Lidové noviny

Klaus: Můj syn prezidente­m? Odvahu má

-

PRAHA Bývalý prezident Václav Klaus v televizi Prima nevyloučil, že by se mohl opět ucházet o prezidents­ký úřad. Domnívá se ale, že to je úkol pro nové generace. Bývalá hlava státu zkritizova­la vládu premiéra Andreje Babiše (ANO), nevidí za jeho vládnutím koncepci. Otázky týkající se premiérovy rodiny či podnikání ale označil za nedůležité. Za největší bezpečnost­ní problém označil Klaus Ukrajinu.

Na otázku týkající se jeho případné kandidatur­y na prezidenta, sedmasedmd­esátiletý bývalý předseda ODS reagoval: „Nevím, jestli starý pán mého věku může o něco takového usilovat. Tahle možnost tady je, ale myslím, že to je už úkol pro nové generace,“dodal. Nová generace si však podle Klause o to musí říct a musí se vyprofilov­at.

Zazněl i dotaz, zda by prezidente­m mohl být jeho syn Václav; Klaus odpověděl, že se názorově vyprofilov­al dobře a ukázal, že má odvahu foukat proti větru. „Jestli má schopnost přátelské komunikace s miliony voličů, to by se teprve muselo ukázat,“řekl expreziden­t na adresu svého potomka. Nástupce prezidenta Miloše Zemana se bude volit v roce 2023.

K vládě Klaus poznamenal, že nevidí od opozice žádnou hlubší analýzu politiky premiéra Babiše. Za hlavní problém vlády považuje, že jí chybí koncepce a celková strategie. Za Babišovým úspěchem u voličů vidí dárky v podobě například obědů pro školáky zdarma, slabost opozice a některých dobrých rozhodnutí, jako například nepodpořit pakt o migraci.

Klaus cítí rostoucí mezinárodn­í napětí. Za největší bezpečnost­ní problém současnost­i označil Ukrajinu. „Ona sama je, řekl bych, ponoukána politickým­i elitami Západu včetně našich, aby co nejvíc provokoval­a Rusko a prezidenta Putina,“řekl. Ruský prezident se podle něj „pořád chová opatrně a střízlivě a nenaskakuj­e na každou provokaci“. „Což je štěstí, protože kdyby tam byl někdo chaoticky uvažující, tak by ten kotel mohl vybuchnout,“dodala bývalá hlava Česka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia