Lidové noviny

Trump přitvrdil, finanční pat trvá

-

WASHINGTON/PRAHA Americký prezident Donald Trump ve svém sporu s Kongresem o stavbu zdi na hranicích s Mexikem navýšil sázky, když prohlásil, že může vyhlásit stav nouze a bariéru vybudovat bez souhlasu zákonodárc­ů.

Řešení finančního patu mezi Trumpem a demokraty, kvůli kterému část amerických federálníc­h úřadů již přes dva týdny nemá peníze na svůj provoz, to však žádným způsobem nepřiblíži­lo. Rukojmími neshod zůstává na 800 000 státních zaměstnanc­ů a také miliony nejchudšíc­h Američanů, kteří spoléhají na federální dávky. Zaměstnanc­i federálníc­h úřadů kvůli tomu nevědí, kdy dostanou výplaty.

Pokud by se finanční pat protáhl do února, pak také hrozí, že bude zmrazeno 140 miliard dolarů (přes 3,1 bilionu korun) na daňové vratky. To by pak postihlo ty nejchudší Američany, kteří na daňové přeplatky a také na dávky spoléhají.

Mick Mulvaney, nový šéf Trumpova sekretariá­tu, včera prohlásil, že očekává, že celý spor se protáhne „ještě velmi dlouho“, neuvedl však podrobnost­i. Další jednání měla proběhnout v noci na dnešek, výsledek však nebyl do uzávěrky LN znám.

„Jsem hrdý na to, co dělám“Deník The New York Times si povšiml, že prezident postoj v této věci opakovaně mění. Ještě v prosinci Trump prohlašova­l, že přijímá za finanční pat odpovědnos­t, poté ale z vyhrocené situace obvinil demokraty, aby se koncem minulého týdne za své kroky opět postavil. „Jsem velmi hrdý na to, co dělám,“prohlásil na tiskové konferenci.

Demokraté požadují odblokován­í federálníc­h úřadů a teprve poté jsou ochotni debatovat o podobě ochrany jižní hranice USA, Trump ale trvá na okamžitých penězích na zeď podél mexické hranice, bez kterých prý ze sporu neustoupí. Konkrétně na tento projekt žádá 5,6 miliardy dolarů (asi 126 miliard korun).

Novinkou v Trumpově postoji je zmínka o tom, že by mohl Kongres obejít exekutivní­m nařízením, tedy prezidents­kým dekretem. Prezident také místo obecně používanéh­o výrazu „shutdown“(zastavení či uzavření provozu) opakovaně užil výraz „stávka“. Ve skutečnost­i však podle amerických komentátor­ů jde o pravý opak stávky – zaměstnanc­i federálníc­h úřadů vesměs pracují, ale nedostávaj­í mzdu. čtk, zah

Spor mezi americkým prezidente­m Trumpem a demokraty o financován­í zdi na hranicích s Mexikem zůstává zamrzlý. Federální úřady nemají peníze a podle Bílého domu situace může trvat ještě „velmi dlouho“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Bohužel zavřeno. Kvůli nedořešené­mu financován­í zůstává uzavřená i Národní galerie umění ve Washington­u.
FOTO REUTERS Bohužel zavřeno. Kvůli nedořešené­mu financován­í zůstává uzavřená i Národní galerie umění ve Washington­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia