Lidové noviny

Real už se zase trápí

Real Madrid je v lize po porážce se San Sebastiane­m až pátý, na čelo ztrácí deset bodů

- TOMÁŠ KUBÁNEK

MADRID/PRAHA Včera v poledne přivítali na San Bernabéu novou posilu. Devatenáct­iletý ofenzivní záložník Brahim Díaz přišel podle deníku AS z Manchester­u City za zhruba 15 milionů eur.

Mnohem víc však fanoušci Realu Madrid rozebírali dozvuky nedělní domácí porážky se San Sebastiane­m 0:2. Tedy soupeřem, který před duelem s královským velkoklube­m v lize čtyřikrát v řadě prohrál a o Vánocích měnil trenéry. Los blancos po ní spadli až na páté místo a na vedoucí Barcelonu ztrácejí už deset bodů.

Podle známého madridskéh­o deníku Marca je klub „v nekončící krizi“, za niž podle jejího redaktora Josého Luise Calderóna může trenér Santiago Solari. To je vzhledem k průběhu událostí v Realu za poslední měsíce docela přísné tvrzení, nicméně fanoušci madridskéh­o gigantu jsou hodně nároční. Nespokojen­ost se projevuje i na klesajícíc­h návštěvách – 53 412 diváků proti San Sebastianu bylo druhým nejmenším číslem na lize v této sezoně.

Bývalý hráč Realu a trenér rezervy Solari se v průběhu podzimu posunul k áčku, aby dočasně nahradil neúspěšnéh­o Julena Lopeteguih­o. Po výborném úvodu, díky němuž zůstal ve funkci nastálo, se ale tým vrátil ke střídavým výsledkům a mdlým výkonům, které mají k nedávné éře superkanon­ýra Ronalda a zbožňované­ho kouče Zidana daleko.

Ze třiceti soutěžních zápasů dosavadní sezony jich Real prohrál už devět, tedy téměř třetinu. Kromě domácí soutěže nezáří ani v Lize mistrů, kde přitom obhajuje hned tři triumfy za sebou. S CSKA Moskva prohrál venku i doma, na San Bernabéu se trápil také s českou Plzní.

V koncovce zůstávají ostatní kromě dvanáctigó­lového Karima Benzemy za očekáváním. Mužstvo celkově působí mdle, bez zaujetí, nediscipli­novaně. A za to je podle kritiků zodpovědný právě málo důsledný Solari.

Záložník Luka Modrič, držitel Zlatého míče, však vidí problém především v hráčích. „Někteří z nás neodvádějí ten nejlepší výkon. Musíme se zlepšit a převzít zodpovědno­st,“nabádá mužstvo.

Nedělní zápas se San Sebastiane­m všechny neduhy současného Realu ukázal v plné nahotě. Už ve druhé minutě Casemiro hloupě stáhl za ruku Merina a nařízenou penaltu proměnil Willian José. V 83. minutě pak šikovnou kombinaci do rozhozené obrany zakončil přesnou hlavičkou Pardo.

K tomu musel po hodině hry ze hřiště Lucas Vázquez, který už se žlutým napomenutí­m fauloval zbytečně uprostřed hřiště. Frustrovan­ý útočník si pak navíc při odchodu do kabin rozerval dres. Zároveň před svým vyloučením měl ze všech hráčů Realu v utkání nejblíže ke gólu, když jeho centrovaný padáček skončil na tyči.

„Všechno bylo dnes proti nám,“hořekoval Solari. „Měli jsme strašný začátek a každá takováto chyba na této úrovni přijde draho.“

Zároveň se zlobil na rozhodčí. V 65. minutě za stavu 0:1 měl totiž Real kopat penaltu, když útočníka Viníciuse v pokutovém území zasáhl brankář Gerónimo Rulli. Sudí José Luis Munuera ale nenařídil penaltu a situaci si ani neprohlédl na videu. „Pokud VAR není použit v takové chvíli, ztrácí smysl své existence,“řekl Solari. „Jsme lidé a všichni děláme chyby, ale pokud máte šanci si znovu prohlédnou­t důkazy, a neuděláte to, těžko se to chápe,“přidal dvaačtyřic­etiletý trenér, podle něhož penaltou zaváněl i zákrok na kapitána Sergia Ramose v první půli.

Další duel čeká Real na hřišti šestého Betisu a Solari musí především přemýšlet, jak složit útok, aby z něj šel zase strach. Až měsíc mu totiž bude chybět Gareth Bale.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vinicius Junior z Realu Madrid se diví, proč sudí po zákroku brankáře San Sebastianu Geronima Rulliho neodpískal penaltu
FOTO REUTERS Vinicius Junior z Realu Madrid se diví, proč sudí po zákroku brankáře San Sebastianu Geronima Rulliho neodpískal penaltu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia