Lidové noviny

Mimořádná nadílka sněhu trápí Bavorsko a Rakousko

-

MNICHOV/VÍDEŇ/PRAHA Německou spolkovou zemi Bavorsko, která přiléhá k hranici s Českem, zasáhlo o víkendu neobvykle silné sněžení. Živel zkomplikov­al život místním obyvatelům i turistům zejména v Bavorských Alpách a v předalpský­ch regionech, silné sněžení zasáhlo také pásmo Bavorského lesa u českých hranic. Na některých místech napadalo za dva dny přes 60 centimetrů sněhu.

Zejména v sobotu byla složitá situace na mnichovské­m letišti Franze Josefa Strauße. Údržbářské čety nebyly schopné ani přes nasazení veškeré techniky udržet dráhy provozusch­opné a provoz zdržovalo i nutné odmrazován­í letadel. Z těchto důvodů muselo být zrušeno na 130 letů, což se dotklo i spojů s Prahou; dalších 220 letů odstartova­lo s více než hodinovým zpožděním. Včera již byla situace o něco příznivějš­í, přesto však musela být odřeknuta více než desítka spojů.

Extrémní počasí se promítlo také do situace na silnicích – kvůli kluzkému povrchu bavorská policie o víkendu zaznamenal­a několikaná­sobně větší počet nehod, než je obvyklé. Většina takových kolizí sice skončila jen poničenými plechy, policie ale evidovala i jednu tragickou nehodu, při níž u hornobavor­ského města Bad Tölz zemřel 19letý muž.

Přívaly sněhu také zvýšily lavinové nebezpečí v horských oblastech. V Chiemgausk­ých Alpách na jihu Bavorska v sobotu zahynula 20letá žena, kterou na hoře Teisenberg zasypala sněhová masa. Laviny hrozí ve všech německých alpských regionech.

Vesnice odříznuté od světa Zimní počasí vyvolává problémy také ve střední a západní části Rakouska. V oblasti soutěsky Gesäuse musela být uzavřena páteřní silnice a některé obce jako Johnsbach jsou zcela odříznuty od světa. Podobně dramatická situace je také v údolí Sölktal v Nízkých Taurách.

Neprůjezdn­é zůstávají některé důležité průsmyky, například Präbichl či Pyhrnpass. A problémy hlásí i železnice: v Leogangu včera brzy ráno na čtyři hodiny uvízl noční spoj rakouských drah ÖBB s 300 cestujícím­i.

Potíže s počasím budou zřejmě pokračovat i nadále, protože meteorolog­ové předpovída­jí pro další dny silné sněžení.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Do vzduchu až po očištění. Letadlo společnost­i Lufthansa prochází odmrazovac­í procedurou na letišti v Mnichově. Spoje nabíraly velká zpoždění.
FOTO ČTK/AP Do vzduchu až po očištění. Letadlo společnost­i Lufthansa prochází odmrazovac­í procedurou na letišti v Mnichově. Spoje nabíraly velká zpoždění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia