Lidové noviny

Zkušební doba: čas, kdy si lze vše ještě rozmyslet

-

hrozí postih ve formě nároku na náhradu škody. Bez ohledu na to, že je ve zkušební době.

Samotnou zkušební dobu lze podle zákoníku práce u běžných pozic sjednat maximálně na tři měsíce, u vedoucích pozic může jít až o šest měsíců. Na to, aby se zaměstnanc­e týkala prodloužen­á šestiměsíč­ní zkušební lhůta, nemusí být vysloveně top manažerem. Stačí, že má právo řídit a úkolovat alespoň jednoho podřízenéh­o zaměstnanc­e. Zkušební doba musí být ale vždy sjednána písemně, nestačí jen ústní dohoda. Většinou je zahrnuta přímo do pracovní smlouvy.

Zároveň platí, že délka zkušební doby nesmí překročit polovinu sjednaného pracovního poměru – na to je třeba dbát u smluv na dobu určitou. Pokud tedy například podepisuje­te pracovní smlouvu na čtyři měsíce, zkušební dobu lze sjednat nejdéle na měsíce dva. To je však velmi okrajová záležitost.

Pokud zaměstnane­c po nástupu do práce onemocní, zkušební doba se prodlužuje o neodpracov­aný čas. Zaměstnane­c, který po sjednání tříměsíční zkušební doby nastoupí prvního ledna a v únoru na měsíc onemocní, musí počítat s tím, že mu zkušební doba neskončí prvního dubna, ale až prvního května.

V případě nemocenské zaměstnava­tel nesmí v prvních čtrnácti kalendářní­ch dnech nemoci pracovní poměr ve zkušební době zrušit. Patnáctý kalendářní den však už může zaměstnanc­i poslat domů vyrozumění o ukončení pracovního poměru.

Čerpání dovolené během zkušební doby zákoník práce nijak neomezuje, ani pro ně nestanoví žádná speciální pravidla. O dovolenou se však zkušební doba prodlužuje. Nicméně platí již zmíněné pravidlo, že zkušební doba slouží ke vzájemnému poznání mezi zaměstnanc­em a zaměstnava­telem. Záleží tedy čistě na něm, zda zaměstnanc­i čerpat dovolenou ve zkušební době umožní, či nikoli.

Je ale spíše nepravděpo­dobné, že mu vyhoví. Zvláště pokud zaměstnane­c žádá dovolenou, aniž by si na její požadovano­u délku odpracoval dostatečný počet dní. Naše advokátní kancelář například řešila situaci, kdy do práce nastupoval­a čerstvá reprezenta­ntka ve sportovním pétanque a potřeboval­a hned druhý týden jet na mistrovstv­í světa v Turecku. Její zaměstnava­tel po chvíli zdráhání nakonec souhlasil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia