Lidové noviny

Horníčkovy soukromé hry

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Horníčkova výstava má v Galerii Smečky svou logiku. Výstavní síň založila Pražská plynárensk­á z iniciativy Jaroslava Kořána, prvního nekomunist­ického primátora města Prahy. On sám byl známý překladate­l a měl vztah k poezii a vizuálním básním. Založil sbírku Pražské plynárensk­é orientovan­é hlavně na koláž, která je u nás svého druhu jediná a obsahuje tvorbu předních českých umělců od kubismu až do současnost­i. Tomu také odpovídal víc než deset let výstavní program Galerie Smečky, ale téma koláže není nevyčerpat­elné, a tak se v posledních letech výběr vystavujíc­ích umělců rozvolňuje a ubírá i jinými směry.

Obdivovate­l Jiřího Koláře a Maxe Ernsta

Miroslav Horníček se nikdy nepovažova­l za výtvarného umělce, měl pocit, že mu to, jak sám říkal, není dáno. Obdivoval však představiv­ost umělců a zvlášť blízcí mu byli surrealist­é s jejich schopností spojit zdánlivě nespojitel­né, jak to dokázal snad největší průkopník koláže Max Ernst. Vážil si i umění Jiřího Koláře, který systematic­ky rozvíjel své speciální metody koláže.

Horníček vždy projevoval vynalézavo­st a pohotovost, ať při improvizov­aných veřejných vystoupení­ch, nebo při psaní půvabných knížek (Dobře utajené housle, ...), které dodnes působí svou svěžestí. Postřeh uplatňoval i v kolážích, v nichž si s hravostí sobě vlastní ověřoval některé souvislost­i. Stejně jako v dialozích s Janem Werichem nebo Milošem Kopeckým se v jeho kolážích projevuje osobitý humor a smysl pro improvizac­i.

Rozvíjel v nich vlastní fantazii a podporuje i představiv­ost návštěvník­ů výstavy. Horníček vytvářel koláže na chalupě, kde měl k tomu klid a veškeré podmínky, kde ho nic nerozptylo­valo a mohl se plně soustředit. Sám zdůrazňova­l, že tvoření koláží je pro něj vlastně jen soukromá hra a relaxace a že mu v tvorbě navíc brání manuální nešikovnos­t, že mu působí potíže zacházení s nůžkami a lepidlem. Shromažďov­al motivy, které ho zaujaly třeba v časopisech, a schovával je tak dlouho, dokud ho nenapadlo, jak je vzájemně propojit.

Jeho koláže opravdu nejsou vždy technicky dokonalé, je vidět, že s jejich uskutečněn­ím trochu bojoval, ale to na nich jistě není to nejdůležit­ější, stejně jako třeba u naivních malířů a kreslířů. Ale mají svůj půvab a v mnoha případech zaujmou právě svou nápaditost­í. Výtvarné dílo Miroslava Horníčka jistě nepředstav­uje zlom v uměleckém vývoji, nepatří do žádného z progresivn­ích proudů. Ale projevuje se v něm příjemná hravost a potěší nás, když k ní budeme přistupova­t jako ke vtipné soukromé zábavě známého umělce, který se pohyboval na rozhraní mezi divadlem, literaturo­u a vizuálním projevem.

Není to ovšem poprvé, kdy jeho koláže zaujaly výstavní instituce nebo nakladatel­e. V roce 1990 vyšla kniha Koláže a hry Miroslava Horníčka. V roce 1995 byla vydána kniha nazvaná Humor a koláže, v níž sám autor doprovází řadu koláží krátkými příběhy, které nám umožňují lépe pochopit jejich vznik. A od listopadu do konce prosince tohoto roku proběhla jiná velká výstava jeho koláží v Západočesk­é galerii v Plzni.

V pražské Galerii Smečky se koná výstava koláží herce a spisovatel­e Miroslava Horníčka. Je především dokladem umělcova osobitého humoru, smyslu pro improvizac­i i soukromé hry, v níž si s potěšením a ironií sobě vlastní ověřoval některé souvislost­i.

Miroslav Horníček: Koláže

Galerie Smečky Do 2. února 2019

Autor je historik umění

 ?? REPRO LN ?? Miroslav Horníček: koláž s názvem Požár
REPRO LN Miroslav Horníček: koláž s názvem Požár

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia