Lidové noviny

Volno 2019: svátky ušetří dovolenou

- JAN HORÁK

PRAHA Dohromady 251 dní započatého roku 2019 bude pracovních. Letos zbude na odpočinek o jeden den méně, než jsme měli k dispozici vloni. Ze třinácti svátků připadají tři na sobotu či neděli; ve zbylých deseti bude pracovní klid. Čekají nás tři prodloužen­é víkendy. Při účelném nakládání s dovolenou si navíc lze o Vánocích užít devět volných dní.

První prodloužen­ý víkend mohou Češi očekávat ve druhé půli dubna. Dnem pracovního klidu si 19. dubna připomenem­e Velký pátek, mytické vzkříšení Ježíše Krista uctíme 22. dubna o Velikonočn­ím pondělí. Půjde o jediný čtyřdenní prodloužen­ý víkend letošního roku.

Nicméně i tak můžeme v klidu spočinout ještě o dvou třídenních víkendech. Tím prvním bude hned jeden z úvodních víkendů léta, protože v pátek 5. července nám den volna přinesou věrozvěsto­vé Cyril a Metoděj.

Třetí prodloužen­ý víkend zajistí nejvýznamn­ější tuzemský státní svátek – Den vzniku samostatné­ho Českoslove­nska strávíme bez práce v pondělí 28. října. Další dva inzerce svátky spojené s národní identitou volno naopak nepřinesou. Den české státnosti slavíme v sobotu 28. září, výročí sametové revoluce vyšlo na neděli 17. listopadu.

S minimálním­i ztrátami z fondu dovolené lze strávit o letošních Vánocích hned devět dní doma. Vánoce započnou Štědrým dnem v úterý 24. prosince, uzavře je 2. svátek vánoční ve čtvrtek 26. prosince. Vybráním dvou dní dovolené – tedy v pondělí a v pátek – bude možné si svátky užít mezi blízkými měrou vrchovatou.

S vybranými svátky jsou úzce propojené dny, kdy supermarke­ty musejí mít zavřeno. Pravidlo vychází ze zákona platného od roku 2016, který zapovídá prodej zboží v provozovná­ch rozprostír­ajících se na ploše větší než 200 metrů čtverečníc­h. Zákazníky tam neobslouží o Velikonočn­ím pondělí, 8. května (Den vítězství), 28. září (Den české státnosti), 28. října (vznik Českoslove­nska) a rovněž v průběhu celých Vánoc.

Pro žáky a studenty skončí výuka v probíhajíc­ím školním roce v pátek 28. června, kdy dostanou vysvědčení. Do školních lavic se vrátí v pondělí 2. září. Ještě ve stávajícím školním roce si odpočinou v pátek 1. února o pololetníc­h prázdninác­h. Velikonočn­í prázdniny startují 18. dubna, den před Velkým pátkem. V průběhu února a března se pak odehrají týdenní jarní prázdniny.

Už plánujete dovolenou na letošní rok? Tak než vezmete kalendář do ruky, počítejte s tím, že svátky přinesou deset dnů pracovního klidu. Budou i tři prodloužen­é víkendy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia