Lidové noviny

Bolton uklidňuje Izrael, odchod ze Sýrie zpomalí

- VÍT ŠTĚPÁNEK

TEL AVIV / PRAHA John Bolton, poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, vyrazil na turné po Blízkém východě. Jeho cesta je zřetelně motivována nedávným Trumpovým prohlášení­m o tom, že Američané v dohledné době stáhnou svůj kontingent asi 2000 vojáků ze Sýrie, kde stále neskončila vleklá občanská válka.

První Boltonovou zastávkou byl včera Izrael, nejdůležit­ější americký spojenec v oblasti. Právě Židé se cítí Trumpovým rozhodnutí­m ohroženi, protože považují avizované americké stažení ze Sýrie za cestu ke změně mocenských poměrů v Sýrii s tím, že uvolněné místo by mohl využít Írán, úhlavní nepřítel Izraele.

Boltonovo včerejší prohlášení, učiněné po jednání s izraelským­i představit­eli, však naznačuje, že odchod amerických vojsk neproběhne příliš rychle. „Prezident (Trump) se nejprve musí ujistit, že Islámský stát byl skutečně poražen,“řekl poradce a dodal, že neexistuje žádný pevný harmonogra­m stažení.

To je přitom velká změna – Trump totiž původně prohlásil, že teroristic­ká organizace Islámský stát již na syrském území poražena byla. Tento Trumpův výrok znejistil americké spojence a přispěl k rezignaci ministra obrany Jamese Mattise.

Podle agentury Reuters Bolton před příletem do Izraele také řekl, že plánované stažení amerických vojsk ze Sýrie neznamená, že syrská vláda může použít chemické zbraně. Pokud by k tomu došlo, reakce USA by prý byla tvrdá. „Spojené státy absolutně nezměnily svou pozici ohledně užívání chemických zbraní ze strany syrského režimu,“řekl Bolton novinářům.

Tlak na Turecko

Další zastávkou Boltonovy blízkových­odní cesty bude Turecko, významný aktér na syrském bojišti. Panují totiž obavy z toho, že mocenské vakuum po odchodu Američanů by se Turecko (americký spojenec v NATO) mohlo pokusit využít k tomu, aby si vyřídilo účty s kurdskými bojovníky na severu Sýrie, které považuje za teroristy. Kurdské milice YPG přitom za podpory Američanů měly lví podíl na zatlačení Islámského státu do defenzívy.

„Domníváme se, že Turecko by nyní nemělo podnikat žádné vojenské akce, které by ohrozily opoziční síly dosud bojující na naší straně,“prohlásil Bolton ve zjevné narážce na možný příští konflikt.

Boltonovou cestou americká diplomatic­ká aktivita v oblasti Blízkého východu nekončí – již zítra vyráží na cestu za americkými spojenci také americký ministr zahraničí Michael Pompeo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia