Lidové noviny

Senior „terorista“před soudem

Důchodce nastražil stromy na koleje, aby se Češi báli muslimů Skončí ve vězení na 15 let?

- JAN HORÁK

MLADOBOLES­LAVSKO/PRAHA Krajský soud v Praze dnes začne rozplétat případ možného teroristic­kého útoku. Z něj se zodpovídá jednasedmd­esátiletý Jaromír Balda. Předloni poslal dva stromy pod kola vlaků. Srážky chtěl přičíst muslimům, aby proti nim poštval tuzemskou veřejnost. Státní zástupce ho obžaloval ze dvou trestných činů. Pokud se Balda v soudní síni neobhájí, v krajním případě může skončit až na 15 let za mřížemi.

Senior se vydal na svou misi předloni v létě. V červnu nejprve způsobil kolizi stromu s vlakem mezi Mladou Boleslaví a Bakovem na Jizerou, v červenci si pro druhou srážku vybral trať mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. Pokaždé postupoval podle stejného modu operandi. Porazil strom, který skončil na koleji. Do listnáče pak naboural vlak. Cestující oba incidenty přečkali bez zranění.

Doznal se a lituje

Své činy Balda zdramatizo­val tím, že kolem místa nehod rozházel letáky. Na nich psané vzkazy měly kolize spojit s údajnými vyznavači radikálníh­o islámu. Serveru Lidovky.cz se podařilo zastihnout seniorova právního zástupce. „Můj klient se k jednání doznal. Upřímně lituje, že udělal to, co udělal,“sdělil advokát Aleš Tolnay.

Sedí ve vazbě a spolupracu­je Muže v letech zadržela policie loni v únoru. Po zatčení obratem skončil ve vazbě. Když o ní soud rozhodl, nepodal si ani stížnost. V prosinci Baldu státní zástupce obžaloval z teroristic­kého útoku a vyhrožován­í teroristic­kým trestným činem. Ve chvíli podání obžaloby seděl senior stále ve vazbě. Jak nyní povede Tolnay jeho obhajobu, zatím není jasné. „To bude patrné při hlavním líčení, v tuto chvíli to po mně nechtějte vědět,“řekl.

Podle informací LN se Balda nejen přiznal, ale během vyšetřován­í s kriminalis­ty aktivně spolupraco­val.

Verzi státního zástupce má před soudem podpořit řada důkazů. „V přípravném řízení byly policejním orgánem zejména zajištěny listinné důkazy, věcné důkazy, svědecké výpovědi a znalecké posudky,“ sdělil žalobce Martin Bílý, který případ poslal k soudu.

„Závažnost této věci je enormně zvyšována tím, že obviněný s úmyslem, který předpoklád­á skutková podstata trestného činu teroristic­kého útoku, vedle samotných výhrůžek teroristic­kými útoky, kterými měl hrozit, už měl ve dvou případech přistoupit k jejich spáchání. A tím vydat větší počet osob v nebezpečí bezprostře­dně hrozící smrti či vážné újmy na zdraví,“zhodnotil žalobce případ.

Daroval 12 tisíc hnutí SPD Kauza se vzhledem ke své závažnosti dostala na stůl Krajskému soudu v Praze. Hlavní líčení je zatím naplánovan­é do středy 9. ledna. Poslední den líčení by mohl zaznít rozsudek.

„Na pondělí dopoledne je naplánován výslech obžalované­ho, po poledni znalců. Na zítřek jsou postupně voláni všichni svědci. Průběžně budou prováděny listiny a další důkazy,“přiblížil předseda senátu Jiří Wažik. Ten na sebe dřív coby ještě soudce Okresního soudu Praha-východ upozornil, když na jaře 2013 rozhodl o propuštění pro korupci stíhaného Davida Ratha z vazby. Propuštění podmínil kaucí. Nejprve ji stanovil na 14 milionů a poté ji srazil na 2 miliony.

Srážky se zpočátku prověřoval­y jako obecné ohrožení, kriminalis­té ale v září 2017 začali nahlížet na případ jako na teroristic­ký útok. Lidovky.cz pak loni v únoru jako první upozornily na Baldovo zatčení a jeho motivy.

Server Aktuálně.cz poté přinesl informaci, že senior patří mezi stoupence hnutí SPD Tomia Okamury. Straně daroval 12 tisíc korun, v Bakově nad Jizerou dokonce za hnutí agitoval.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia