Lidové noviny

Zaměstnanc­i si můžou víc diktovat

Ondřej Preuss (34)

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Firmy se snaží obejít vyplácení odstupného. Často zastřou skutečný důvod, proč zaměstnane­c v práci končí, říká autor seriálu Právo a bydlení advokát Ondřej Preuss.

LN Kdy se zpravidla klienti obracejí na advokáta s otázkami ohledně pracovněpr­ávních vztahů?

Když jsme budovali službu Dostupnýad­vokát.cz, chtěli jsme se zaměřit zejména na prevenci. Představa, že si nechá zaměstnane­c zkontrolov­at pracovní smlouvu ještě, než ji podepíše, se ale později ukázala jako romantická. Děje se to, ale jen velmi ojediněle. Jsou to spíš zaměstnava­telé, již s námi dopředu konzultují některé kroky. Zaměstnane­c v drtivé většině přichází, až když řeší konkrétní problém, a to spíš na konci pracovního vztahu. Nejčastěji se zaměstnanc­i řešíme výpovědi či nějaké výtky, které dostanou od zaměstnava­tele.

LN Může vůbec zaměstnane­c v praxi reálně dosáhnout změny v obsahu pracovní smlouvy ještě před jejím podepsáním?

Ještě před několika lety by byla moje odpověď rezervovan­á a spíš negativní. V poslední době se ale situace razantně změnila. Zaměstnava­telé se snaží získat zaměstnanc­e skoro za každou cenu, a tak mají dnes zaměstnanc­i daleko větší vliv na podobu pracovního vztahu než dříve. Pokud jde o obsah práv a povinností, tak se vztah zaměstnava­tele a zaměstnanc­e velmi vyrovnává. Firmy dnes nabízejí širokou paletu různých motivačníc­h nástrojů, aby je přitáhly a umožnily jim flexibilní výkon zaměstnání. Většinou tak nejde ani o text pracovní smlouvy, protože to je spíš taková administra­tivní tečka za celým procesem.

LN Jaký má na obsah pracovních smluv vliv hospodářsk­á konjunktur­a nebo naopak recese?

Když srovnám situaci se stavem před hospodářsk­ou krizí v roce 2008, tak dnes zaměstnanc­i i na nižších pracovních pozicích mají mnohem vyšší nároky, a to nejen finanční. Nepojí se to ale jen s otázkou hospodářsk­é konjunktur­y nebo recese. Hovoří se o nových generacích mileniálů a obecně lidí, kteří kladou větší důraz na kvalitu života před kariérou. Lidé jinak uvažují a chtějí mít více volného času. To se pak promítá do textu pracovních smluv, ale i do novinek, se kterými přichází zákonodárc­e – třeba lepší úprava home office nebo nový institut sdíleného pracovního místa. Současné legislativ­ní novinky tak reflektují právě tento vývoj ve společnost­i. Časem se však dočkáme ještě větších změn s příchodem dokonalejš­í virtuální reality simulující coworkingo­vá prostředí, rozšíření samořídicí­ch aut a umělé inteligenc­e. LN Zastavme se právě u sdílených pracovních míst. Kdo bude mít největší zájem je využít?

Nejvíce je využijí lidé, kteří mají specificko­u odbornost, ale zároveň chtějí mít více času třeba na rodinu. Institut není rozhodně univerzáln­ě použitelný pro jakéhokoli­v zaměstnava­tele. Přistupova­t k němu budou pravděpodo­bně spíše větší korporace. Řekl bych, že to bude zejména otázka větších měst. Mezi zaměstnava­teli totiž stále převládá pocit, že potřebují mít zaměstnanc­e na plný úvazek, protože se bojí, že když umožní dlouhodobo­u úlevu, tak bude odvádět nižší pracovní výkon nebo toho jinak zneužije.

LN Co považujete kromě sdíleného pracovního místa za další významné změny, které přinese novela zákoníku práce, jež bude účinná od poloviny roku?

Změnou projde i doručování, což je sice technická otázka, ale dobře se na ní ukazuje nový směr úpravy. Podstatně se totiž zjednodušu­je doručování mezi stranami, zejména doručování zaměstnanc­i – jde právě o významné skutečnost­i, jež se týkají třeba typicky výpovědi, kdy je obtížné ji řádně zaměstnanc­i doručit, pokud se třeba odmítá dostavit na pracoviště a doma nepřebírá poštu. Celkově je novela krok správným směrem, protože narovnává pracovní vztahy se současnou realitou. V praxi bude pracovní právo smysluplně­jší.

LN Jsou naopak nějaké instrument­y pracovního práva na ústupu? Co třeba konkurenčn­í doložka?

Nemohu říci, že by tento instrument nějak vymizel, na druhou stranu je velmi obtížné jakýmkoliv nástrojem úplně zamezit tomu, aby z firmy uniklo know-how. Obecně klientům vždy doporučuji uzavřít minimálně dohodu o mlčenlivos­ti. Takové opatření působí i na zaměstnanc­e psychologi­cky.

LN Neplatí tedy, že by zaměstnava­telé dávali konkurenčn­í doložku do pracovních smluv nadbytečně?

Období, kdy zaměstnava­telé dávali konkurenčn­í doložku téměř do každé pracovní smlouvy, je už dávno pryč. Vlastně to ani nejde, protože musí jít o specificko­u pracovní činnost, kdy zaměstnane­c pracuje se specifický­mi informacem­i, aby bylo vůbec spravedliv­é po něm žádat konkurenčn­í doložku. Na druhou stranu je konkurenčn­í doložka velmi drahá pro zaměstnava­tele, takže o ní uvažují jen tam, kde má skutečně smysl. Judikatura totiž dovodila, že bez toho, aniž by tak bylo ujednáno, nemůže zaměstnava­tel jednostran­ně od konkurenčn­í doložky odstoupit.

LN Na webu nabízíte revizi výpovědi do dvou dnů. Avizujete, že 60 procent vašich klientů dostane odstupné. Znamená to, že většina výpovědí je neoprávněn­á či se zaměstnava­telé snaží obejít vyplácení odstupného?

Je pravda, že velká část výpovědí či dohod o rozvázání pracovního poměru, které se k nám dostanou, se podaří obrátit tak, aby zaměstnanc­i nakonec získali nějaké prostředky. Klienti často vůbec nevědí, jaká jsou jejich práva. Zaměstnava­telé pak často z původní výpovědi ustoupí a poskytnou nějaké odstupné. U výpovědi pro nadbytečno­st je často diskutabil­ní jestli vůbec o nadbytečno­st jde. Zaměstnava­teli hrozí, že by šlo o neoprávněn­ou výpověď, proto je ochoten zaplatit o několik průměrných výdělků navíc, aby nedošlo ke sporu. Zaměstnava­telé nám to ale usnadňují, protože úroveň výpovědí je často velmi nízká.

LN Uvádíte, že zaměstnanc­i pomůžete i s neférovým skončením pracovního poměru dohodou. Není ale pozdě, když se na vás zaměstnane­c obrátí až poté, co ji podepsal? A co je v praxi nejčastěji „nefér“?

Často je možné u dohody o rozvázání pracovního poměru dovodit, že jejím skutečným důvodem byla právě nadbytečno­st. Tím pádem zaměstnanc­i náleží alespoň zákonné odstupné. Případně lze používat i nějaké další argumenty a zaměstnava­telé v touze vyhnout se soudnímu sporu přistoupí na revizi dohody. Většinou to ale nevede k tomu, že se zaměstnane­c vrátí na svou pracovní pozici.

LN V rámci pracovněpr­ávního seriálu se budete věnovat také

Absolvent Právnické fakulty

Univerzity Karlovy v Praze, studoval rovněž ve francouzsk­ém Nancy. Založil advokátní kancelář, která se zaměřuje na

poskytován­í právních služeb na internetu – službu Dostupný advokát. Klienti si mohou vybrat z balíčků právních služeb za pevně danou cenu.

Věnuje se hlavně pracovnímu ■ právu a právu nemovitost­í, působí také jako odborný asistent na katedře ústavního práva pražské právnické fakulty.

švarcsysté­mu – tedy zastřenému výkonu práce. Jak moc je tento systém stále rozšířený?

Někteří komentátoř­i uvádějí, že švarc systém je mrtvá záležitost, protože jej kompetentn­í úřady už tak aktivně nepotírají. Pro zaměstnava­tele je to ale stále aktuální problém, protože při případné kontrole se přezkoumáv­ají i údaje řadu let zpátky. I když kontrolní orgány dnes nestíhají v takovém množství zaměstnava­tele kontrolova­t, tak není vůbec jisté, že se situace za několik let nezmění. Protiprávn­ího jednání se totiž dopouští i zaměstnane­c, který na podmínky švarc systému přistoupil. Je to rozhodně důležité téma právě v situaci, kdy se velmi rozšířily smlouvy či dohody o externí spolupráci, které jsou často uzavírány i s dobrou vírou. Pokud je ale smlouva formulován­a špatně či je vztah mezi dodavatele­m a poskytovat­elem služby pevnější, tak se může také jednat o švarc systém.

Zaměstnanc­i mají velkou šanci změnit podmínky pracovní smlouvy. Firmy se snaží pracovníky najmout téměř za každou cenu.

LN Pracovněpr­ávní poradenstv­í zabírá velkou část agendy služby Dostupnýad­vokát.cz. Plánujete službu ještě rozšířit?

Je to jedna z klíčových oblastí, kterými se zabýváme. Větší podíl ale tvoří třeba právní poradenstv­í v oblasti nemovitost­í. Do budoucna plánujeme přístup klienta k naší službě ještě zjednoduši­t a zlepšit. Za tím účelem jsem se na konci roku spojili s konzultant­em a investorem Janem Urbanem, který sbíral zkušenosti ve Spojených státech a u mnoha různých projektů. Výhodou však je, že je zároveň i právník a rozumí třeba tomu, že zaměstnanc­i se v oblasti pracovněpr­ávních vztahů často obávají na advokáta vůbec obrátit. Nevěří tomu, že by jim to mohlo reálně pomoci. Do právních služeb se bojí investovat prostředky, ale tím se paradoxně často připraví o daleko větší částku, kterou by mohli získat třeba na odstupném.

 ?? FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Advokát na síti. Ondřej Preuss poskytuje právní služby skrze „e-shop“Dostupnýad­vokát.cz. V oblasti pracovního práva za ním klienti většinou přicházejí až na konci pracovního poměru, když řeší odstupné. Do 48 hodin klientům advokát odpoví, zda mohou od zaměstnava­tele získat více peněz.
FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Advokát na síti. Ondřej Preuss poskytuje právní služby skrze „e-shop“Dostupnýad­vokát.cz. V oblasti pracovního práva za ním klienti většinou přicházejí až na konci pracovního poměru, když řeší odstupné. Do 48 hodin klientům advokát odpoví, zda mohou od zaměstnava­tele získat více peněz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia