnost­i přibližně o jednu korunu.

„Do té doby ale můžeme očekávat u benzinu a nafty zlevňování. Takže průměr za celý rok nebude vyšší než ten loňský,“odhaduje Tomčiak.

Potěší i cena nafty

Benzin tedy v následujíc­ích měsících bude dál levnější, ale s velkou pravděpodo­bností se zimou skončí jeho nynější cenová výhoda. Nafta, podobně jako v minulých letech, s jarem zlevní víc a dostane se opět pod jeho úroveň.

S tím počítá i analytik společnost­i Cyrrus Petr Pelc. „Jeden ze zásadních vlivů na cenu ropy má kartel OPEC a já jsem skeptický ohledně toho, že by nastala shoda na nějakém podstatném snížení těžby, tedy že by ropa nějak výrazně zdražila,“řekl Pelc koncem minulého týdne LN.

To vše ale platí jen v případě klasického očekávanéh­o vývoje, prognózy může vždycky zhatit nečekaná politická krize nebo živelní katastrofa v oblastech těžby nebo zpracování ropy.

Rostou marže pump Uplynulých 12 měsíců bylo u pump podle statistiky kartové společnost­i CCS trochu jako na houpačce. Rok 2018 začal benzin na ceně v průměru za Česko téměř 31 korun, nafta o korunu levněji, pak ale obě paliva vyšplhala na podzim až ke 34 korunám a v obráceném pořadí v neprospěch dieselu začala strmě zlevňovat až k úrovni 31,60 koruny za benzin a 32,30 koruny za naftu v závěru roku.

Nejdražší byl u nás benzin a nafta mezi lety 2012 až 2014, kdy průměrná cena v souhrnu za celý rok dosahovala částky přes 36 korun a místy si pumpy účtovaly bezmála 40 korun. Ropa v té době stála dvakrát víc než nyní.

Přesto by v těchto dnech mohly být pohonné hmoty pro řidiče ještě o něco levnější, než aktuálně vycházejí. Platí ale nepsané pravidlo, že klesající velkoobcho­dní ceny paliv promítají pumpaři do cen řidičům pomaleji, drží co nejdéle cenu vyšší a vylepšují si tím své marže. Ty jsou běžně, alespoň podle šetření, které před časem prováděl napříč celým maloobchod­ním prodejem Český statistick­ý úřad, na úrovni kolem šesti procent z konečné ceny.

To znamená, že si pumpa nechává pro svůj zisk, náklady na mzdy, energie či poplatky za platby kartami, kolem dvou korun z každého prodaného litru. Čerpací stanice tak výrazně „zaostávají“například za prodejem potravin a dalšího zboží v obchodních řetězcích, které si účtují marže v řádu několika desítek procent.

Během roku samozřejmě nastávají různé výkyvy cen, ale celkově předpoklád­ám, že rok 2019 bude pro řidiče příznivějš­í než ten loňský PETR PELC analytik společnost­i Cyrrus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia