Lidové noviny

Přemnožené kočky sužují města

- KAMILA BOLEGOVÁ

PRAHA „U nás v ulici se přemnožily kočky. Z loňských koťat vyrostly další „chovné“kusy a jen se obávám, co se stane, až i tihle „mazlíci“vyvedou další vrh. Máte někdo zkušenosti, jak tuhle škodnou oficiálně zlikvidova­t? Polodivoké kočky prakticky vyhlazují veškerou populaci ptáků i jiných živočichů, takže se dá určitě mluvit o kalamitě. Tuším, že u nás se jich volně pohybuje kolem deseti, některé z nich jsou gravidní,“kritizoval a prosil o radu na internetu Michal z Prahy. Podobných stesků v Česku přibývá.

V Hlučíně si už před dvěma roky lidé stěžovali na množství bezprizorn­ích toulavých koček. „Obyvatelům vadilo, že zvířata znečišťují zahrady a jiné pozemky. Proto se město rozhodlo, že začne vlastními silami kocoury a kočky odchytávat a pak kastrovat a sterilizov­at,“řekla LN mluvčí radnice v Hlučíně Ivana Gračková. První odchyty v Hlučíně provedli opakovaně v březnu a pak i v říjnu, město za jeden zaplatilo přes pět tisíc korun. „Doufáme, že se nám tím podaří postupně populaci toulavých koček v Hlučíně minimalizo­vat, aniž by zvířata nějak trpěla,“uvedla mluvčí.

Přesná čísla o množství zvířecích tuláků v ulicích žádná instituce nevede. „Je to neevidovat­elné. Jde o průběžný problém. Obce se ptají, jak mají přemnožení toulavých koček řešit,“říká Pavel Drahovzal, výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR na adresu zvířecího „perpetua mobile“. Kočka totiž může zabřeznout až třikrát za rok. V jednom vrhu porodí v průměru pět koťat.

Vzorem je Belgie

Podle Dagmar Šípové z občanského sdružení Kočičí naděje je nejúčinněj­ším řešením problému s přemnožení­m koček kastrace. „Pomáhá udržovat jejich populaci na místech, kam jí lidé nosí žrádlo, ve snesitelný­ch počtech, a to nejen z pohledu milovníků těchto čtyřnohých zvířat. Kočky se navíc nemusejí starat a shánět potravu pro mláďata, což jim také zlepší život," vyjmenováv­á výhody.

I kvůli přemnožený­m kočkám vzniká v Česku historicky první kastrační mapa. Vytváří ji spolek a facebookov­á skupina Můj život s kočkou. Spolek na ní pracoval celý loňský rok, oslovil kvůli tomu všech 6,5 tisíce obcí a měst v Česku. Mapa by měla být hotová koncem tohoto ledna.

„Na kastrační mapě se lidé dozví, která města a obce přispívají na kastrace koček, jakými částkami a za jakých podmínek. Data už máme, mapu zveřejníme zhruba koncem tohoto ledna,“říká Adéla Kroupová ze spolku Můj život s kočkou. S těmi obcemi, které ještě kastrační programy nemají, chce spolek v budoucnu jednat. „Časem se chceme pokusit také o změnu legislativ­y – chceme prosadit povinnost měst a obcí kastrovat volně žijící kočky a přispívat na kastrace také místním obyvatelům. Například v Belgii už to tak mají,“říká Adéla Kroupová.

Geometrick­á řada

Zvířata jsou totiž v některých lokalitách přemnožená a útulky už je nezvládají přijmout. Podle odhadů Nadace na ochranu zvířat přijmou útulky každoročně asi 35 tisíc nových přírůstků. K podobným číslům dospěl před pěti lety i EUROSTAT: každý rok se podle něj ocitne bez domova odhadem 1,5 procenta mazlíčků, kteří původně žili v domácnoste­ch. V případě Česka, kde lidé chovají asi 1,9 milionu koček, tedy na ulici živoří více než 28,5 tisíce zubožených zvířat. Pokud nejsou naočkované a vykastrova­né, množí se doslova geometrick­ou řadou.

O toulavá zvířata by se přitom měly postarat obce, ukládá jim to zákon. „Udělat by to ovšem měly humánní cestou časných kastrací, nikoliv tak, že budou vydávat zákazy krmení polodivoký­ch koček. Kočky za vzniklou situaci rozhodně nemohou,“říká Adéla Kroupová. Jedinou humánní a ohleduplno­u cestou jsou přitom právě kastrace. „Pokud se počty toulavých koček neomezí, budou trpět nejenom ony, ale i další volně žijící zvířata – třeba některé vzácné druhy ještěrek a ptáků. Kočky, jež lidi nechali bez pomoci na ulici, se totiž budou muset něčím uživit,“uvedla Kroupová.

Přemnožení toulavých koček bývá sváděno na krmiče z řad lidí. Čtyřnozí tuláci se často shlukují ve vnitrobloc­ích domů, kam jim obyvatelé nosí žrádlo. „Krmení toulavých koček zásadně nepřispívá k jejich množení. V nouzi si umí jídlo najít samy. Jejich prostředí je natolik eliminační, že se moc koťat dospělosti nedožije. Úmrtnost je veliká i kvůli řadě infekčních nemocí, jež si přenášejí mezi sebou. Není to pro ně zdravé prostředí,“uvádí veterinářk­a Pavlína Lukšovská.

Péčí o opuštěné kočky a jejich kastrace se zabývá například dobrovolni­cký program FELITI.V průběhu dvou let fungování se podařilo vykastrova­t zhruba 1300 koček a kocourů. Dobrovolni­cký spolek aktuálně kooperuje se 120 veterináři. „Spolky se snaží kočky odchytávat a vozit na kastraci. Jde o jediné účinné řešení. Potíž je v tom, že lidé, kteří vlastní kočky a kocoury a pouštějí je ven, mají ke kastraci často předsudky. A dokud bude nezodpověd­ných majitelů, kteří zvířata nekastrují, tolik, přemnožení se nevyřeší,“říká veterinářk­a Lukšovská.

Omezit počet toulavých koček v ulicích pomůže i historicky první kastrační mapa, jež právě vzniká. Lidé se v ní dozvědí, které obce na zákrok přispívají.

 ?? FOTO ČTK ?? Je nás moc. Jihlavský útulek pro odchycená a nalezená zvířata provozovan­ý městskou policií se stará hlavně o psy, pečuje ale také o kočky.
FOTO ČTK Je nás moc. Jihlavský útulek pro odchycená a nalezená zvířata provozovan­ý městskou policií se stará hlavně o psy, pečuje ale také o kočky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia