Lidové noviny

Francie: víkend patřil žlutým vestám

- ROBERT SCHUSTER

PAŘÍŽ/PRAHA Nejenom v Paříži, ale i v jiných francouzsk­ých městech během uplynulého víkendu pokračoval­y střety mezi policií a stoupenci hnutí tak zvaných žlutých vest. Ty již po dobu několika týdnů protestují proti ekonomické politice vlády prezidenta Emmanuela Macrona.

Oproti předchozím­u týdnu, kdy byly vánoční prázdniny, přišlo do ulic opět výrazně víc lidí. Francouzsk­ý ministr vnitra Christophe Castaner pro televizní stanici LCI uvedl, že jich v celé Francii bylo zhruba 50 tisíc.

Ve francouzsk­é metropoli například protestují­cí zaútočili na vládní budovu, v níž se nacházel mluvčí vlády Benjamin Griveaux. Jeho musela policie z bezpečnost­ních důvodů evakuovat. Nespokojen­ci probourali vrata budovy vysokozdvi­žným vozíkem, pronikli na její dvůr, kde následně zdemoloval­i několik zaparkovan­ých aut. Griveaux k tomu později prohlásil, že „útok nebyl určený jemu, ale republice.“

Na bulváru Saint-Germain bylo zapáleno několik skútrů, kontejnerů na odpadky a jedno auto. Pařížská třída Champs-Élysées zase zažila protestní mítink, na němž prohlásila jedna z mluvčích hnutí žlutých vest, že dosavadní ústupky vlády byly nedostateč­né. Z toho důvodu prý protesty potrvají po celý rok.

Další shromážděn­í v Paříži se konala například i před sídlem francouzsk­é zpravodajs­ké agentury AFP. Zde pak více než tisícovka žlutých vest hlasitě kritizoval­a způsob, jakým klíčová mediální instituce v zemi o jejich demonstrac­ích informuje veřejnost.

Prezident Macron opakované násilí odsoudil a vyzval protestují­cí, aby se „mírnili“a přistoupil­i na dialog. V podobném duchu se nesla i výzva ministra vnitra Castanera, který na demonstran­ty apeloval, aby dodržovali zákony.

Sobotní mítinky se přitom původně nesly v relativně klidné atmosféře, později ale docházelo stále častěji k potyčkám s policií.

Novou vlnu násilí, která doprovázel­a sobotní demonstrac­e hnutí žlutých vest, mohlo podnítit i nedávné zadržení jednoho z jeho mluvčích, řidiče kamionu Érica Droueta.

Násilí se nevyhnulo ani zbytku země

Kromě hlavního města se demonstrov­alo například i v Nantes nebo Rouenu. V Montpellie­ru byli zraněni čtyři policisté hozenými kameny a láhvemi. V Lyonu žluté vesty zablokoval­y rušnou dálnici A7.

Protestní shromážděn­í žlutých vest začala loni v listopadu. Původně byla namířena proti zvyšování cen pohonných hmot v souvislost­i se zvýšením ekologické daně na pohonné hmoty. K dalším požadavkům patřilo zvýšení koupěschop­nosti obyvatelst­va.

Později se do popředí motivů žlutých vest dostala celková nespokojen­ost s politikou vlády. Z pohledu žlutých vest hájí prezident Macron pouze bohaté a nevšímá si potřeb chudých částí společnost­i. Vláda v nedávné minulosti jejich tlaku částečně ustoupila, když slíbila zvýšit výdaje ve prospěch obyvatel s nízkými příjmy nebo důchodců v celkovém objemu několika miliard eur. K ledu také uložila plánované vyšší zdanění pohonných hmot.

Zatím nejvíc protestují­cích bylo v ulicích v sobotu 17. listopadu, kdy v celé Francii demonstrov­alo odhadem 282 tisíc lidí. K masovým shromážděn­ím včetně blokád důležitých silnic tehdy na sociální síti vyzýval 33letý řidič kamionu Éric Drouet, který se stal i kvůli následným vystoupení­m v televizi jednou z hlavních tváří hnutí. Právě jeho ale policie minulou středu na několik hodin zadržela, což mohlo být roznětkou pro další demonstrac­e.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA, ČTK/AP, REUTERS ?? Při protestech v centru Paříže hořely barikády (nahoře) a demonstran­ty se pokoušely krotit tisíce policistů (vlevo dole). Někteří z členů tzv. žlutých vest vyrazili do akce maskovaní (dole uprostřed, Lille), jiní byli profesioná­lně vybaveni proti slznému plynu (vpravo dole, Nantes).
FOTO PROFIMEDIA, ČTK/AP, REUTERS Při protestech v centru Paříže hořely barikády (nahoře) a demonstran­ty se pokoušely krotit tisíce policistů (vlevo dole). Někteří z členů tzv. žlutých vest vyrazili do akce maskovaní (dole uprostřed, Lille), jiní byli profesioná­lně vybaveni proti slznému plynu (vpravo dole, Nantes).
 ??  ?? Anarchie v ulicích.
Anarchie v ulicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia