Lidové noviny

Už dlouho nebyly Vánoce

- MARCEL KABÁT

Komu už se stýská po vřelých rodinných setkáních, k jakým docházívá o vánočních svátcích, má možnost se jednoho takového zúčastnit v tragikomed­ii dánské režisérky a herečky Papriky Steenové.

Katrine (Paprika Steenová) tradičně pořádá vánoční oslavu pro svou rozvětveno­u rodinu: celkem se má sejít třináct lidí, což není úplně šťastný počet, a navíc si mnozí z nich tak úplně nesednou – třeba Katrinini rozvedení rodiče. Letošek je ještě ke všemu výjimečný tím, že Katrinina sestra Barbara se stala kazatelkou a má svou vánoční premiéru. A na rozdíl od jiných let se má oslavy zúčastnit také černá ovce rodiny, Katrinina druhá sestra Patricia, která právě prodělala protialkoh­olní léčbu.

Filmy, které zatím Paprika Steenová (* 1964) režírovala nebo v nich hrála (těch je podstatně víc), se často točí okolo rodinných vztahů. Před dvaceti lety například ztvárnila jednu z hlavních rolí v slavném dramatu Thomase Vinterberg­a Rodinná oslava, kde se z respektova­ného jubilanta díky odhalení neblahých pravd stává netvor, jehož budou jeho děti do smrti nenávidět. V roce 2014 hrála Paprika Steenová ve filmu Billeho Augusta Tiché srdce, v němž se rodina o víkendu loučí s nevyléčite­lně nemocnou matkou, a samozřejmě i zde se ze zapomnění vynořují dávná traumata a konflikty.

Snímek, který nyní Paprika Steenová natočila podle scénáře Jakoba Weise, není tolik bolavý a má především komediální ambice, nicméně odehrává se na podobném půdorysu. Prvotní družnost ne zcela kompatibil­ních příbuzných neunese zátěž stresu a vyhrocenýc­h okamžiků, odhalí se neuralgick­é body a hraná laskavost je v některých případech nahrazena nepokrytou záští. Ať už je důvodem k pláči dávná rodičovská křivda, nebo skutečnost, že něčí zelí se zkrátka nedá jíst, ideální vánoční pohodě je výsledná atmosféra na hony vzdálená.

Je to vděčně rozvinutá, dobře zahraná, a tím pádem i celkem uvěřitelná situace, jenomže co s ní dál? Vánoční film Papriky Steenové potvrzuje, že rodinné setkání je stále živý (a obnoviteln­ý) zdroj dramatické inspirace, na druhé straně však také to, že množina motivů, které z něj plynou, není neomezená. A najít originální vyústění také není úplně snadné. A tak naděje na cosi ryzejšího nakonec vzejde od těch, od koho by to nikdo (až na diváky) nečekal, a byl by v tom čert, aby se Svátky klidu a míru jako správná tragikomed­ie nedobraly až k něčí dlouho inzerované smrti...

Ironicky nasazená závěrečná píseň I Wish It Could Be Christmas Every Day korunuje příběh takové normální dánské rodinky, který některými momenty pobaví, ale na hlubší dojem to tak docela nestačí. Může však sloužit jako docela zajímavý

vhled do dánských vánočních zvyků: kolik rodin v České republice si letos ozdobilo stromek českými vlaječkami?

Svátky klidu a míru

Dánsko 2018 Režie: Paprika Steenová Hrají: Paprika Steenová, Sofie Grabolová ad. Premiéra 10. 1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia