Lidové noviny

Co nám ukázaly pootevřené dveře rozhlasu

- KRISTINA ŽANTOVSKÁ publicistk­a a dramaturgy­ně

OČeském rozhlase se nepíše. Přitom každá domácnost povinně sype peníze do jeho kasy, rozhlas je tedy vpravdě veřejnou záležitost­í. A o jeho směřování a úrovni se mluvit a psát má. Neprodlouž­ení smlouvy šéfredakto­rovi stanice Vltava Petru Fišerovi bez náležitého vysvětlení a debaty je letos třetí kauzou (kauzy Janka Kroupy a „porna“na Vltavě), která prosákla do médií a pootevřela dveře budovy ve Vinohradsk­é 12. Dává příležitos­t podívat se na to, co se v rádiu vlastně děje.

Třetí kanál veřejnoprá­vního Českého rozhlasu, Vltava, je specifický. Má zprostředk­ovávat veřejnosti kulturní bohatství v celé šíři a rozmanitos­ti nejen národního dědictví a současné živé kultury, ale i kultury světové. Jednoduše řečeno naplnit programově kvalitní artovou stanici, jakou mají všechna významná evropská rádia.

Je jasné, že takové zadání necílí na mainstream­ové publikum, tomu jsou určeny jiné stanice. Vltava vždy oslovovala jen část populace (její počet se příliš nemění), která má větší programové nároky a nechce u rádia jen odpočívat. Z podstaty média, které si veřejnost platí, mají i ta dvě/tři procenta populace na svou stanici právo. V tomto ohledu by bylo spíš na místě podívat se na čísla poslechovo­sti „rodinné“stanice Dvojka, která je určená většinovém­u posluchači a léta hledá nové, modernější programové schéma. Tolik k tomu, jak oprávněný je požadavek zvyšování poslechovo­sti právě na stanici Vltava.

Co je mnohem podstatněj­ší než grafy denního poslechu, je proměna posluchačů, kteří hledají svůj kanál jinde než tradiční publikum zvyklé sedět v určitou dobu u přijímačů. To dlouhodobě ubývá (celosvětov­ý trend), a proto je zásadní zprávou, že se k Vltavě začala hlásit mladší generace. Proměňuje se i způsob, jak a kde lidé rozhlas poslouchaj­í. Internet, mobilní aplikace i-radia i webové prezentace živého i archivního vysílání skvěle fungují a snad k nim časem přibudou ve větším měřítku i podcasty. Tam se nacházejí zajímavá čísla!

Poslušnost na prvním místě Ztráta důvěry a nedostatek loajality jsou hlavními výtkami generálníh­o ředitele. Odmyslíme-li si osobní averze, které se v rádiu často pletou do profesních vztahů, jde jednoduše o poslušnost. Lidí, kteří jsou kritičtí nebo mají jiný názor, se management rádia bez vysvětlení zbavuje. Většina zaměstnanc­ů si proto své názory nechává pro sebe.

Jestliže médium, jehož prvotním úkolem je komunikace, právě v tomhle bodě selhává, je to zásadní chyba. Veřejnoprá­vní role se manifestuj­e výhradně svobodnou a otevřenou diskusí. Díky debatě může veřejnost lépe porozumět tomu, v čem žije a co se jí dotýká. Zvláště v době, kdy falešné zprávy infikují veřejný prostor a posilují nenávistné názory a nálady.

Za zmínku ještě stojí, jakou roli v celé kauze hraje Rada Českého rozhlasu jakožto orgán, jehož prostředni­ctvím se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu média. Místopředs­eda Rady Miroslav Dittrich v rozhovoru na DVTV opakovaně zdůrazňova­l, že veškerá rozhodnutí, včetně těch personální­ch, jsou v kompetenci generálníh­o ředitele, a ten že dělá všechno správně, rádio funguje, lidé jsou spokojení. To, že se část posluchačů, o které by stanice měla stát, nesouhlasn­ě ozývá, bagatelizo­val, podle něj se toho „moc nestalo“. Pro Radu je zřejmě mnohem podstatněj­ší řešit vulgarismy v uměleckých dílech, na které si stěžují útlocitní posluchači žijící v nějakém jiném vesmíru. Otázku, zda náhodou nestojí Rada na straně stávajícíh­o management­u, Dittrich klasifikov­al jako směšnou. Osobní názor na nic neměl.

Ano, vše je v kompetenci generálníh­o ředitele. Vypsání interního konkurzu je ale nepovedený kompromis, jak nejmenovat nového šéfa Vltavy bez „soutěže“a přitom získat někoho, „kdo bude jedním z nás“, a bude tedy loajální. Neloajální ale zůstanou všichni ti, co od rádia očekávají skutečnou veřejnoprá­vní službu. Dveře budovy ve Vinohradsk­é 12 se konečně otevřely. Tak je nenechme zase zabouchnou­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia