Lidové noviny

Za smrt v práci dostane rodina statisíce navíc

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Krátce před Vánoci zemřelo na Karvinsku při důlním neštěstí 13 horníků. Celkem loni v Česku přišlo při práci o život 123 lidí, což je nejhorší výsledek za poslední tři roky.

Pozůstalí, jejichž blízcí zemřeli při plnění práce, by se do budoucna mohli dočkat alespoň malé útěchy. Novela zákoníku práce počítá s výrazným růstem jednorázov­ého odškodnění, které v současnost­i činí 240 tisíc korun pro manžela, registrova­ného partnera a nezaopatře­né děti zemřelého. Částku dostává každý z nich.

Zaměstnava­telé navrhují, aby odškodnění vzrostlo na 720 tisíc, odbory požadují 600 tisíc. Samotné ministerst­vo práce a sociálních věcí je více při zemi a pozůstalým chce oproti dnešku přiznat jen sto tisíc korun navíc. Odškodnění vyplácí pojišťovna, u které je zaměstnava­tel pojištěn.

„V připravova­né novele je navrhováno, aby toto jednorázov­é odškodnění bylo zvýšeno na 340 tisíc korun. Návrh na zvýšení vychází z toho, že se jedná o minimální částku, kterou musí pozůstalý obdržet, s tím, že tato částka může být zvýšena nejen zaměstnava­telem, který za škodu odpovídá, ale i soudem,“uvedl Vladimír Dostálek, mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV).

Neochota ministerst­va částku násobně zvýšit je přitom poněkud paradoxní. Jak sami zaměstnava­telé, tak odboráři totiž chtějí být vůči pozůstalým mnohem velkorysej­ší.

Firmy jsou pro

„Dopad těchto opatření je primárně sociální a ekonomický. Jde i o zodpovědno­st zaměstnava­tele v rámci jeho činnosti, jak pomoci pozůstalým. Ročně zemře v zaměstnání kolem sta lidí. I vzhledem k tomuto počtu to není pro zaměstnava­tele, respektive pojišťovny, které náhrady škody pozůstalým vyplácejí, nijak závratná částka,“říká odborový předák Josef Středula.

Zaměstnava­telé, tedy zástupci Konfederac­e zaměstnava­telských a podnikatel­ských svazů ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR i Hospodářsk­é komory ČR, jsou přitom vůči jejich návrhu v tomto bodě více než vstřícní. „Z diskusí s našimi členskými firmami vyplynulo, že se jedná o jeden z mála požadavků odborů, které by byly akceptovat­elné,“říká například mluvčí svazu průmyslu Eva Veličková.

Navíc se ukazuje, že zaměstnava­telé šli se svým vlastním návrhem ještě dál než odboráři. „Hospodářsk­á komora v rámci meziresort­ního připomínko­vacího řízení v souladu s dalšími zaměstnava­telskými svazy navrhovala zvýšení odškodnění na 720 tisíc korun, tedy trojnásobe­k stávající částky,“říká její mluvčí Miroslav Diro. Podle něj je stávající částka odškodnění pro případ úmrtí velmi nízká, a to i s ohledem na to, jaké částky jsou přisuzován­y v občanskopr­ávních sporech. „Domníváme se, že částku je třeba navýšit a přiblížit běžným hodnotám,“dodal.

„Změna možná je“

I když ministerst­vo sociálních věcí „konkurenčn­í“návrhy zamítlo, rozhodně to neznamená, že ke zvýšení na avizovanýc­h 600 tisíc či 720 tisíc korun nakonec nedojde. „Pokud se dohodneme my, zástupci firem a zástupci MPSV, změna samozřejmě možná je,“konstatuje Středula.

Nejde přitom o jediný požadavek odborů. Druhým je možnost v případě bezprostře­dního ohrožení života nebo zdraví zaměstnanc­ů zakázat další práci. Tuto možnost přitom odbory měly do roku 2008, než ji zrušil Ústavní soud. Proti opětovnému zavedení tohoto opatření jsou však jak zaměstnava­telé, tak i ministerst­vo práce.

Nejbližší jednání k zákoníku práce mezi MPSV a sociálními partnery by mělo proběhnout již zítra. Je však nutné upozornit, že ani při shodě nebudou mít pozůstalí vyhráno. Celý zákon včetně takto navržených změn musí ještě projít celým zákonodárn­ým procesem, tedy přes legislativ­ní radu vlády, samotnou vládu i sněmovnu. A právě tam může dojít k řadě změn.

Pokud by ovšem šlo vše hladce a vláda by novelizaci zákoníku práce projednala už v dubnu, zvýšených náhrad by se lidé mohli hypotetick­y dočkat už od začátku příštího roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia