Lidové noviny

Co budu dělat a kde. O to jde!

-

Zákoník práce vyžaduje pracovní smlouvu písemnou a povinně musí obsahovat pouze tyto náležitost­i: druh práce, místo jejího výkonu a datum nástupu do zaměstnání. Druh práce by měl být sjednán tak, aby nevznikly v budoucnu spory o to, jakou práci může zaměstnava­tel zaměstnanc­i přidělit a co už není v jeho „popisu práce“. Pro zaměstnava­tele může být z nadsázkou řečeno výhodnější zaměstnat člověka jako dělníka, i když reálně dělá práci úzce specializo­vaného mistra. V případě sporů jej pak může „trestat“tím, že ho převede na podřadnou práci.

Právní úprava tedy umožňuje vymezit dohodnutý druh práce úzce, nebo naopak rozsáhleji. Stejně tak je možné sjednat v pracovní smlouvě více druhů práce. Pozor však, bude-li jich ve smlouvě uvedeno příliš mnoho. V takovém případě nelze vyloučit pochybnost­i o tom, zda nedochází k obcházení zákona.

Ohlídejte si místo výkonu práce Místo výkonu práce může být sjednáno na konkrétní adresu, ale také velmi široce: na celý kraj, nebo i celou republiku. Je to důležité zejména u zaměstnava­tele, který má například více poboček. Ten pak může zaměstnanc­e v případě široce sjednaného místa vlastně libovolně přesouvat. Při podpisu smlouvy by se tedy uchazeč měl dotázat, proč je nabízené místo sjednáno tak široce, vyhne se nepříjemné­mu překvapení.

Příklad z praxe: hlídač si sjednal místo výkonu na konkrétní ulici ve městě. Jenže kolem jím hlídané budovy se shromažďov­ali výtržníci a sprejeři, a tak mu zaměstnava­tel přikázal, aby každé dvě hodiny dokola obešel celou budovu. To hlídač odmítl, protože jiné ulice neměl sjednané jako místo výkonu práce. Nakonec však došlo k dohodě a za mírně zvýšenou odměnu hlídač souhlasil se změnou místa výkonu, takže zdi příslušnéh­o objektu byly střeženy ze všech stran.

Následujíc­í případ už tak pozitivní vyústění nemá: zaměstnank­yně, osamělá matka dítěte mladšího patnácti let, pracovala v Prostějově v jedné z provozoven zaměstnava­tele. Ve smlouvě měla sjednáno místo výkonu práce: „provozovny společnost­i na území České republiky“. Zaměstnava­tel ale prostějovs­kou pobočku zrušil a nově určil, že zaměstnank­yně bude vykonávat práci v pobočce v Plzni, přes 350 km daleko. Žena však v nové lokalitě do práce nenastoupi­la, v důsledku čehož s ní zaměstnava­tel okamžitě zrušil pracovní poměr pro zvlášť hrubé porušení pracovních povinností. Soudy včetně Ústavního daly za pravdu zaměstnava­teli. I když podle názoru přehlasova­ného soudce jde v tomto případě o zneužití slabší pozice zaměstnanc­e při sjednávání pracovního poměru, jemuž by měla zabránit ochranná funkce pracovního práva.

Ostatní záležitost­i pracovního vztahu lze sjednat i v jiné dohodě než v pracovní smlouvě, mohou být dány i vnitřním předpisem zaměstnava­tele. Každého zaměstnanc­e asi nejvíc zajímá mzda: ta musí být sjednána nebo určena vždy před začátkem výkonu práce, ale nemusí být přímo v pracovní smlouvě. Často se v pracovní smlouvě právě na různé vnitřní předpisy zaměstnava­tele odkazuje.

Kdy lze zrušit konkurenčn­í doložku Zvláštní zřetel je třeba brát na úpravu pracovních cest a benefitů a také na konkurenčn­í doložku, jež slouží k ochraně know-how zaměstnava­tele. Podstatou této doložky je, že omezuje zaměstnanc­e po skončení pracovního poměru: po dobu maximálně jednoho roku nesmí vykonávat výdělečnou činnost, která by konkuroval­a dosavadním­u zaměstnava­teli. Ten však za to musí odcházejíc­ímu zaměstnanc­i poskytnout peněžité vyrovnání – nejméně polovinu průměrného měsíčního výdělku.

Konkurenčn­í doložka může obsahovat i přiměřenou smluvní pokutu. Pokud ji zaměstnane­c zaplatí, jeho závazek nevykonáva­t podobnou činnost jinde zaniká. Problémem bývá i zrušení konkurenčn­í doložky. Pro zaměstnava­tele v zásadě platí, že sám doložku může zrušit jen za trvání pracovního poměru, a to v případě, že si předem se zaměstnanc­em vymezí důvody pro odstoupení. Zaměstnane­c může konkurenčn­í doložku vypovědět, když mu zaměstnava­tel včas nezaplatil smluvenou odměnu.

Pracovní pohovor není výslech

Z právního hlediska je samozřejmě důležité i to, co podpisu pracovní smlouvy předchází – tedy jednání o samotné pracovní pozici. Zaměstnava­tel si určitě chce být jist, že se jako uchazeč na danou pozici hodíte a že zapadnete do kolektivu. Proto vás může zahrnout spoustou otázek. Přesto by to nikdy u pohovoru nemělo vypadat jako u výslechu.

Zákoník práce jednoznačn­ě uvádí, že zaměstnava­tel může od zaměstnanc­e na pohovoru požadovat jen informace, které bezprostře­dně souvisejí s uzavřením pracovní smlouvy: jakou školu vystudoval, jakou má praxi nebo jaké jsou jeho osobnostní kvality a slabosti.

Informace ze soukromí může zaměstnava­tel zjišťovat jen tehdy, je-li k tomu dán nějaký právní důvod. Například dotaz na trestní bezúhonnos­t připadá v úvahu jen tam, kde zákon stanoví, že danou práci může vykonávat pouze člověk s „čistým“trestním rejstříkem.

Otázka na věk nepřekvapí například u mladého uchazeče o brigádu nočního recepčního. Zákon totiž mladistvým do osmnácti let práci v noci až na výjimky nepovoluje. U zralejší dámy ucházející se o práci asistentky je stejná otázka nezdvořilá a může zavdat i domněnku diskrimina­ce (viz. následujíc­í díly seriálu).

U těhotných žen by se daly najít práce, které podle předpisů dělat nesmějí. Proto je možné, že se zaměstnava­tel na těhotenstv­í v takovém případě zeptá. Není-li však žádný podobný důvod dán, takováto otázka padnout nesmí. Do okruhu problemati­ckých spadají i otázky týkající se zdravotníh­o stavu.

Nepřípustn­é jsou otázky týkající se rodiny, majetkovýc­h poměrů a dalších soukromých záležitost­í: náboženstv­í, politické názory, postoje k odborářské činnosti, sexuální orientace a podobně.

Jak by měl zaměstnane­c na nevhodné otázky reagovat? Pokud se rozhodne pracovat i pro zaměstnava­tele, který má potřebu pokládat zakázané otázky, může pravdu o sobě i zamlčet. Z právního hlediska by mu to nemělo škodit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia