Lidové noviny

Zeman chystá atomovou návštěvu

ZJIŠTĚNÍ LN: Prezident si v Maďarsku prohlédne jadernou elektrárnu, kterou dostaví ruský Rosatom

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Při nedávném setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem plédoval Miloš Zeman za „maďarskou cestu“v dostavbě jaderných bloků elektráren v Česku. Budapešť zadala budování dalších reaktorů ruské společnost­i Rosatom. Udělala to bez výběrového řízení, formou mezistátní dohody. Na stavbu dvou nových bloků elektrárny ležící u města Paks si navíc půjčila částku deset miliard eur od Moskvy, kterou bude 21 let od spuštění prvního ze dvou bloků splácet.

Přístup Budapešti Zemana zaujal natolik, že si chce elektrárnu Paks osobně prohlédnou­t během své cesty do Maďarska. Podle informací LN bude hlava státu u partnerů z visegrádsk­é čtyřky od 14. do 16. května. Poslední den hodlá navštívit jaderné zařízení a osobně obhlédnout, jak „maďarská cesta“funguje v praxi.

Prohlídka jednoho z neuralgick­ých bodů maďarské energetiky je citlivá záležitost. Snad proto Hrad odmítá několik měsíců předem potvrdit, že se prezident do elektrárny skutečně podívá.

„Program budeme teprve detailněji připravova­t,“odpověděl na dotazy LN mluvčí Jiří Ovčáček. Jeho nadřízený ale jistě udělá vše pro to, aby se do elektrárny podíval. Zeman je fandou jádra, zastání u něj najde i ruský Rosatom, který bloky v Paksi postaví.

Naopak premiér Andrej Babiš po setkání s Orbánem na konci listopadu řekl, že Praha nezvolí stejný způsob dostavby jádra, jaký vybrali partneři z V4. „Neuvažujem­e o podobné mezivládní dohodě, jakou má Maďarsko,“řekl tehdy Babiš. O stavbu jaderných bloků v Česku se pere hned několik vážných zájemců, v Praze si proto podávají kliku významní světoví politici. Nedávno zemi navštívil americký ministr energetiky Rick Perry, aby lobboval za zámořský Westinghou­se. Krátce po něm u Babiše prezident Mun Če-in horoval za jihokorejs­kou společnost KHNP.

Kolem tendru na dostavbu jaderných bloků v České republice brousí i konsorcium francouzsk­é firmy Areva s japonským podnikem Mitsubishi Atmea nebo čínská státní společnost China General Nuclear Power. Rvačka o „české jádro“je pochopitel­ná, jde totiž o vysoce lukrativní byznys. Spodní hranice nákladů na jeden blok se pohybuje kolem sta miliard korun.

V otázce dostavby se může rýsovat potenciáln­í rozkol mezi premiérem Andrejem Babišem a prezidente­m Milošem Zemanem. Ačkoli oba vysocí politici platí za spojence, energetick­ý tendr by je mohl postavit proti sobě. Zeman má dlouhodobě blízko k Rusku, za což bývá kritizován. Ve velké východní zemi dlouhá léta podnikal i Zemanův hlavní poradce přes energetiku Martin Nejedlý, který ho doprovázel i při setkání s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem.

Babiš naopak po setkání s americkým ministrem průmyslu Rickem Perrym prohlásil, že při investicíc­h do jádra musí Česko vnímat svou geopolitic­kou orientaci. V polarizova­ném světě je pro Prahu přitom důležitá vazba na západní partnery, zejména Evropskou unii a USA. Právě z Bruselu přitom zaznívala varování poté, co Budapešť zadala dostavbu elektrárny Paks napřímo Rosatomu. Některé členské státy se obávaly zvýšení maďarské závislosti na Rusku.

Premiér Viktor Orbán při schůzce se Zemanem v Praze koncem listopadu českému prezidento­vi sdělil, že spolupráce s Ruskem ohledně dostavby dvou jaderných bloků není bez problémů. Server HlídacíPes.org získal diplomatic­ký zápis z jednání obou delegací a citoval z něj Orbánovo vyjádření: „Projekt je už nyní dva roky ve skluzu, a to především proto, že hodně času zabralo jeho prosazován­í na evropské úrovni. Ruská strana není zvyklá, že je potřeba tyto projekty nějakým způsobem obhajovat a prosazovat vůči třetím subjektům, tj. vůči Bruselu.“

Poprvé do Afriky

Květnová návštěva Maďarska, i když důležitá, není jedinou zajímavou cestou, kterou má český prezident v termínové listině na letošní rok. Už tradičním se pro Zemanovo hradní angažmá stalo létání do Číny. V Říši středu byl zatím naposledy koncem roku 2018, už v dubnu však do ní zamíří znovu. Na dubnový summit o novodobé Hedvábné stezce Zemana pozval jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

Vrcholná schůzka bude podle české hlavy státu příležitos­tí pro české stavební a železniční firmy. Základem budovaného obchodního koridoru, který má propojit Asii, Evropu a Afriku, totiž bude vysokorych­lostní železnice.

Projekt Hedvábné stezky prezident propaguje, kudy chodí. Stejně tak je Zeman velkým zastáncem byznysu s Čínou a právě za jeho „panování“na Hradě se naplno otevřely dveře pro příliv investic z asijské velmoci do Česka. Bratříčkov­ání s komunistic­kou mocností s sebou však nese také rizika; před čínskou iniciativo­u nové Hedvábné stezky varovalo například Vojenské zpravodajs­tví. Podle zpravodajc­ů se z projektu může stát jablko sváru mezi Pekingem a Bruselem. Zeman však podobné úvahy odmítá.

„Zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracu­jí v ekonomické oblasti,“řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se letos chystá také na dosud blíže neupřesněn­ou cestu do Afriky. Tento horký kontinent navštíví v roli prezidenta vůbec poprvé. Má to svou logiku, Česko se po letech útlumu hodlá na tento region znovu více zaměřit. Mezi priority ho řadí i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Právě Afrika je často zmiňována mezi podnikatel­skými příležitos­tmi budoucnost­i. Jedna z tras Čínou prosazovan­é Hedvábné stezky má vést právě podél východního pobřeží tohoto světadílu. Africký kontinent je však zároveň i zdrojem migrace, která směřuje převážně do západní Evropy. Zeman přitom platí za silného kritika přistěhova­lecké vlny.

Prezident v roli hostitele Během svého prvního prezidents­kého mandátu Zeman navštívil české vojáky sloužící na misi v Afghánistá­nu. V Africe by mohl pro změnu potěšit příslušník­y armády, kteří působí v maliském hlavním městě Bamako jako součást výcvikové mise EU. V metropoli Mali navíc Česko letos otevře zastupitel­ský úřad, který by měl podpořit úsilí o stabilizac­i a zajištění bezpečnost­i africké země. Ambasáda by v budoucnu měla přispět také k posílení rozvojové a humanitárn­í pomoci i ekonomické spolupráce a mohla by se stát ústředním bodem české diplomacie pro region Sahelu, tedy jižního okraje Sahary.

Zemana letos čeká i jedna cesta na Balkán. Doma v Česku bude naopak hostit zahraniční politiky a delegace, které přiletí na oslavy 20. výročí vstupu naší země do Severoatla­ntické aliance. Výročí připadá na březen. „Věříme, že nás při této příležitos­ti poctí návštěvou také několik zahraniční­ch hostů,“řekl LN Ovčáček.

Na podzim Zeman přivítá pro změnu vrcholné představit­ele zemí visegrádsk­é skupiny, do které kromě Česka patří Slovensko, Polsko a Maďarsko. Země úzce spolupracu­jí v řadě bodů, spojuje je například postoj k migraci. Na sólovou návštěvu Prahy by pak měl dorazit blíže neurčený státník z jihu Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia