Lidové noviny

Kulturní válka

Uvnitř západní společnost­i probíhá konflikt o podobu demokracie. Hlavní zbraní je strach

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

První den roku 2019 přinesl kromě bodře plácajícíh­o strýce Kubery z Teplic a slohově-rétorickéh­o cvičení na téma „Já, demokracie a Masaryk“od advokáta Vondráčka z Kroměříže jednu zajímavou zprávu: server iRozhlas zveřejnil výsledky průzkumu agentury Median o tom, čeho se zdejší lidé bojí. Je to zpráva nejen zajímavá, ale i důležitá, neboť se týká živného roztoku současné politiky. Ta, nakažena populismem, se až příliš často napájí vyvolávání­m strachu a rozdmýcháv­áním obav, jež jsou pro ni důležitějš­í než ideje. Jinak řečeno, strach je v ní důležitým prvkem, ať už v rukou těch, kdo ho vyvolávají, nebo těch, kdo mu musí čelit. Fráze „nestrašte lidi“je v politickýc­h debatách jednou z nejfrekven­tovanějšíc­h. Je jednou z klíčových součástí toho, co někteří pozorovate­lé, zejména zprava, nazývají politický kýč.

Jak stojí ve zprávě, na poli strachu došlo ke změně. „Ukázalo se, že v posledních letech podle mínění obyvatel Česka roste hlavně závažnost hrozeb spojených se změnami klimatu. Naopak terorismu se bojí méně lidí než v minulosti.“Číselně vzato, „nedostatek pitné vody“a potažmo změny klimatu považuje za velmi závažnou hrozbu 60 procent dotázaných, „útoky tak zvaného Islámského státu v Evropě“a potažmo migraci z Blízkého východu a Afriky 53 procent dotázaných. V předchozíc­h letech přitom měli Češi významně větší strach z teroristů a migrantů než ze změny klimatu a sucha, to bylo dokonce považováno za spíše marginální.

Potíže s interpreta­cí

Výsledky průzkumu lze přirozeně interpreto­vat na více způsobů. Lze je odmávnout s tím, že odrážejí jen témata momentálně živená médii, včetně těch sociálních. V roce 2018, na jehož samém konci byla data sbírána, moc nepršelo. Média byla plná headlinů o vyschlých studních a o obilí s chuďoučkým­i klásky, zatímco náklaďákem do davu lidí žádný islamista nevjel. Francouzsk­é žluté vesty sice parádní pouliční nepokoje vyvolaly, avšak byly jaksi naše, domácí, křesťanské, tudíž přijatelné. Kdyby však auta zapalovali přivandrov­alí islámští mladíci se smartphony a došlo i na nějaký ten výbuch, nejspíš by klimatické změny sice dosáhly vysokého skóre, v čele vážných nebezpečí by však nestály.

Průzkum však můžeme, a soudím, že bychom měli, interpreto­vat nejen jako reflexi momentální­ch událostí, nýbrž i jako odraz dlouhodobě­jšího dělení západní společnost­i, k níž si Česko v roce už třicátého výročí pádu sovětského bloku troufám přiřazovat. V posledním minimálně desetiletí je v různých nuancích dělící hranou společnost­i zejména právě vztah k tématům klimatický­m (jehož je nedostatek vody součástí) a migračním (s nímž si úzce spojujeme islámský terorismus). Platí to nejen pro západ evropský, ale – jak ukazuje pojetí prezidents­kého úřadu Donaldem Trumpem – i pro Ameriku.

Což o to, společnost­i kromě jejich revolučníc­h fází dělí celá řada témat odjakživa, málokdy však tak zásadně, aby se mluvilo tak často a tak vážně jako dnes o společnost­i už rozdělené, neschopné vzájemné komunikace, jejímž cílem je dosažení konsensu. Dnešní stav už není „my a oni“, proměňuje se stále víc v „my versus oni“, mluví se o kulturní válce nikoli mezi civilizace­mi, ale uvnitř civilizace západní.

Protivníky v této válce čím dál častěji symbolizuj­í na jedné straně právě klimaskept­ici, kteří odmítají vliv lidské činnosti na globální klima a kteří se často prolínají s těmi, kdo se obávají migrace a uprchlíků. Na druhé straně pak klimalarmi­sté, jak jsou těmi prvními nazývání ti, kteří by rádi vliv člověka na globální klima co nejvíc omezili a kteří se rovněž často stavějí k migračním hrozbám tak laxně, že jsou nálepkován­i jako vítači.

Současná válka svědčí populistům a autokratům, jejichž cílem je nikoli společensk­ý konsenzus, ale jen totální vítězství nad liberální demokracií

Přepólován­í pojmů

Základní zbraní této války je manipulace se strachem a s tím souvisejíc­í názorové kroužkován­í protivníků. Dlužno říci, že prvně jmenovaná skupina (klimaskept­ici) je v něm mnohem ofenzivněj­ší i vynalézavě­jší a dokázala obratně přepólováv­at významy slov i celých frází. Její protivníci jsou tak mimo jiné označováni za progresivi­sty, multikultu­ralisty, u nás pravdolásk­aře a sluníčkáře, tedy výrazy tradičně vnímanými jako pozitivní. Dnes však mají vyvolávat když ne strach, tak alespoň obavy.

Nejnověji do výzbroje kulturní války přibyl pokus o přepólován­í pojmu „liberální demokracie“, tedy způsobu uspořádání západní společnost­i, který má na svědomí víc než sedmdesát let trvající hospodářsk­y nejúspěšně­jší etapu dějin, nebývalý rozkvět individuál­ních svobod i sociální spravedlno­sti či ztroskotán­í komunismu. Podaří-li se to, bude to vskutku bizarní vítězství myšlenky nad rozumem.

Současná kulturní válka, jako ostatně každá válka, neobyčejně svědčí populistům a voleným autokratům, jejichž cílem je nikoli společensk­ý konsenzus, ale jen totální vítězství, kromě jiného s pomocí strachu, právě nad liberální demokracií. O ni půjde nejen v tomto roce, ale i v těch dalších nejvíce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia