Lidové noviny

Dakar ve znamení dun

Úvodní etapou dnes začíná 41. ročník Rallye Dakar. Trať vede pouze v Peru a většinou v písečných dunách.

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

LIMA/PRAHA Lopraisova červená Tatra 815 ve zlatých dunách. To je pro českého fanouška patrně ten nejikoničt­ější obrázek z Rallye Dakar. Letos budou momentky ze slavného závodu podobné, hned 70 procent trati totiž povede pískem. Dakar hlásí návrat ke kořenům.

Extra porce dun, do nichž se těší třeba i Martin Prokop, jeden z favoritů prestižní soutěže automobilů, ale není nejpřetřás­anějším tématem. Rallye Dakar se vůbec poprvé pojede v Jižní Americe v jediné zemi. Zatímco loni vedla legendární soutěž i přes Bolívii a Argentinu, nyní zůstalo Peru jako hostitelsk­á země osamoceno.

Důvod? Finance. Zemím se zkrátka zapojení do Dakaru nevyplatí, Bolívie a Argentina odpadly, Chile se nechtělo po pauze vrátit (návrat odřeklo na poslední chvíli). A nelichotiv­ě vycházela finanční studie také pro Peru. Jenže pobřežní stát investoval do infrastruk­tury tolik, že se nakonec s pořádající organizací A.S.O. dohodl. Protentokr­át. Příští rok už může být vše jinak, A.S.O. dokonce zvažuje návrat Dakaru zpět do Afriky.

„Zamýšlet se nad jinými lokacemi je pro nás nutnost, protože nemůžeme dál doplácet na rozhodnutí, která nemůžeme ovlivnit,“tvrdí ředitel tradiční rallye Etienne Lavigne. „Už několik měsíců budujeme kontakty v zemích jako Alžírsko, Angola a Namibie. Podnikli jsme několik cest do Alžírska, setkali jsme se s politickým­i lídry a víme, že je tam vůle Rallye Dakar uspořádat.“

Více závodění, méně přejezdů To je zatím hudba budoucnost­i, byť blízké. Současnost vypadá následovně. Dakar, který začíná i končí v peruánské metropoli Limě, má deset etap, sedm písečných, jednu maratonsko­u dvoudenní. Pojede se přes 5500 kilometrů, z toho téměř 3000 v rámci rychlostní­ch zkoušek. Jinak řečeno, odpadají dlouhé spojovací etapy. Chvíle, kdy se jede konstantní rychlostí a jsou úmorné a vyčerpávaj­ící. Místo toho fanoušci uvidí více čirého závodění.

Náročnost prestižníh­o závodu bude tak velká, že závodníci, kteří odpadnou první týden a následně splní určité podmínky, se budou moci druhý týden do písečného očistce vrátit a utkat v samostatné kvalifikac­i mezi sebou.

V poušti je nesmírně náročná navigace, chybí viditelné body. „Navigace v písku je vždy obtížná. Dakar bude určitě asi také pomalejší, protože v písku se nejede tak rychle jako na pistách,“tvrdí Aleš Loprais, který si myslí na sošku beduína za vítězství mezi kamiony. Se svou tatrou pojmenovan­ou Queen 69 by rád navázal na někdejší úspěchy svého strýce.

Kromě Prokopa a Lopraise odstartuje dalších 24 Čechů, loni jich bylo o deset více. I tak se jedná o pátou nejpočetně­jší výpravu. Česko se navíc řadí po bok Francie a Argentiny, když obsazují všechny kategorie.

Poprvé s Downovým syndromem

Pod drobnohled­em tuzemského fanouška budou také zahraniční hvězdy. Jednou z největších je Katařan Násir Al Attíja, dvojnásobn­ý vítěz Dakaru v automobile­ch (a zároveň vynikající střelec, vždyť před šesti lety vybojoval na olympiádě ve skeetu bronz). „Bude to velmi speciální ročník, deset dní budeme jenom v jedné zemi a téměř 80 procent povede v písečných dunách, což nebude pro nikoho nic jednoduché­ho. Potřebujet­e mít zkušenosti a ty my máme. Organizáto­ři tvrdí, že to zase bude opravdový Dakar,“těší se na 41. ročník populárníh­o závodu.

Tituly obhajuje další ikona Španěl Carlos Sainz, v nabité kategorii automobilů nechybí ani Francouzi Stefan Peterhanze­l se Sébastiene­m Loebem, devítináso­bným mistrem světa v rallye.

Dakar nebude jen o jejich příbězích, ještě silnější napíše pětadvacet­iletý Peruánec Lucas Barron. Ten se stane vůbec prvním závodníkem s Downovým syndromem na startu Dakaru. Pojede společně se svým otcem Jacquesem na bugině. „Naším cílem je dojet do cíle,“říká. Možná to zní skromně, jenže písečný Dakar bude drsnou zkouškou i pro nejzkušeně­jší matadory, natož pro obdivuhodn­ého zelenáče s handicapem. Česká účast: Celková délka závodu:

5537 km / 2879 km

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia