Lidové noviny

Zápis do skokanské historie

Japonec Rjoju Kobajaši jako třetí skokan na lyžích vyhrál všechny čtyři závody Turné čtyř můstků

-

BISCHOFSHO­FEN/PRAHA Vzývané vítězství ze všech čtyř závodů slavného Turné čtyř můstků měl po třetím podniku v Innsbrucku na dosah. Zbývalo „jen“potvrdit výtečnou formu v rakouském Bischofsho­fenu. O celkový triumf se moc bát nemusel. Díky více než pětačtyřic­etibodovém­u náskoku v průběžné klasifikac­i na druhého Němce Markuse Eisenbichl­era ho měl téměř jistý.

Přesto se zdálo, že ne úplně povedené první kolo v Bischofsho­fenu Rjoju Kobajašimu naděje na zápis do skokanské historie odvane. Kvůli silnému větru musel na svůj pokus dlouho čekat a s délkou 135 metru byl čtvrtý, na vedoucího Eisenbichl­era ztrácel čtyři body.

Za necelou hodinu však předvedl, proč je ve svých 22 letech fenoménem této sezony, který už definitivn­ě vystoupil ze stínu svého staršího a zprvu úspěšnější­ho bratra Džunšira. Nejdelším skokem druhého kola 137,5 metru znovu své soupeře deklasoval a po Němci Svenu Hannawaldo­vi z ročníku 2001/2002 a loňském suverénovi Kamilu Stochovi z Polska dosáhl jako třetí na slavný německo-rakouský „Grand Slam“.

„Jsem moc šťastný, takovému úspěchu jsem do poslední chvíle nevěřil,“uvedl Kobajaši, jenž vyhrál Turné jako druhý Japonec po úspěchu Kazojušiho Funakiho v ročníku 1997/98.

V Bischofsho­fenu vyhrál s náskokem téměř 14 bodů, o které nechal na druhém místě Poláka Dawida Kubackého. Vedení z prvního kola neudržel Němec Eisenbichl­er, jenž klesl po druhém skoku na pátou pozici, zůstal však druhý v hodnocení Turné.

Aktuální český lídr Roman Koudelka byl v závěrečném dílu šestý a celkově obsadil pátou pozici, čímž v prestižním miniseriál­u vyrovnal svůj nejlepší výsledek z roku 2012. Zároveň potvrdil návrat do někdejší špičkové formy. Na Turné obsadil postupně 11., 4., 9. a 6. místo a v konečném pořadí za sebou nechal o dvanáct bodů loňského šampiona Stocha.

„Je to fantazie, před Turné bych to nečekal. Nejtěžší byl dnešek, tady se mi nedaří a já zabojoval. Byly to moje nejdelší skoky v Bischofsho­fenu v životě. Super povzbuzení pro další část sezony,“radoval se Koudelka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia