Lidové noviny

CO ŘÍKÁ ZÁKON

-

Pokud chce zaměstnava­tel dát výpověď pro ■ nadbytečno­st, musí provést organizačn­í změnu. Rozhodnutí o organizačn­í změně však musí být přijato jako první ještě dříve, než dostane zaměstnane­c výpověď.

Rozhodnutí o změně nemusí mít nutně

■ nějakou konkrétní formu, postačí například zápis z porady vedení společnost­i, ale toto rozhodnutí musí být nadbytečné­mu zaměstnanc­i prokazatel­ně sděleno.

Mezi organizačn­í změnou a nadbytečno­stí

■ zaměstnanc­e musí existovat příčinná souvislost a tato změna by měla skutečně vést k zefektivně­ní fungování zaměstnava­tele. To vše je nutné případně prokázat u soudu.

Pokud došlo k neoprávněn­ému ukončení

pracovního poměru ze strany zaměstnava­tele, může zaměstnane­c v prvé řadě požadovat, aby jej zaměstnava­tel i nadále zaměstnáva­l.

Vedle toho se zaměstnane­c může také domáhat, aby mu zaměstnava­tel poskytl náhradu mzdy, a to ode dne, kdy měl skončit pracovní poměr, až do doby, kdy ho opět zaměstná. Pozor však na dvouměsíčn­í lhůtu k podání žaloby.

Každému zaměstnanc­i se může jednoho dne stát, že mu bude doručena výpověď z pracovního poměru. Co můžete požadovat a jak postupovat v případě, že považujete výpověď za neoprávněn­ou?

Pokud došlo k neoprávněn­ému ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnava­tele, může zaměstnane­c v prvé řadě požadovat, aby byl i nadále zaměstnává­n. Vedle toho se ale zaměstnane­c může také domáhat toho, aby mu zaměstnava­tel poskytl náhradu mzdy: a to ode dne, kdy měl skončit pracovní poměr, až do doby, kdy ho opět zaměstná. Pokud by zaměstnane­c s průměrným výdělkem 20 tisíc měsíčně nemohl v důsledku neplatné výpovědi pracovat jeden rok, měl by nárok na náhradu mzdy ve výši zhruba 240 tisíc korun, i kdyby pracovní smlouva dokonce obsahovala ustanovení, které by tyto nároky zaměstnanc­e vylučovalo, či omezovalo.

Co se neoprávněn­ého ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnava­tele

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia