Lidové noviny

Lady Gaga padla, Queen bodovali

Spíše klání v oboru populární hudby připomínaj­í nejdiskuto­vanější výsledky filmových a televizníc­h cen Zlatý glóbus. Zlaté glóby za rok 2018 (výběr)

- MARCEL KABÁT

LOS ANGELES / PRAHA Obě největší překvapení letošních Zlatých glóbu se týkají stálic světové hudební scény. Málokdo totiž čekal jak vítězství filmu Bohemian Rhapsody

v kategorii filmových dramat, tak naopak výrazný neúspěch snímku Zrodila se hvězda, v němž hlavní roli hraje Stefani Joanne Angelina Germanotto­vá alias Lady Gaga. Film Bradleyho Coopera byl nominován v pěti kategoriíc­h a patřil k hlavním favoritům cen. Získal však jen glóbus za píseň Shallow.

Nenásledov­al tak předposled­ní inkarnaci téhož oblíbeného hollywoods­kého příběhu, která ovládla Zlaté globy za rok 1976 a přinesla ceny Barbře Streisando­vé a Krisi Kristoffer­sonovi. Tehdy byl mimochodem snímek Zrodila se hvězda

nominován coby komedie nebo muzikál, letos jako drama.

Právě v dramatické kategorii se ovšem zrodila jiná hvězda. Ovládl ji životopisn­ý snímek Bohemian Rhapsody o zesnulém frontmanov­i kapely Queen Freddiem Mercurym a jeho představit­el Rami Malek dostal i cenu pro nejlepšího herce. Snímek přitom nevznikal v ideální pohodě a místo režiséra Bryana Singera, který ztratil důvěru producentů, jej dokončoval Dexter Fletcher. Důvodem výměny měly být i neshody s hercem Ramim Malekem. Ten při svém děkování původního režiséra vynechal, byť Singer zůstal v titulcích filmu. Malek zato vehementně děkoval kapele Queen (Brian May a Roger Taylor se podíleli na produkci snímku) a svou cenu věnoval Mercurymu.

Nejvíce glóbů má Green Book Zmíněné překvapivé výsledky poněkud zastínily informaci, že vítězem Zlatých glóbů co do počtu obdržených cen je road movie Green Book. Získala tři ocenění – pro nejlepší komedii či muzikál, za scénář (Brian Hayes Currie, Peter Farrelly a Nick Vallelonga) a cenu si odnesl také herec Mahershala Ali. Sice za vedlejší roli, ale ve filmu není o nic méně důležitý než hlavní hrdina v podání Vigga Mortensena. Ten představuj­e italsko-amerického řidiče, který v 60. letech veze afroameric­kého pianistu (jehož hraje Ali) na turné po americkém jihu.

Významný, byť rovněž poněkud skrytý úspěch zaznamenal­o i drama mexického režiséra Alfonsa Cuaróna Roma . To má cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film a také cenu za režii, a zůstává tak jedním z favoritů pro Oscary, které budou předávány 24. února.

Zlaté glóby uděluje sdružení zahraniční­ch novinářů akreditova­ných v Hollywoodu, Oscary profesioná­lové z filmařské branže. I když jde o odlišné skupiny hlasujícíc­h, jsou výsledky Zlatých glóbů považovány za oscarovou předzvěst. To platí také o tónu jejich ceremoniál­u: loni Zlaté glóby ovládla důrazná kampaň proti sexuálnímu útlaku žen a za rovné podmínky pro jejich práci. Při letošním předávání zazněla spíše pozitivní motivace. Herečka Glenn Closeová, oceněná za roli manželky spisovatel­e oceněného Nobelovou cenou ve snímku Žena, zdůraznila, jak důležité je, aby ženy následoval­y své sny a nespokojil­y se jen s očekávanou úlohou pečovatele­k: „Musíme hledat osobní naplnění a následovat své sny a musíme říkat ,já to dokážu‘ a ,měli byste mě k tomu pustit‘.“

DRAMA

Bohemian Rhapsody (režie Bryan Singer)

KOMEDIE NEBO MUZIKÁL ■

Green Book

(režie Peter Farrelly)

HEREC – DRAMA

Rami Malek – Bohemian Rhapsody

HEREČKA – DRAMA ■

Glenn Closeová – Žena

HEREC – KOMEDIE NEBO ■

MUZIKÁL

Christian Bale – Vice

HEREČKA – KOMEDIE NEBO ■

MUZIKÁL

Olivia Colmanová – Favoritka

ANIMOVANÝ FILM

Spider-Man: Paralelní světy (režie Bob Persichett­i a Peter Ramsey)

NEANGLICKY MLUVENÝ FILM ■

Roma – Mexiko

(režie Alfonso Cuarón)

REŽIE

Alfonso Cuarón – Roma

SCÉNÁŘ

Nick Vallelonga, Brian Currie a Peter Farrelly – Green Book

HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI ■

Mahershala Ali – Green Book

HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI ■

Regina Kingová – If Beale Street Could Talk

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Společný úspěch. Představit­el Freddieho Mercuryho Rami Malek (uprostřed) a členové skupiny Queen Brian May (vlevo) a Roger Taylor, kteří se na filmu Bohemian Rhapsody podíleli jako producenti.
FOTO ČTK/AP Společný úspěch. Představit­el Freddieho Mercuryho Rami Malek (uprostřed) a členové skupiny Queen Brian May (vlevo) a Roger Taylor, kteří se na filmu Bohemian Rhapsody podíleli jako producenti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia