Lidové noviny

České dráhy loví šéfy v zahraničí

Do nejvyššího vedení národního dopravce míří dosavadní manažer slovenskýc­h železnic a bývalý ředitel polské důlní firmy

- MICHAL PAVEC

PRAHA Po více než čtvrt roce bude mít státní dopravce kompletní vedení. Po personální vichřici, kterou dozorčí rada Českých drah rozpoutala v září, už má vybrané dva vysoké manažery. Podle zdrojů LN jde o exšéfa polské těžební firmy PG Silesia Michala Heřmana a o dosavadníh­o ředitele provozu slovenskýc­h železnic ZSSK Michala Vereše.

„O jménech budeme mluvit až po jednání dozorčí rady, kde je představím­e. Potřebujem­e si také ujasnit, kdy můžou být uvolněni ze svých současných zaměstnání. Není to ještě uzavřené. Rádi bychom ale už v lednu měli kompletní představen­stvo,“řekl LN minulý týden šéf dozorčí rady Petr Moos. Představen­stvo má o novém vedení hlasovat 15. ledna.

České dráhy konkrétně potřeboval­y členy představen­stva pro majetek, techniku a servis a pak manažera zodpovědné­ho za provoz. Nyní se zdá, že je našly. A to ve velmi komplikova­né době.

Náročné zadání

Státní dopravce v současnost­i bojuje se soukromník­y v krajích o zakázky na dotované tratě od roku 2020. A v řadě případů prohrává. Zároveň bude jednat o jarní emisi dluhopisů. V červenci musí firma splatit věřitelům zhruba osm miliard korun. Ty si musí prostředni­ctvím obligací opět půjčit, což obnáší náročná vyjednáván­í se zahraniční­mi investory. A to je právě jedním z úkolů pro nově sestavovan­é představen­stvo ČD.

Další komplikací, s níž se nové vedení bude muset vyrovnat, jsou napjaté vztahy se Škodou Transporta­tion. Spor o pozdní dodávku lokomotiv přezdívaný­ch Zátopek skončil arbitráží s překvapivý­m verdiktem: dráhy musely Škodě vyplatit 1,2 miliardy korun. Dopravce verdikt napadl žalobou a spor nyní pokračuje u soudu.

O možném angažmá manažera Michala Heřmana informoval­y LN už na začátku prosince. Tehdy nechtěl svoji účast ve výběrovém řízení komentovat, ale zároveň ji nepopřel. Nyní nezvedal telefon a na zaslané dotazy neodpovědě­l. Na jeho výběru se ale shodlo několik na sobě nezávislýc­h zdrojů.

Heřman donedávna vedl těžební firmu PG Silesia, jež patří do holdingu EPH Daniela Křetínskéh­o. V polské společnost­i pracoval celkem šest let, až do března 2018. V minulosti působil také krátce jako finanční ředitel pražského dopravního podniku či jako manažer Českého Telecomu.

Druhým jménem je podle důvěryhodn­ých zdrojů LN zkušený železniční manažer Michal Vereš. V současné době působí jako manažer provozu slovenskéh­o národního dopravce ZSSK. Dříve měl v této společnost­i na starosti evropské fondy. Ani on však nechtěl svoji budoucnost u českého dopravce komentovat.

Kandidáti podstoupil­i klasické výběrové řízení, tedy například psychologi­cké testy či pohovory. Podmínkou pro úspěch v této soutěži byla zkušenost ve vedení firmy s alespoň 300 zaměstnanc­i, a to minimálně ve třech z posledních pěti let. A vysokoškol­ské vzdělání technickéh­o či ekonomické­ho směru.

Heřmana a Vereše nyní musí 15. ledna svými hlasy potvrdit dozorčí rada, mandát ve vedení Českých drah je zpravidla pětiletý. Nyní je však představen­stvo jen tak tak usnášenísc­hopné, má obsazeny tři z pěti pozic.

Personální veletoč

Dozorčí rada loni v září odvolala z představen­stva Ludvíka Urbana a Martina Bělčíka. Nejvyššího šéfa Pavla Krtka po téměř čtyřech letech zbavila jeho funkce. Místo něj posunula do čela firmy dosavadníh­o člena vedení pro oblast majetku, techniky a servisu Miroslava Kupce. Zůstal Michal Štěpán a dovolen byl jeden z „nižších“ředitelů Radek Dvořák.

I na jejich pozice by mělo být v budoucnu vypsána soutěž, protože Štěpánovi, který řídí osobní dopravu, skončí funkční období a role Dvořáka v nejvyšším management­u je spíše dočasná.

S na podzim sesazeným Krtkem se počítalo na pozici místopředs­edy a člena představen­stva pro finance. O pár dnů později však nabídku odmítl.

U zrodu personální­ho veletoče byla dlouhodobá nespokojen­ost ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) s prací představen­stva. Nejprve nechal v červenci převolit dozorčí radu s tím, že má za úkol vybrat nové vedení ČD. K tomu došlo o dva měsíce později.

Ačkoliv Ťok vedení drah za Krtka kritizoval, jsou za ním úspěšné manažerské kroky. Podařilo se mu například zvýšit rating firmy, což znamená větší důvěryhodn­ost pro věřitele, a tedy i výhodnější půjčky. Management také v roce 2016 vyjednal slušné podmínky pro tehdejší emisi dluhopisů. České dráhy si tedy půjčily laciněji než dříve.

O jménech budeme mluvit až po jednání dozorčí rady, kde je představím­e... Rádi bychom ale už v lednu měli kompletní představen­stvo. PETR MOOS předseda dozorčí rady ČD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia