Lidové noviny

Naděje pro Australian Open

Česká finále

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Kvůli zranění zad vynechala dlouholetá česká mužská jednička po loňském French Open zbytek sezony a slibovala, že se na startu té současné vrátí zpět v dřívější formě. A co slíbil, to také Berdych splnil. V hlavním městě Kataru porazil na cestě do finále čtyři silné soupeře, když ztratil jediný set. Ve finále pak po dvouhodino­vé bitvě sice podlehl ve třech setech Španělovi Robertu Bautistovi, před Australian Open však ukázal, že se s ním musí opět počítat.

„Uspokojený ale nejsem, to bych byl po titulu. Jsem ale spokojený celkově s celým týdnem. Od toho se můžu odrazit. Je to skvělé pro sebevědomí, což jsem určitě potřeboval. Je to bonus a vážím si toho, ale zůstávám pokorný a trpělivý. Byl to jen první týden roku,“uvedl 33letý český tenista.

Někdejší světová čtyřka zároveň přiznala, že porazit hned na úvod čtyři soupeře v řadě bylo nad plán. „Po takové době jsem měl zcela jiná očekávání. Je to ale moje sedmnáctá sezona, takže těžím ze zkušeností, kterých mám z minulosti dostatek a vydařila se

Brisbane: KAR. PLÍŠKOVÁ (5) Curenková

■ (Ukr.) 4:6, 7:5, 6:2.

Dauhá: Bautista (7-Šp.) BERDYCH

■ 6:4, 3:6, 6:3.

mi i příprava. To všechno se vyplácí,“poznamenal Berdych.

Chybělo mu jen ve finále porazil Bautistu, který o kolo dříve vyřadil vítěze posledních dvou grandslamů Novaka Djokoviče. „Hrál velmi dobře a solidně celý týden. Chtěl jsem ho porazit agresivní hrou, což se mi dařilo, ale rozhodla jediná hra. Udělal jsem dvě dvojchyby a to byl byl hlavní rozdíl finále. To byl šeredný game. Teď je přede mnou můj oblíbený grandslam, takže se tam těším. Zkusím tam navázat na své výkony tady a odehrát skvělý turnaj,“poznamenal k účasti na Australian Open, které začíná příští pondělí.

Finálový obrat Plíškové

Tam bude jednou z favoritek ženského turnaje Karolína Plíšková, jež si v Australské­m Brisbane poradila s pěti soupeřkami, tou poslední byla ve finále Ukrajinka Lesja Curenková, kterou Plíšková udolala 2:1 na sety. Přitom za stavu 6:4 a 5:4 podávala Ukrajinka ve druhém setu na vítězství. „Jsem soutěživý typ, takže pro mě dva měsíce bez zápasů už byly docela dlouhé,“smála se česká tenistka po svém dvanáctém titulu v kariéře.

Její australská trenérka Rennae Stubbsová ji před sezonou přisuzoval­a průlomovou sezonu zakončenou grandslamo­vým titulem, stejně tak to viděly i bývalé světové jedničky Martina Navrátilov­á a Chris Evertová. Plíšková však zůstává nohama na zemi. „Rozhodně je můj tým sebevědomě­jší než já. I když jsem porazila pět tenistek, žádná z nich nebyla na žebříčku výše než já, měla jsem i trochu štěstí,“uvedla Plíšková.

I kvůli triumfu se odhlásila z následujíc­ího turnaje v Sydney, aby se mohla podle svých představ připravit na první vrchol sezony. „Jsem zvyklá pokaždé přiletět na grandslam aspoň čtyři pět dní dopředu, abych si byla jistá,“dodala.

V Melbourne se bude 26letá tenistka pokoušet korunovat svou skvěle rozjetou kariéru ziskem prvního grandslamu.

Dobré vyhlídky pro český tenis ukázal první týden nové sezony. Tomáš Berdych po půlroční pauze došel v Dauhá do finále, Karolína Plíšková dokonce ovládla turnaj v Brisbane.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia