Lidové noviny

Šéf sněmovny hájí špitál ve sporu se státem

-

PRAHA Jeden z nejvyšších představit­elů státu, předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), zastupuje jako advokát Kroměřížsk­ou nemocnici ve sporu se státem. Nemocnice se soudí s finanční správou kvůli odvodu daní. Finanční správa přitom spadá pod ministerst­vo financí, jež od ledna 2014 vedou představit­elé hnutí ANO. Hnutí navíc prosazuje a hájí důkladnějš­í postup berňáků při výběru daní a přísnější kontroly. Vondráček popírá, že je ve střetu zájmů. Informaci přinesl server iRozhlas.cz.

Špitál se soudí s finanční správou od začátku roku 2017. „Spor s Odvolacím finančním ředitelstv­ím se týká daně z přidané hodnoty (DPH), kterou Kroměřížsk­á nemocnice musela odvádět za poskytován­í zdravotníc­h služeb na protialkoh­olní záchytné stanici,“řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Právní služby poskytuje špitálu advokátní kancelář Vondráček–Opatrný. Smlouvu s Kroměřížsk­ou nemocnicí má dle registru smluv od září 2014 podepsanou přímo Vondráček. Šéf sněmovny ale tvrdí, že všechny práce odvádí jeho pracovní partner Tomáš Opatrný. „Já už nejsem schopen fakticky někam chodit a něco dělat, fakticky žádný střet zájmů jako advokát necítím,“řekl šéf sněmovny.

Vondráček uvedl, že jako zástupce zákonodárn­é moci státu nemohl spor s finanční správou nijak ovlivnit. Ve sněmovně Vondráček pomáhal nedávno vytvořit a prosadit novelu, která advokátům ulehčí právě při odvodech DPH. Právníkům se v případech, kdy je klientům ustanovují soudy, změní u dlouhých řízení termín pro odvod daně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia