Lidové noviny

Houellebec­q, prorok žlutých vest

- JANA MACHALICKÁ

Román Serotonin je podle AFP temný a smutný a neskýtá pro Evropu mnoho nadějí. Autor v něm čtenáře překvapivě přivádí na francouzsk­ý venkov, hrdinou je zemědělský inženýr, který se tam vrací po různých životních fiaskách (manželka ho opustila kvůli jiné ženě) a zjišťuje neblahý stav věcí. Venkov likviduje zemědělská politika vynucovaná Evropskou unií, a i když se hrdinovi zemědělci jeví jako zcela pasivní a odevzdaní, nakonec se pustí do masivních protestů proti Bruselu.

Houellebec­q se zde mohl plně pohroužit do své nenávisti vůči Evropské unii, která je podle něj matkou všeho zla. Zemědělci nakonec sahají ke krajním prostředků­m, blokují dálnice a protestují. Výsledkem je krvavá konfrontac­e s mocí, nepokoje. Líčení těchto událostí je skoro identické s tím, jak dnes probíhají protesty žlutých vest ve Francii, které, zdá se, budou ještě pokračovat. Ovšem Houellebec­q svou knihu dopsal dávno předtím, než demonstrac­e proti současné francouzsk­é vládě a prezidento­vi Macronovi začaly.

Soukromé a společensk­é se ostatně v románu fatálně prolíná a zrcadlí. Houellebec­qův deprimovan­ý ale také značně sobecký hrdina, šestačtyři­cetiletý Florent-Claude Labrouste vidí pokračujíc­í vylidňován­í venkova, propouštěn­í dělníků a zkrachoval­é sedláky, kteří volí dobrovolný odchod ze světa. Zdravý rozum podle něj ustupuje před směrnicemi Evropské unie. „Takhle umírá civilizace, bez velkého dramatu a krveprolit­í,“hodnotí autor ústy svého hrdiny stav světa. A na pokračujíc­ím úpadku evropské civilizace se podle něj podepisuje i současná podoba feminismu.

Postava inženýra Labrousta, která má opět autobiogra­fické rysy, se skoro vždy hroutí v klíčovém okamžiku, což platí nejenom pro jeho profesi, ale i pro soukromý život. A tak řeší svou neschopnos­t žít závislostí na antidepres­ivu, jehož základem je serotonin, „hormon štěstí“, lék má pochopitel­ně nežádoucí vedlejší účinky jako nevolnost, impotenci. Hrdina ovšem tvrdí, že nikdy netrpěl nevolností... Pak ovšem konstatuje, že žádná molekula nás nezachrání z dehumanizo­vaného světa, kde je tržní logika králem.

Zdá se, že Houellebec­q dokáže skvěle vycítit náladu ve společnost­i a domyslet možné následky, je to i tím, že má velký cit pro aktuálnost dění a dokáže z něj těžit. A jako vždy provokovat a přehánět, tak jak to nedávno učinil v rozhovoru pro newyorský měsíčník Harper’s Magazine, kde konstatova­l, že Evropa je hloupá myšlenka, z níž se stala noční můra. Donalda Trumpa označil za jednoho z nejlepších amerických prezidentů, i když je to podle něj úděsný šašek, který je v osobní rovině dost odpudivý. Chápe stud, jejž nad svým prezidente­m cítí newyorští intelektuá­lové, ale jinak má pro mnoho prezidento­vých kroků pochopení.

Jean Birnbaum, autor recenze a dalšího úvahového textu v Le Monde označuje Serotonin za skvělý román, Houellebec­q zde prý více než kdy jindy projevuje svůj talent zkoumat různé vrstvy jazyka. Ukazuje zde také svou technickou dokonalost, to jak umí žonglovat mezi různými styly, od vyprávění přes apokalypti­ckou meditaci až k osvobozují­cí ironii

K Serotoninu se už vyjádřili publicisté a kritici z řady evropských zemí a vesměs jsou to kladná hodnocení. A někdy i zvláštní, jako tvrzení, že román je v zásadě romantický až na pornografi­cká líčení felace, popisy masakrů a všeprostup­ující cynismus. V každém případě se čeští čtenáři mají na co těšit, román by měl v létě vydat Odeon v překladu Alana Beguivina.

Po čtyřech letech od Podvolení vydal Michel Houellebec­q novou knihu Serotonin, která se ve Francii začala prodávat minulý pátek. První reakce jsou nadšené, píše se o velkém a skvělém románu a autor je označován za člověka schopného předjímat dění ve společnost­i, doslova za proroka Hnutí žlutých vest.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Houellebec­q v Serotoninu předpovědě­l budoucnost
FOTO PROFIMEDIA Houellebec­q v Serotoninu předpovědě­l budoucnost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia