Lidové noviny

Podzimním českým králem je Vaclík

Zlatý míč ČR 2018/19 po podzimu

-

PRAHA Nejlepší z českých fotbalistů byl na podzim opět brankář. Petra Čecha z Arsenalu, vítěze dvanácti z posledních čtrnácti ročníků ankety Zlatý míč, vystřídal v čele průběžného pořadí Tomáš Vaclík. Druhý je Pavel Kadeřábek, na třetí příčku dosáhl reprezenta­ční kapitán Bořek Dočkal.

Reprezenta­ční jednička Vaclík v hlasování sportovníc­h novinářů vyletěl díky podařenému vstupu do nového angažmá. V červenci vyměnil Basilej za Sevillu a ve španělské lize září – v sedmnácti duelech pětkrát nedostal gól, v listopadu ho vyhlásili nejlepším hráčem celé soutěže.

„Přestup se vydařil. Na začátku jsme zvládli důležitou část sezony – postoupili jsme do Evropské ligy a v ní i do jarní části. V lize se držíme na dohled nejlepších, a ještě jsem se stal hráčem měsíce. Teď jde jenom o to, abych výkonnost udržel i na jaře a aby se nám dařilo jako týmu,“vzkázal Vaclík ze Španělska.

V elitní jedenáctce Zlatého míče se brankář s třiadvacet­i reprezenta­čními starty umisťuje pravidelně, ale na prvenství nikdy nedosáhl. Nyní vede po polovině sezony se suverénním náskokem 270 bodů.

„Moc to pro mě znamená, protože spousta našich kluků měla skvělý podzim. Nesmírně si toho vážím. V posledních letech jsem se v té jedenáctce pohyboval, ale 1. Tomáš Vaclík (Sevilla/Šp.) 618 bodů, 2. Pavel Kadeřábek (Hoffenheim/Něm.) 348, 3. Bořek Dočkal (Philadelph­ia/USA) 316, 4. Tomáš Souček (Slavia) 293, 5. Patrik Schick (AS Řím) 281, 6. Jiří Pavlenka (Werder Brémy / Něm.) 265, 7. Michal Trávník (Jablonec) 194, 8. Petr Čech (Arsenal/Angl.) 194, 9. Michael Krmenčík (Plzeň) 149, 10. Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy / Něm.) 140,

11. Ondřej Čelůstka (Antalyaspo­r/Tur.) 125.

k vítězství jsem měl daleko,“doplnil český gólman, který se loni umístil na osmé příčce.

Průběžně druhý je Pavel Kadeřábek, obránce Hoffenheim­u a nejlepší český fotbalista jara, který s německým klubem poprvé postoupil do Ligy mistrů. Třetí Bořek Dočkal si body vysloužil za výkony v zámořské MLS a především v reprezenta­ci, kde se s podzimním příchodem trenéra Jaroslava Šilhavého stal kapitánem.

V elitní jedenáctce jsou tři hráči z české nejvyšší soutěže – čtvrtý slávista Tomáš Souček, sedmý Michal Trávník z Jablonce a devátý Michael Krmenčík z Plzně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia